Close

Laatste post

Mobiele airco: Aspen ASP-1900
Warm weer? Slechte nachtrust? Maar het installeren van een Monosplit Airco is geen optie voor u? Dan is een mobiele...
op jul 30, 2020 | door Sharon De Lille
Verwarmen met gasconvectoren
Convectoren staan gekend om hun snelle en evenwichtige opwarming waardoor u zeer snel zult genieten van een aangename...
op jul 26, 2020 | door Jan De Lille
Hoe uw woning beveiligen?
Zowel tijdens uw aanwezigheid in uw woning als tijdens de afwezigheid kunnen er een heleboel zaken gebeuren die een...
op jul 17, 2020 | door Jan De Lille

Verwarmen met gasconvectoren

Geplaatst op: jul 26, 2020 | Auteur: Jan De Lille

Convectoren staan gekend om hun snelle en evenwichtige opwarming waardoor u zeer snel zult genieten van een aangename warmte in de ruimte. Omwille van deze snelle opwarming worden convectoren door sommige mensen verkozen boven traditionele radiatoren. De concepten stralingswarmte en convectiewarmte spelen hier een belangrijke rol. Binnen het gamma van gasconvectoren, dit zijn verwaringselementen volgens het principe van convectoren die gas verbranden om de ruimte te kunnen verwarmen, hebben we twee belangrijke spelers: Rinnai en Flandria.

Verwarmen met gasconvectoren

Convectiewarmte of stralingswarmte

Als we traditionele radiatoren en convectoren gaan vergelijken, komen er onmiddellijk twee belangrijke termen op de proppen: convectiewarmte en stralingswarmte. Op zich zullen zowel radiatoren als convectoren beide manieren van warmte produceren, maar het verschil zit hem bij het aandeel van elke warmte bij het verwarmingselement. Radiatoren hebben meer stralingswarmte en convectoren meer convectiewarmte.

Convectiewarmte bij gasconvectoren

Bij convectiewarmte zal de gasconvector de lucht opwarmen. Warme lucht stijgt en zal zo de koude lucht en duse gehele ruimte waar de gasconvector geïnstalleerd staat, opwarmen. Dit veroorzaakt een snellere en gelijkmatigere opwarming waardoor u minder temperatuurverschillen zult voelen in de ruimte.

Stralingswarmte bij onder andere radiatoren

De radiatoren als verwarmingselement zullen warmtegolven uitstralen die van zodra ze een object bereiken, dit kan een menselijk lichaam zijn of een meubelonderdeel, de energie zal omzetten in warmte. Deze manier van verwarmen kan men als direct beschouwen en zal een warmer gevoel veroorzaken dan bij convectiewarmte.
Eens de ruimte op temperatuur is, kan het gevoel ontstaan dat de stralingswarmte het te warm zal maken, daar de warmte geabsorbeerd wordt door alle objecten en deze dan ook op zijn beurt nog voor een lange tijd zullen afgeven. Dit veroorzaakt dus enerzijds dat er warmte blijft afgegeven worden ondanks dat de gewenste temperatuur reeds bereikt is. Maar anderzijds kan het ook gebeuren dat deze objecten de golven / straling zullen blokkeren en hierdoor de warmte dus niet de volledige ruimte kunnen bereiken. Dit kan koudere zones in één ruimte veroorzaken.

Hoe werkt een gasconvector?

Een gasconvector werkt volgens een natuurlijke luchtcirculatie waarbij de koude lucht uit de kamer wordt ontrokken en in de gasconvector wordt opgenomen onderan uw gasconvector. Hierna vindt de verbranding van het gas plaats die ervoor zal zorgen dat de lucht rond de warmtewisselaar zal opgewarmd worden zodat de warmte begint te stijgen. De verbranding van uw gas gebeurt in de verbrandingskamer. De verwarmde lucht stijgt en verspreidt zich gelijkmatig door de ruimte zodat daar de temperatuur tot een aangenaam comfortgevoel zal stijgen. De verbrande lucht en de verbrandingsproducten zullen via de schoorsteen uit het toestel en de woning verwijderd worden. Om de luchtcirculatie zo efficiënt mogelijk te maken, bestaan er modellen met ventilatie.

Waarom kiezen mensen nog steeds voor aardgas?

  • Milieuvriendelijke keuze: de CO2 uitstoot is tot 25% minder als u vergelijkt met andere fossiele brandstoffen. We kunnen aardgas beschouwen als één van de milieuvriendelijkste keuzen op het vlak van fossiele brandstof. Daarnaast is de uitstoot van gevaarlijke stoffen zoals NOX en fijn stof een pak lager. Hierdoor kan verwamen met gas als veilig beschouwd worden, mits het nodige onderhoud van het toestel gerespecteerd wordt.
  • Aardgas is steeds beschikbaar en wordt via leidingen in uw woning binnengeleid. Opslagtank is dus niet nodig bij aardgas. Opgelet! Bij propaan kan dit wel zo zijn!
  • Hoog rendement en zeker wanneer u het gebruikt als aanvulling bij zonne-energie! Enkel wanneer nodig zult u dus de verwarming via gasconvectoren gebruiken. Tot 85%! Dit zult u merken op uw energiefactuur.

Rinnai 559FT gasconvector

De Rinnai 559FT gasconvector is verkrijgbaar in zowel de verse op aardgas als de versie op propaan. Het beschikt over een gesloten verbrandingskamer en een gestuwde roogasafvoer. U beschikt over een vermogen van 5.1kW om uw ruimte te verwarmen.

De gasconvector van Rinnai, de 559FT, beschikt over een verbrandingsventilator alsook een convectieventilator. De eerst opgesomde ventilator is om de schadelijke stoffen die ontstaan door de verbranding van het gas zo snel mogelijk te verwijderen uit het toestel en de ruimte. Hierdoor is het logisch dat u na uitschakelen van de brander de ventilator nog zal horen omdat het toestel ervoor gaat zorgen dat er geen schadelijke stof meer aanwezig blijft. Hiernaast beschikt deze gasconvector ook over een convectieventilator die ervoor gaat zorgen dat de warmte nog gelijkmatiger en nog sneller zich door de woning zal verspreiden. Niet alle gasconvectoren beschikken over zulke ventilatoren, maar diegene die er wel één hebben, hebben een hoger rendement. Ook hier is het logisch dat de ventilator na uitschakeling nog even zal blijven werken om alle warmte uit de warmtewisselaar te blijven uitstuwen.

De Rinnai gasconvector beschikt over een 7-traps brander. Garantie: 10 jaar voor de warmtewisselaar en 5 jaar op de onderdelen.

Flandria S-reeks gasconvectoren

Flandria heeft een ruim assortiment aan gasconvectoren: de meest courante binnen ons gamma is de S-reeks en de M-reeks waarbij de S-reeks met schouwaansluiting werkt en de M-reeks met muuraansluiting. Beide reeksen zijn verkrijgbaar in drie vermogens: 5kW, 7kW en 9kW. Op stock volgen wij enkel de Flandria S-reeks met vermogen 7kW en 9kW.

De Flandria S gasconvector combineert stralingswarmte met convectiewarmte. Hierdoor zijn zij krachtige spelers binnen de verwarming op gas en hebben zij een zeer hoog rendement tot wel 85%. De energiebesparing wordt ook bereikt door het feit dat zij geen elektrische aansluiting nodig hebben.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close