Close

Laatste post

Indirect verwarmde boilers of centrale verwarmingsboiler
Een direct verwarmde boiler kennen we allemaal: dit is een eenvoudige elektrische boiler waar er een...
op sep 19, 2020 | door Sharon De Lille
Elektrische verwarming in de lift door nieuwe digitale meter van Fluvius
Sinds 1 juli 2019 is netwerkbeheerder Fluvius gestart met het enkel installeren van digitale meters. Vanaf dan werd...
op sep 18, 2020 | door Sharon De Lille
Henrad Oceanus radiator
De tijd dat met bij het bouwen van een bandkamer enkel dacht in een lavabo, ligbad en toilet samen met een...
op sep 10, 2020 | door Sharon De Lille

Ventileren in tijden van Corona

Geplaatst op: sep 9, 2020 | Auteur: Sharon De Lille

Er bestaan nog een heleboel twijfels over het al dan niet overdragen van het coronavirus via de lucht. Sommige wetenschappers zeggen van wel, terwijl andere wetenschappelijke bronnen en studies zeggen dat het al bij al het effect van luchtverplaatsing nog meevalt. Kortom, meer twijfels dan zekerheden. Toch kunnen we beter het zekere voor het onzekere nemen en een goede ventilatie bevorderen naast de reeds gekende maatregelen om een besmetting door het coronavirus te vermijden.

Ventileren in tijden van Corona

Ventilatie en het coronavirus: hoe correct ventileren?

Sinds de start van de pandemie van het COVID-19 virus worden we gebombardeerd met richtlijnen, regels, normen en raadgevingen. Voor de bevolking een belangrijke leidraad om correct te handelen gedurende deze rare tijden, maar anderzijds ook een bron van verwarring en twijfels. Wat de ene bron verzekert, wordt door de andere met de grond tegelijk gemaakt. Hetzelfde fenomeen ondervinden we bij het belang van ventileren of juist zijn verspreiding van het coronavirus. Wij proberen een antwoord te geven op uw twijfels.

De kans dat het COVID-19 virus verspreid wordt langs de kanalen van uw ventilatiesysteem is bijna tot niets beperkt. Zelfs bij de aanwezigheid van een besmet persoon die zonder dat hij het zelf weet de virusdeeltjes aan het verspreiden is, zal uw HVAC systeem deze virusdeeltjes niet sneller doen verspreiden. Integendeel! Bij een correcte ventilatie en een correct onderhoud van uw ventilatiesystemen kunt u het kwaad vermijden.

Grondige verluchting is de boodschap!

Door gewoon uw ramen regelmatig te openen en een "treklucht" doen ontstaan, is al een zeer belangrijke stap in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Wanneer er geen actieve ventilatie aanwezig is, is dit een zeer belangrijke handeling die u dagdagelijks meermaals zult moeten uitvoeren.

100% verse lucht tijdens een actief ventilatieschema

Om energiebesparing te bevorderen, wordt bij ventilatiesystemen afgezogen lucht met versie lucht gemengd. Uiteraard is dit nu 100% af te raden en mag er absoluut geen afgevoerde lucht herbruikt worden. Het is dus zeer belangrijk om de configuratie van uw ventilatiesysteem aan te passen naar maximale verse lucht. Het ideale is dus een volledige extractie van de vervuilde lucht uit de woning of gebouw en een compleet vernieuwde verse lucht die in uw woning wordt binnengebracht. Wat betekent dit voor de virusdeeltjes? Deze zullen zich voornamelijk in de kanalen bevinden op weg naar buiten en zullen zich niet opnieuw vermengen met de verse lucht om zo terug in de woning binnen te komen. Dankzij het effect van onderdruk wordt dus de besmette lucht naar buiten gevoerd en wordt de verspreiding ervan vermeden.

Naast een correcte instelling van uw ventilatiesysteem is het ook van groot belang dat u uw ventilatiesysteem langer actief laat zijn. Er wordt zelfs aangeraden om overdag een continu ventileren in te schakelen en 's nachts op een lagere snelheid. Op die manier wordt versie lucht continu verzekerd.

