Close

Hoe bepaal ik het vermogen van een radiator?

Geplaatst op: dec 23, 2020 | Auteur: Sharon De Lille

Wij worden regelmatig geconfronteerd met de vraag hoe de capaciteit van een radiator moet berekend worden. Dit kan als een niet eenvoudig ervaren worden omdat het afhangt van verschillende factoren. Een toilet heeft een ander vermogen nodig dan een slaapkamer of een woonkamer. Enerzijds omdat een toilet over het algemeen een kleinere ruimte is in vergelijking met een woonkamer, maar daarnaast is er ook een andere temperatuur gewenst in beide ruimtes. Ieder huis en iedere ruimte heeft individuele factoren die het vermogen van uw radiatoren zullen bepalen.

Hoe bepaal ik het vermogen van een radiator?

Hoe bepaal ik het vermogen van een radiator?

Het vermogen van een radiator wordt uitgedrukt in Watt of wattage en is dé belangrijkste meter om de correcte radiator te bepalen voor uw woning. Dat om de heel eenvoudige reden: een radiator die te klein is, zal uw ruimte niet kunnen verwarmen en een comfortgevoel kunnen geven. Een radiator die dan weer beschikt over een te hoog vermogen, zal op zich geen invloed hebben om de mogelijkheid tot het verkrijgen van een comforttemperatuur, maar het is jammer om geïnvesteerd te hebben in een zwaardere radiator die over het algemeen meer plaats zal innemen. 

Om het nodige vermogen te bepalen, hebben we drie factoren die een belangrijke rol zullen spelen: afmetingen vna uw ruimte, de isolatiegraad van uw woning en de temperatuur die u wenst voor de desbetreffende ruimte.

Hoe groot is de ruimte die ik moet verwarmen?

We moeten de aantal kubieke meter of de inhoud van de kamer berekenen. Dit is de eerste factor om de radiator met het ideale vermogen te bepalen. Het volume van de ruimte wordt berekend door de lengte, de breedte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Het resultaat dat u hier bekomt, is het volume van uw te verwarmen ruimte in kubieke meters (m3).

Welke ruimte wenst u te verwarmen?

De tweede factor die een belangrijke rol zal spelen, is de gewenste temperatuur van uw ruimte. Uw woonkamer moet over het algemeen warmer zijn dan de hal, toilet of slaapkamer. Uw badkamer zal normaal gezien de wamste temperatuur hebben. Weet u niet goed welke temperatuur er aanbevolen is per soort kamer, dan geven we u hieronder een oplijsting van de soorten kamers en hun gewenste temperatuur. Uiteraard is dit allemaal onder voorbehoud van uw persoonlijke wensen, wat betekent dat dit voor u persoonlijk te warm of te koud kan zijn. Het belang is om te weten hoe het berekend kan worden met de gewenste temperatuur.

KamerTemperatuur
Woonkamer22ºC
Slaapkamer18ºC
Keuken20ºC
Bureau22ºC
Badkamer24ºC

Afhankelijk van de gewenste temperatuur wordt er een vermogen per kubieke meter aangeraden. Dit is het vermogen dat u moet rekenen per kubieke meter van uw ruimte om de gewenste temperatuur te behalen wanneer de buitentemperatuur -10ºC is.

Om het vermogen per kubieke meter voor de desbetreffende kamer te bepalen, moet u de aanbevolen of gewenste temperatuur vermenigvuldigen met 3,86. Het resultaat van deze vermenigvuldiging is het vermogen per kubieke meter. Hierna moet u dat resultaat vermenigvuldigen de volledige inhoud van uw ruimte om het vermogen van uw radiator te verkrijgen. 

Op die manier uitgelegd, kan het zijn dat het nog niet volledig duidelijk is. Het in een voorbeeld gieten, kan hulp bieden:

U wenst het vermogen van uw radiator voor uw keuken te bepalen. De aanbevolen temperatuur voor een keuken is 20ºC. Om het vermogen per kubieke meter te bepalen, moeten we die temperatuur, namelijk 20, vermenigvuldigen met 3,86. Dit geeft ons als resultaat 77, namelijk 77 Watt/m3. Dit is het nodige vermogen per m3 om uw keuken te verwarmen. Het uiteindelijke nodige vermogen moet nog berekend worden door dit resultaat te vermenigvuldigen met het volledige volume van uw keuken. 

