Close

Laatste post

Het belang van energie-effeciëntie van warmtepompen
Een warmtepomp is een belangrijke speler op het vlak van het duurzaam maken van gebouwen. Aangezien het gebruik maakt...
op okt 26, 2020 | door Sharon De Lille
Het geluid van warmtepompen
Warmtepompen zijn niet meer weg te denken uit onze huidige moderne woningen. In heel Europa kunnen we 30 miljoen...
op okt 23, 2020 | door Sharon De Lille
Vaillant climaVAIR airco
De Vaillant climaVAIR is een lucht/lucht warmtepomp die uitermate geschikt is voor het geven van koeling en...
op okt 23, 2020 | door Sharon De Lille

Herstart uw verwarmingsinstallatie met Fernox

Geplaatst op: okt 16, 2020 | Auteur: Sharon De Lille

We hebben het allemaal gevoeld: de zomer is voorbij, de herfst is volop aan de gang en de winter is op komst. Kortom tijd om uw verwarmingsinstallatie na de lange zomerstop opnieuw te doen werken. Bij de meeste gezinnen wordt de centrale verwarmingsketel gewoon opnieuw opgestart en het verwarmen kan beginnen. Maar wij raden toch wel eerst een kuisbeurt en beschermingsmiddel aan om onzichtbaar kwaad en dus dure reparaties te vermijden. Fernox kan ons hier compleet in begeleiden.

Herstart uw verwarmingsinstallatie met Fernox

Fernox speelt in op drie belangrijke aspecten van uw verwarmingsinstallatie:

 1. Cleanen
 2. Beschermen
 3. Bij lekkage: dichten

Hoe uw verwarmingsinstallatie reinigen?

Wanneer u een aangenaam comfortgevoel wenst te verkrijgen in uw woning, dan staat of valt alles met uw verwarming en uw sanitair warm water. Deze twee factoren van uw cv-installatie heeft als belangrijkste schakel leidingswater en dat kan wel eens vervuild raken na jarenlang doorheen het volledige circuit van uw installatie te lopen.

Leidingwater wordt vermengd met roestdeeltjes die de leidingen afgeven, kalk en kunnen een ph-waarde hebben die niet voldoet aan de correcte norm. Dit kan voor heel wat problemen zorgen: slib in de radiatoren of vloerverwarming, kranen met geen goede doorlaat meer, aangetaste leidingen, ... Kortom als algemeen gevolg zal het rendement, waar we toch allemaal naar streven, hierdoor achteruit gaan en onze energiefactuur de hoogte ingaan. Laten we dit zo zonder hier iets aan te doen, dan zal heel langzaam uw centrale verwarmingsinstallatie schade oplopen en dan kunnen hoge reparatiekosten het gevolg hiervan zijn. Een eenvoudige behandeling met een aantal Fernox producten kunnen erger kwaad vermijden en dat is dus de moeite waard.

Vervuild water kunnen we dus beschouwen als een ware boosdoener in uw cv-installatie en kan u echt kosten veroorzaken. Hiervoor heeft Fernox een stappenplan ontworpen om uw systeemwater correct volgens zijn noden te reinigen en te behandelen of zelfs te beschermen.

Vraag: Hoe vuil is uw leidingswater?

Wanneer uw leidingwater nog vrij proper is en vrijwel volledig helder, dan volstaat de Protector F1 van Fernox. Deze zal de levensduur van uw verwarmingsinstallatie verlengen en daarnaast uw leidingen en cv-installatie beschermen tegen roest, kalk en afwisselende pH.

Is uw leidingwater eerder vervuild en heeft het een vertroebeld aspect, dan raden wij aan eerst de Fernox F3 Cleaner te gebruiken. Deze zal eerst uw leidingwater en de centrale verwarmingsinstallatie reinigen. Hierna, nu het water opnieuw helder en proper is, kunt u zoals hierboven reeds vermeld werd, gebruik maken van de Fernox F1 Protector voor een optimale bescherming.

Bescherming met Fernox F1 Protector

Het belangrijkste aspect waarmee u rekening moet houden alvorens de Fernox F1 Protector te gebruiken, is het feit of uw leidingwater schoon of troebel is. Enkel wanneer u te maken heeft met helder leidingwater is het onmiddellijke gebruik van de Fernox F1 Protector aan te raden. Zo niet, dan moet u eerst uw leiding water grondig reinigen. Betekent dit dan dat de Fernox F1 Protector niet reinigt? Zeker en vast. In beperkte mate zal hij niet alleen beschermen maar ook lichtjes reinigen. Maar absoluut niet voldoende als het gaat over vertroebeld onhelder water.

