Close

Laatste post

Het belang van energie-effeciëntie van warmtepompen
Een warmtepomp is een belangrijke speler op het vlak van het duurzaam maken van gebouwen. Aangezien het gebruik maakt...
op okt 26, 2020 | door Sharon De Lille
Het geluid van warmtepompen
Warmtepompen zijn niet meer weg te denken uit onze huidige moderne woningen. In heel Europa kunnen we 30 miljoen...
op okt 23, 2020 | door Sharon De Lille
Vaillant climaVAIR airco
De Vaillant climaVAIR is een lucht/lucht warmtepomp die uitermate geschikt is voor het geven van koeling en...
op okt 23, 2020 | door Sharon De Lille

Thermostaat, weersafhankelijke regeling en thermostatische kranen

Geplaatst op: okt 3, 2020 | Auteur: Sharon De Lille

Weerafhankelijke regeling, thermostaat en thermostatische kraan, drie termen die eigenlijk allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk het regelen van de temperatuur van uw woning zodat u enerzijds niet onnodig zult verwarmen en anderzijds toch uw comfortgevoel zult behouden. Toch worden de drie termen en vooral dan weersafhankelijke regeling en thermostaat random door elkaar gebruikt alsof het synoniemen zijn. Maar dit is niet zo. Wij leggen uit waarom.

Thermostaat, weersafhankelijke regeling en thermostatische kranen

Thermostaat of regeling: Wat is het verschil?

Beide termen worden door elkaar gebruikt alsof het over identiek dezelfde artikelen gaat. Het klopt inderdaad dat een thermostaat behoort tot de hoofdcategorie regeling, maar niet alle regelingen zijn thermostaten. Omwile van die reden kunnen we ze niet als synoniemen beschouwen.

Wat begrijpen we onder de term "regeling"?

De term "regeling" verklapt grotendeels reeds zijn functie, namelijk het regelen van uw verwarmingsinstallatie. Het is een middel om uw centrale verwarming in te stellen zodat deze aan uw behoeften kan voldoen: zonder energieverspilling, maar ook zonder in te boeten aan comfort. De regeling zorgt ervoor dat alle onderdelen van uw verwarmingsinstallatie op de meest efficiënte manier zullen samenwerken.
We kunnen over het algemeen en zonder in detail te treden twee groepen regelingen onderscheiden: enerzijds weersafhankelijke regelingen en anderzijds kamerthermostaten, of gewoonweg thermostaten.

Wat is een kamerthermostaat en waarvoor dient een kamerthermostaat?

Opnieuw geeft de benaming van het artikel ons een goed idee waarvoor het dient: een kamerthermostaat zal uw verwarmingsinstallatie regelen baserend op de aanwezige en gewenste temperatuur in een bepaalde kamer. Deze kamer wordt over het algemeen altijd in de woonkamer geplaatst en kunnen we beschouwen als referentiekamer. Alle andere kamers zullen dus op dezelfde manier verwarmen zoals de referentiekamer, ongeacht het feit of diezelf temperatuur daar gewenst is. Wij horen u al denken: Maar waarom moet mijn slaapkamer of mijn hal meeverwarmen of even hard verwarmen zoals mijn woonkamer wanneer ik daar niet aanwezig ben? Wanneer we ons als regeling enkel beperken tot de kamerthermostaat, dan is dit inderdaad een "probleem" dat bovenkomt, maar waar een zeer eenvoudige oplossing voor te vinden is. Hier komt de thermostatische kraan van uw verwarmingslichaam op de proppen. Dankzij de thermostatische kraan kunt u naast de kamerthermostaat voor elke ruimte waar zich zo'n kraan bevindt de temperatuur manueel aanpassen.

We kunnen drie soorten kamerthermostaten onderscheiden, telkens met een meer uitgebreide functie:

  1. aan/uit thermostaat
  2. modulerende thermostaat
  3. slimme thermostaat

De aan/uit kamerthermostaat

De meest elementaire thermostaat met een zeer eenvoudige functie: uw verwarmingsinstallatie wordt ingeschakeld of uitgeschakeld naar gelang of de temperatuur in uw referentiekamer bereikt werd. Het is te koud in uw woning, dan zal de thermostaat een signaal geven naar uw ketel en deze zal opstarten. De temperatuur die gewenst wordt in de woonkamer wordt bereikt, dan zal de thermostaat een teken geven naar uw ketel om terug uit te schakelen. Een logisch gevolg is dat deze aan/uit kamerthermostaat een hoger verbruik zal hebben dan bijvoorbeeld een modulerende thermostaat. Wij leggen hieronder uit waarom.

Modulerende kamerthermostaat

In vergelijking met de eenvoudige aan/uit kamerthermostaat zal de modulerende kamerthermostaat een lager verbruik hebben en wel om de heel eenvoudige reden: deze kamerthermostaat moduleert. Wat houdt dit juist in? Wanneer de temperatuur van uw referentiekamer tot bijna de gewenste temperatuur benaderd heeft, dan zal de modulerende kamerthermostaat ervoor zorgen dat de ketel minder hard zal branden.

