Close

Laatste post

Het belang van energie-effeciëntie van warmtepompen
Een warmtepomp is een belangrijke speler op het vlak van het duurzaam maken van gebouwen. Aangezien het gebruik maakt...
op okt 26, 2020 | door Sharon De Lille
Het geluid van warmtepompen
Warmtepompen zijn niet meer weg te denken uit onze huidige moderne woningen. In heel Europa kunnen we 30 miljoen...
op okt 23, 2020 | door Sharon De Lille
Vaillant climaVAIR airco
De Vaillant climaVAIR is een lucht/lucht warmtepomp die uitermate geschikt is voor het geven van koeling en...
op okt 23, 2020 | door Sharon De Lille

Nieuwe producten bij Bosch

Geplaatst op: okt 16, 2020 | Auteur: Sharon De Lille

Het is alom geweten dat Junkers vanaf enige tijd Bosch Technologies geworden is en dat dit heel wat vernieuwing inhoudt. Bosch innoveert en geeft een zeer moderne uitstraling aan zijn nieuwe producten die worden verdergebouwd op de zo vertrouwde en geliefde Junkers toestellen. Bosch heeft daarnaast ook zijn gamma uitgebeid en wij overlopen eens wat we in dit najaar van 2020 nieuw hebben en nog mogen verwachten.

Nieuwe producten bij Bosch

Bosch Climate 5000 airconditioning

Tot op heden had Bosch noch Junkers een airconditioning in zijn gamma. Waar Bulex met zijn viviar en Ariston met zijn Nevis belangrijke spelers zijn, daar viel Bosch een beetje uit de boot. Hier is nu verandering in gekomen. We spreken over airconditioning, maar eigenlijk speelt dit toestel in op zowel verwarming en koeling. Het is dus een uiterst interessant toestel voor appartementen als voor gezinswoningen. Wie zoekt naar één enkele oplossing die zowel verwarmen als koeling biedt aan de woning, is bij Bosch Climate bij het juiste adres. Dankzij het omkeerbare proces van het toestel kan het comfort bieden in beide aspecten. Bosch Climate 5000 werkt bij temperaturen van +50ºC tot -15ºC.

De Bosch Climate 5000 heeft als energieklasse A++ voor koeling en A+ voor verwarming. Met andere woorden gaat het hier over een zeer energiezuinig toestel. In de standbystand wordt het verbruik herleid tot minimum en dankzij de timerfunctie kunt u zelf het in- en uitschakelen regelen. Ook dit draagt bij tot het extra energie besparen.

In de huidige catalogus worden enkel nog maar de vermogens aangeboden van 3.5kW en 5.3kW. Maar toch wordt er reeds vermelding gemaakt van de versie in 7kW die waarschijnlijk binnenkort ook te verkrijgen zal zijn. De Bosch Climate is enkel verkrijgbaar in monosplit, met andere woorden bestaat het enkel uit de combinatie van de buitenunit met één binnenunit met het vermogen naar keuze, welke voldoende moet zijn om de woning of de ruimte voldoende te kunnen afkoelen of verwarmen.

De Bosch Climate is een uiterst stil toestel waarbij in de stille stand maar een geluidsniveau wordt gedetecteerd van 21 dB(A). Voor wie niet echt vertrouwd is met decibels, deze waarde is bijna niets en zal ervoor zorgen dat de werkende Bosch Climate 5000 niet als storend wordt ervaren.

Daarnaast beschikt de Bosch Climate 5000 over biofilters met een hoge dichtheid die bacteriën zullen neutraliseren en hierdoor een goede luchtkwaliteit kunnen garanderen in de woning. In huidige tijden van corona of COVID-19 is dit ook een belangrijk aspect geworden.

De Bosch Climate kunt u als een zeer compact toestel beschouwen die enkel moet verbonden worden met koelleidingen. Afhankelijk van het vermogen dat u kiest, moet u ook een andere diameter kiezen van uw koelleiding. Zo heeft de Bosch Climate 5000 met vermogen 3.5kW een koelleiding met als diameter 1/4" en 3/8", terwijl de Bosch Climate 500 met vermogen 5.3kW een koelleiding met als diameter 1/4" en 1/2". Beide versies van koelleidingen hebben een lengte van 20 meter, wat meer dan voldoende zou moeten zijn om de binnenunit met de buitenunit te verbinden. Het toestel is standaard opgevuld voor maximum 5 meter koelleiding. Moet u een langere weg afleggen, dan zult u koelmiddel moeten bijsteken. Als andere accessoires zijn er muurconsoles en voetsteunen verkrijgbaar om de buitenunit correct te monteren.

