Close

Warmtepompboilers van Atlantic

Geplaatst op: okt 29, 2020 | Auteur: Sharon De Lille

De warmtepompboiler Atlantic Explorer is een waar succesverhaal binnen de sector van warmtepompboilers en binnen het merk Atlantic zelf. Dankzij het feit dat de warmtepompboiler energie haalt uit de aanwezige lucht verbruikt hij tot drie à vier keer minder elektriciteit dan een gewone elektrische boiler. Wanneer we dan nog de weinige elektriciteit die we moeten verbruiken, kunnen halen uit elektriciteitsopwinning via photovoltaïsche panelen, dan kan het energieverbruik bijna tot nul gebracht worden. Dit zal men onmiddellijk voelen op de energiefactuur.

Warmtepompboilers van Atlantic

Atlantic Explorer warmtepompboiler

De Atlantic Explorer is een polyvalent warmtepompboiler die op vijf verschillende manieren kan opgesteld worden, al dan niet in samenwerking met andere apparaten. De keuze van de opstelling moet steeds gemaakt worden met het oogpunt op energie-efficiëntie en energiebesparing. De warmtepompboiler kan dus functioneren in functie met andere energiebronnen ofwel als onderdeel van de smart grid ofwel hybride opstelling.

Wij zetten de opstellingsmogelijkheden op een rijtje:

 1. Monovalente opstelling waarbij de warmtepomp in de warmtepompboiler zijn werk zal uitvoeren, maar daarnaast beschikt het ook over een elektrische weerstand die kan zorgen voor bijverwarming wanneer de warmtepomp niet aan de comfortvraag kan voldoen. Dit zal vooral voorvallen tijdens de koude wintermaanden.
 2. De Atlantic Explorer is Smart Grid Ready, wat betekent dat deze kan aangesloten worden aan photovoltaïsche panelen. De energieopwekking via de zonnepanelen wordt maximaal gebruikt en bij overproductie wordt het water binnen de warmtepompboiler tot 62ºC verwarmd, ook al is dit buiten de ingestelde programmatie. Er wordt dus ingespeeld op het gebruik van groene stroom en elektriciteit van het elektriciteitsnet. De tweede mogelijke opstelling is dus de warmtepompboiler in samenwerking met photovoltaïsche zonnepanelen.
 3. De Atlantic Explorer V4 is ook verkrijgbaar met een extra warmtewisselaar, wat dus inhoudt dat we een hybride opstelling zullen hebben. Die extra warmtewisselaar zullen we aansluiten aan de verwarmingsketel. Dit zorgt voor extra warmtetoevoer.
 4. Als vierde opstellingsmogelijkheid kunnen we opstelling 2 en opstelling 3 combineren, waarbij we enerzijds de Atlantic warmtepompboiler gaan aansluiten op de photovoltaïsche panelen en anderzijds zullen we de extre warmtewisselaar aansluiten op de ketel. Dankzij de Smart Grid Ready van de Explorer zal het toestel zelf bepalen welke energiebron op dat moment het meest voordelige zal zijn.
 5. Als vijfde en laatste opstellingsmogelijkheid kan de Atlantic Explorer aangesloten worden via de extra warmtewisselaar op thermische zonnepanelen, met andere woorden geen photovoltaïsche maar zonnepanelen met water. Deze zonnepanelen zullen onmiddellijk sanitair warm water geven.

Momenteel is de Atlantic Explorer V4 op de markt en is sinds 2019 de vervanger van de V3 Atlantic Explorer. De essentie van het toestel is hetzelfde, alleen werden er enkele verbeteringen doorgevoerd:

 • COP waarde is gestegen naar 3.8.
 • De geluidsproductie werd naar beneden gehaald om toch verder in te spelen op een mindere geluidsoverlast. Het feit dat de compressor zich bevindt in het toestel binnenshuis, namelijk als monobloc, betekent dat dit voor enig storend lawaai kan zorgen. Hier werd verder aan gewerkt en we mogen momenteel als gemiddelde waarde 53 decibel nemen.
 • Het koelmiddel werd veranderd naar een nieuwere duurzame versie.

Atlantic Explorer met de Cozytouch Bridge slimme regeling

De Atlantic Explorer V4 warmtepompboiler is voorzien met de cozytouch technologie, waarmee u in samenwerking met de cozytouch bridge uw warmtepompboiler vanop afstand kunt bedienen. U kunt dus op uw smartphone of tablet toegang hebben tot uw warmtepompboiler en hiermee dus de instellingen aanpassen of het verbruik analyseren.

Daarnaast beschikt de Atlantic Explorer V4 ook over een control-functie waarbij hij van uw gewoontes zal leren. Hij zal deze analyseren en zijn instellingen en programmatie aanpassen naar uw vraag en comforteisen.

Kortom alles staat in het teken van energiebesparing.

Atlantic Explorer warmtepompboiler of elektrische boiler

Wanneer u kiest voor de Atlantic Explorer warmtepompboiler kiest u voor duurzaamheid en het milieu maar daarnaast ook aan uw energiefactuur en besparing. Om de analyse te maken tussen een elektrische boiler en een warmtepompboiler en om dus te kunnen concluderen welke aankoop het meest interessante is, moeten we enkele factoren onder de loep nemen.

 • Aankoopprijs: Het klopt dat de aankoopprijs van een warmtepompboiler, en in dit concreet geval van de Atlantic Explorer V4 warmtepompboiler, hoger ligt dan in vergelijking met een traditionele elektrische boiler Het zou heel dom zijn als we hier al onmiddellijk de conclusie zouden maken dat het interessanter is om een elektrische boiler aan te schaffen. Wanneer we verder gaan analyseren, gaan we verwonderd staan wat de afrekening zal zijn na verloop van tijd.
 • Installatiekost: De installatiekost van een elektrische boiler en een warmtepompboiler is vergelijkbaar. Het klopt dat die van een warmtepompboiler iets hoger zal liggen (ongeveer 100 euro) omdat er ook kanalen moeten geplaatst worden, maar voor derest is de aansluiting bijna hetzelfde als een traditionele elektrische boiler. De installatie van een Atlantic Explorer V4 is volgens het Plug&Play principe en is geen ongewikkelde en ingrijpende installatie.
 • Premies: De regering van de verschillende gewesten willen de aankoop van toestellen die werken met hernieuwbare energie stimuleren en hebben daarom een heleboel premies ontworpen. Afhankelijk van het gewest waar de warmtepompboiler zal geïnstalleerd worden, zult u een hogere premie ontvangen. Deze premies starten vanaf 300 euro en kunnen tot wel 1400 euro of zelfs hoger (afhankelijk van uw inkomen) gaan. Bij aankoop van een traditionele elektrische boiler heeft u uiteraard geen premie.
 • Het jaarlijks verbruik en dus de jaarlijkse energiekost: Het spreekt voor zich dat een warmtepompboiler die zijn energie onttrekt uit de lucht en/of zon, welke gratis is, en werkt met hernieuwbare energie een lager verbruik zal hebben dan een gewone elektrische boiler en dat dus de energiekost lager zal liggen.

Samengevat kunnen we de conclusie maken dat ook al de aankoop van een warmtepompboiler hoger ligt in vergelijking met een gewone elektrische boiler, dankzij hernieuwbare energie en de aanwezige premies zult u na ongeveer één jaar terugverdienen en zal de warmtepompboiler na verloop van tijd dus de voordeligste optie zijn.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close