De slimme thermostaat

Het neusje van de zalm is de slimme kamerthermostaat of intelligente thermostaat. Deze thermostaat leert van uw gewoontes. Gedurende twee weken, en hierna eigenlijk nog steeds maar eerder om bij te schaven waar nodig, zal hij uw gewoontes en vereisten analyseren en hier structuur in zoeken. Hetgeen hij geleerd heeft, zal hij zo toepassen op zijn regeling van uw verwarmingsinstallatie en dat met twee doeleinden: zo energiezuinig mogelijk en zonder uw comforteisen onbeantwoord te laten. Daarnaast kunnen deze slimme thermostaten ook bestuurd worden met een APP vanop afstand. Zo heeft u steeds toegang tot de bediening van uw verwarmingsinstallatie.

Enkele instellingen bij kamerthermostaten kunnen ervoor zorgen dat u energie bespaart maar toch niet moet inboeten aan comfort:

  • Maak gebruik van dag- en weekprogramma's. Overdag wanneer u aan het werken bent, hoeft u geen verwarming ingeschakeld te hebben, maar het is wel interessant om een verwarmde woning te hebben wanneer u thuiskomt na een werkdag. Ingestelde weekprogramma's zijn interessant wanneer u een verschillende verwarmingsinstelling wenst om het verschil te maken tussen werkdag en weekend.
  • Een zomerfunctie is interessant om tijdens de zomermaanden geen energie te verspillen aan verwarming, daar dit niet gewenst is wegens de hoge termperaturen. Maar uw ketel moet wel ingeschakelen bij uw vraag naar sanitair warm water. Uiteraard alleen moet dan uw sanitair warm water geproduceerd worden en niet uw leidingwater naar uw radiatoren.

Wat begrijpen we onder weersafhankelijke regeling?

Een weersafhankelijke regeling beschikt over een buitenvoeler die zijn opgehaalde informatie steeds naar de binnenthermostaat zal doorsturen. Dankzij deze informatie is uw verwarmingsketel op de hoogte van het weer en de buitentemperatuur en kan hier efficiënt op inspelen.

De voordelen van een weersafhankelijke regeling kunnen herleid worden naar twee belangrijke kernpunten: enerzijds zal inderdaad het rendement van uw ketel verhogen en anderzijds en hierop inspelend zal er ook energie bespaard worden.

De buitenvoeler van een weersafhankelijke regeling moet op de meest noordelijke muur en uiteraard uit de zon geïnstalleerd worden om een correct beeld te vormen van de weersomstandigheden. Er bestaan buitenvoelers die via 2-draad of 3-draadssysteem gekoppeld worden aan de ketel. De derde draad dient over het algemeen om steeds de correcte datum en het correcte uur door te geven, ook na stroompanne. Daarnaast bestaan er ook draadloze versies, wat zeer interessant is wanneer uw noordelijke muur ver gelegen is van uw verwarmingsketel.

Uiteraard bestaat er vandaag de dag zoals de slimme kamerthermostaat ook de slimme weersafhankelijke regeling die zal leren van uw gewoonten en vereisten. Hij zal hier op inspelen en uw verwarmingsketel zo instellen dat er het hoogste rendement wordt bereikt op de meest energiezuinige manier. Daarnaast kunt u ook steeds uw weersafhankelijke regeling bedienen vanop afstand door de speciale APP van het merk van uw toestel.

Thermostatische radiatorkranen

We hebben al eens zachtjes het thema bovenaan deze blog aangeraakt, maar dit betekent niet dat een thermostatische radiatorkraan geen belang heeft in uw woning. Wanneer u geen gebruik maakt van thermostatische radiatorkranen in uw woning, kan uw verwarmingsinstallatie onmogelijk weten welke temperatuur u wenst in elke ruimte afzonderlijk en zal hij ook niet inwendig de kraan kunnen afsluiten wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. Als temperatuur in uw woonkamer is 21ºC ideaal, maar voor een hal waar u af en toe eens passeert, kan dit veel te warm zijn. In uw badkamer daarentegen kan dit fris aanvoelen na een lekker warme douche en zijn hogere temperaturen zoals 24ºC gewenst. Wanneer u geen gebruik zou maken van thermostatische radiatorkranen dan zou u overal standaard 21ºC hebben zoals de temperatuur ingesteld staat in uw referentiekamer, wat meestal de woonkamer is.

Tegenwoordig staan alle thermostatische radiatorkranen in verbinding met de slimme kamerthermostaten of slimme weersafhankelijke regelingen en kunnen ook zij via uw APP van uw verwarmingsinstallatie vanop afstand ingesteld of aangepast worden.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close