Men kan de Bosch Climate 5000 beschouwen als gebruiksvriendelijk en zeer eenvoudig om te gebruiken. Enerzijds zijn er standaard functies die reeds ingesteld zijn, maar daarnaast kunt u ook gebruik maken van de stille modus of een timerfunctie. Via de afstandbediening die meegeleverd wordt, kunt u heel eenvoudig de temperatuur aanpassen.

De opstart of indienststelling kan uitgevoerd worden door de techniekers van Bosch en bedraagt 225 euro excl. btw. De techniekers van Bosch zijn geen installateurs, zij werken enkel aan het toestel zelf, doen de afregelingen en kunnen het toestel programmeren. De installatie, verbindingen van leidingen en montering moet dus allereerst door de eindklant uitgevoerd worden. De aanvraag tot opstart kan per mail of telefonisch bij Bosch aangevraagd worden.

Bosch Therm badverwarmer op gas

Iedereen die gebruik maakt van een badverwarmer op gas weet dat er nieuwe normen zijn, namelijk LowNox normen, waaraan elke badverwarmer moet voldoen. Om CO vergiftigingen te vermijden, moeten enerzijds de toestellen aangepast worden naar deze nieuwe normen en daarnaast wordt de installatieplaatsen ook gelimiteerd voor open toestellen, zoals bijvoorbeeld het niet meer mogen installeren van open badverwarmers in de badkamer. Dit heeft heel wat revolutie veroorzaakt bij de verschillende fabrikanten van badverwarmers. Bulex kwam onmiddellijk op de proppen met de vernieuwde Bulex Opalia in 14 en 17 liter, maar het antwoord van Bosch heeft heel lang op zich moeten laten wachten. Eerst was er sprake van de Bosch Therm 5700 badverwarmer op gas, maar deze is nooit op de markt gebracht omdat hiervoor blijkbaar niet de correcte documenten voor konden verkregen worden. Uiteindelijk heeft Bosch de Therm 4300 en de Therm 4200 op de markt gebracht. Op zich goed nieuws, mocht deze niet enkel verkrijgbaar zijn in een 9 liter versie. Voor gewone gezinnen is dit alles behalve voldoende en kunnen we dus niet echt spreken van een deftige tegenhanger bij Bosch als antwoord op de Bulex Opalia. Maar hier zou dus vanaf december 2020 verandering in komen: Bosch brengt namelijk een 14 liter versie van zowel de Bosch Therm 4200 als van de Bosch Therm 4300 op de markt.

Wat is het verschil tussen de Bosch Therm 4200 en de Bosch Therm 4300?

Beide toestellen hebben hetzelfde doel en werken op een gelijkaardige manier, het enige verschil is de ontsteking van het toestel. De Bosch Therm 4300 werkt via ontsteking via waterturbine of hydrodynamische generator, wat betekent dat er geen batterijen moeten vervangen worden. De Bosch Therm 4200 werkt dan weer wel met ontsteking via batterijen, welke wel moeten vervangen worden maar initieel wel meegeleverd zijn.

Op alle andere vlakken werken beide versies gelijk en hebben zij dezelfde kenmerken.

De Bosch Therm badverwarmer heeft een schouwaansluiting en heeft momenteel enkel nog maar 9l/min versie in zijn gamma. Zoals reeds vermeld, zou in december 2020 hier ook een versie van 14l/min bijkomen wat uiteraard ervoor zal zorgen dat de Bosch Therm een belangrijkere speler zal worden op de markt en dus zeker niet mag vergeten worden wanneer een toestel wordt voorgesteld als optie voor warm watervoorziening in de woning. Daar waar de 9 liter versie beperkt was, kan de 14 liter versie nu wel ingeschakeld worden en is Bulex dus min of meer zijn "monopoly" kwijt.

De Bosch Therm 4200 en Bosch Therm 4300 werken modulerend en zullen dus, wanneer de gewenste temperatuur bereikt wordt, steeds minder verbruiken in verhouding met de temperatuur. Hierdoor kan er bespaard worden op energieverbruik. Daarnaast is de Bosch Therm badverwarmer zowel beschikbaar in aardgas als in propaan, maar kan een aardgastoestel niet omgebouwd worden tot propaan en omgekeerd. Bij de bestelling moet u reeds voor het correcte gastype kiezen. Bij de propaanversie of vloeibaar gas zit gasaansluitbuisje en waterafsluitkraan reeds inbegrepen in het pakket en ook bij aardgas zitten de nodige accessoires, namelijk de gaskraan en waterafsluitkraan inbegrepen in de verpakking.

Bovenstaande artikelen zijn dus wat we mogen verwachten van Bosch gedurende dit najaar van 2020.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close