Onderhoud van uw ventilatiesysteem

U moet het normale onderhoudsschema volgen op het vlak van jaarlijks onderhoud, reiniging of het vervangen van de aanwezige ventilatiefilters. Het is niet nodig dat u uw kanalen van het ventilatiesysteem intern gaat beginnen reinigen. De kans dat de virusdeeltjes blijven kleven in plaats van naar buiten worden geleid is bijna onbestaande.

Opgelet! Bij ventilatiesystemen van het systeem D met warmteterugwinning bestaat de kans dat de virusdeeltjes van de vervuilde lucht naar de verse lucht worden overgebracht. Dit gebeurt bij een foute instelling of een slecht onderhoud. Een eventuele lek bij de warmtewisselaar kan de oorzaak hiervan zijn en zulk probleem komt enkel aan het licht bij een correcte opvolging van het onderhoud van uw ventilatiesysteem. Daarnaast is het ook van groot belang dat je bij zulke ventilatiesystemen het aandeel van verse lucht op het maximum plaatst.

Wat helpt niet tegen de verspreiding van het coronavirus?

In tijden van paniek en angst worden er een heleboel hulpmiddeltjes verspreid die eigenlijk niet helpen of in extreme gevallen een besmetting nog zouden kunnen bespoedigen.

Mondmaskers houden de virusdeeltjes tegen, maar als je mondmaskers met ventilatiefilters zou vergelijken, zit daar nog een wereld van verschil. Kortom, fijnstoffilters met de hoogte filtergraad houden nog steeds niet de virusdeeltjes tegen. Het in extreme mate de ventilatiefilters reinigen, is ook niet nodig. Een normale opvolging van de reiniging an uw ventilatiefilters in combinatie met een jaarlijks onderhoud is voldoende. Een vervuilde filter is geen bron van virusdeeltjes, maar onrechtstreeks kan een overvolle vervuilde filter wel zorgen voor een mindere toevoer van verse lucht wat dus een negatief effect heeft op de luchtkwaliteit in uw woning.

Verhogen van luchtvochtigheid, koelen of verwarmen heeft geen zin.

Temperaturen hoger dan 30ºC en een luchtvochtigheid van er dan 80% heeft een negatief effect op het virus. Maar laten we eerlijk zijn, dit is geen haalbare en dus onaanvaardbare omstandigheden om in te leven. Met andere woorden uw luchtvochtigheid verhogen alsook uw temperatuur heeft geen zin want het COVID-19 virus is niet gevoelig voor lichte wijzigen en zal dus geen verminderend effect hebben op de virusoverdracht.

Daarnaast wordt het onnodig verwarmen of afkoelen ook afgeraden omdat dit ook geen effect heeft op de virusverspreiding. Ventiloconvectoren met dus een aanwezige ventilator kunt u best bij veelvuldig gebruik continu laten werken met de ingeschakelde ventilator. Bij een heropstart wordt bij een voorheen uitgeschakelde ventilator op die manier een verspreiding van stof en dus ook virusdeeltjes vermeden.

Samen met Duco strijden tegen COVID-19

Het Duco ventilatiesysteem C kan u de oplossing bieden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Onder ventilatiesysteem C begrijpen we dat er mechanische toevoer is van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht op een natuurlijke wijze via ventilatieroosters. Via Duco sensoren van CO2 zal de toevoer van versie lucht in werking treden zodat de virusdeeltjes naar buiten worden geleid en er verse gezonde lucht naar binnen wordt gebracht. De kans op besmetting zal dus zienderogen verkleinen en een optimaal binnenklimaat zal verkregen worden.

De DucoBox Focus met het Duco Tronic systeem zal ervoor zorgen dat uw woning steeds over verse lucht zal beschikken. Wenst u ook een mechanische afvoer dan kan het Duco ventilatiesysteem D voor u een oplossing zijn. De DucoBox Energy zorgt voor een goede toevoer van verse lucht en een correcte afvoer van vervuilde lucht. Opgelet bij Duco ventilatiesysteem C en de DucoBox Eco met warmteterugwinning. Een correcte configuratie met een maximale hoeveelheid aan verse lucht is verplicht om vermenging tussen versie en vervuilde lucht te vermijden.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close