Wat mogen we verwachten van de Fernox F1 Protector?

 • Bescherming tegen kalk en corrosie
 • Evenwichtige en correcte pH waarde
 • Rendement van uw verwarmingsinstallatie wordt behouden en dit zal u merken op uw energiefactuur

De Fernox F1 Protector Express is verkrijgbaar met een eenvoudig koppelstuk dat ervoor zorgt dat u het product op een zeer eenvoudige manier kunt toevoegen aan uw verwarmingsinstallatie.

Daarnaast heeft u ook de keuze voor een Fernox Protector F1 bus van 500ml.

Alternatief: Fernox Filter Fluid + Protector

We kunnen de Fernox Filter Fluid + Protector en de Fernox F1 Protector met elkaar vergelijken, maar als belangrijk verschil is dat de Fernox Filter Fluid + Protector is ontworpen om samen te werken met de Fernox magneetfilter. Het zal zorgen voor een voortdurende reiniging en een blijvende bescherming tegen corrosie, kalk en een wisselende nefaste pH waarde. U heeft de keuze voor de Express versie met adapter en de 500ml versie.

Reinigen met de Fernox F3 Cleaner

Alvorens een Fernox Protector te gebruiken om een blijvende bescherming te verkrijgen, moeten wij nagaan hoe vuil ons water is. Dit kunnen we nagaan met het Fernox testkit. Indien blijkt dat ons water echt troebel is, moeten we eerst gebruik maken van een Fernox F3 Cleaner. De Fernox F3 Cleaner zal magnetiet, slib, kalk en andere vervuiling losmaken om opnieuw een optimale doorstroming te verkrijgen. Een goede doorstroming betekent een goed rendement en dus een lagere energiefactuur.

Opnieuw is de Fernox F3 Cleaner verkrijgbaar in een Express versie met bijhorende adapter of een 500ml bus.

Fernox F3 cleaner doet het volgende:

 • Verwijderen van alle mogelijke vuildeeltjes
 • Verwijdert slib, kalk en magnetiet
 • Herstellen van het rendement
 • Neutraliseert de pH waarde

Houd er rekening mee dat bovenstaande opsomming in uw leidingwater circuit zal terechtkomen en hier dus zal beginnen circuleren. Het kan dus gebeuren dat u het proces moet herhalen bij zeer grote of zeer vervuilde verwarmingsinstallaties. Maar daarnaast is het niet voldoende dat u het product gewoon gebruikt. U moet het water aflaten en uw leidingwater vernieuwen zodat alles gereinigd wordt en gevuld wordt met nieuw helder water. Hierna is pas het gebruik van een Fernox Protector aangeraden.

Lek dichten met de Fernox F4 leaksealer

Wanneer u merkt dat u drukverlies heeft in uw centrale verwarming, dan is dit meestal te wijten aan kleine lekkages. Helaas zijn deze meestal terug te vinden op de meest ongemakkelijke plaatsen en meestal ook zeer ontoegankelijk. Dan kan voor u de Fernox F4 leaksealer een oplossing zijn. Opnieuw is deze verkrijgbaar in de Express versie met adapter als in een 500ml versie.

Wat mag ik verwachten van de Fernox F4 leaksealer?

 • Het dichten van kleine lekkages (Met de nadruk op kleine lekkages)
 • Na het dichten van de lekkage zult u zien dat er minder drukverlies zal zijn en dat u dus minder water moet bijsteken.
 • Kan een eerste optie zijn voor het dichten van lekkages alvorens grote herstellingswerken te starten

Hoe gebruik ik de adapter van mijn Fernox Express?

Fernox levert bij aankoop van een Fernox Expres, zijnde F1 Protector, F3 Cleaner of F4 leaksealer een adapter waarmee u op een zeer eenvoudige manier het product kunt toevoegen aan uw installatie. Schakel de verwarmingsketel uit, plaats de adapter en de bijhorende slang op de Fernox bus en draai deze goed aan. Hierna moet u de vulkraan van uw verwarmingsinstallatie openen en moet u gedurende 30 seconden de "trekker" van de Fernox adapter toeknijpen. Hierna moet u de vulkraan opnieuw sluiten en de adapter loskoppelen. Al laatste stap moet u uiteraard opnieuw uw verwarmingsinstallatie inschakelen.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close