Neem nu dat u een keuken heeft van 20m3, dan moet u de 77Watt per m3 hiermee vermenigvuldigen en dan heeft u een eerste resultaat om het vermogen van uw radiator of radiatoren te bepalen.

Maar hier stopt het niet. Er is namelijk nog een derde factor die een belangrijke rol speelt in het bepalen van het vermogen van de radiator: de isolatiegraad van uw woning.

Wat is het belang van de isolatie van mijn woning?

In welke mate uw woning of de desbetreffende ruimte geïsoleerd is, speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van het vermogen van uw radiator. Het zal een invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. 

Elk huis is anders. Er zijn nieuwbouwhuizen die geïnvesteerd hebben in de laatste nieuwe snufjes op het vlak van isolatie en je hebt oude huizen die slecht geïsoleerd zijn en scheuren en kieren hebben. Het vermogen van de radiator zal voor beide gevallen verschillend zijn. 

Daarnaast is ook het type woning van belang. We kunnen over het algemeen zeggen dat hoekwoningen en vrijstaande woningen een hoger vermogen nodig hebben dan een rijhuisje als gesloten bebouwing.

 1. Mijn huis is slecht geïsoleerd: + 40 % 
  1. Ramen met enkel glas
  2. Niet geïsoleerde vloer
  3. Niet geïsoleerd dak of plafond
  4. Geen isolatie aanwezig
 2. Mijn huis is gemiddeld geïsoleerd: + 15 %
  1. Matig geïsoleerd, maar wel met een spouwmuur
  2. Dubbel glas
  3. Isolatie in dak en plafond alsook vloer
 3. Mijn huis is goed geïsoleerd: - 10 %
  1. Deftige isolatie en spouwmuren aanwezig
  2. Dubbel glas met extra voorzieningen om de isolatie te bevorderen
  3. Vloer, dak en plafond beschikken over isolatie

Zoals reeds gezegd speelt dus enerzijds de isolatiegraad een belangrijke rol maar we mogen ook het type woning niet uit het oog verliezen. Wanneer uw woning maar twee buitenmuren heeft, dan heeft u een goed geïsoleerde woning waardoor je dus 10% minder vermogen moet rekenen. Maar gaat het over een hoekwoning of een alleenstaande woning en u dus beschikt over meer dan twee buitenmuren dan moet u meer vermogen voorzien en dan moet u er eigenlijk 10% bijrekenen.

Wanneer u alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en de correcte berekenen gemaakt heeft, komt u uiteindelijk aan het nodige vermogen dat uw ruimte nodig heeft.

Uiteraard raden wij altijd aan om steeds een beetje meer vermogen te voorzien om zeker en vast niet te kort te komen. Een beetje extra rekenen betekent uiteraard niet overdimensioneren, daar dit zal leiden tot onnodig energieverbruik en dus ook een hogere factuur. Dankzij een thermostatische kop kunt u hierop inspelen en zal deze de radiator afzetten wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.

Nadat u dus het gewenste vermogen weet, moet u nog enkele factoren bepalen:

 • Gaat u dit vermogen verwerken in één radiator of gaat u dit opsplitsen in meerdere radiatoren om zo samen tot het vermogen te komen?
 • Welke plaatsen heeft u beschikbaar om uw radiator op te hangen?
 • Welke maximum lengte en hoogte heeft u ter beschikking om uw radiator op te hangen?
 • Gaan we inspelen op duurzaamheid en kiezen we voor een Henrad radiator met eco-principe of gaan we voor een traditionele radiator?
 • Kiezen we een radiator met zichtbare leidingen en beperken we ons tot het basismodel zoals bijvoorbeeld de Henrad Standaard of gaan we voor onzichtbare intern verwerkte leidingen zoals de Henrad Premium?
 • Opteren we voor een designradiator met vlakke voorplaat of gaan we voor de aloud gekende paneelradiator met geribbelde voorplaat?
 • Hebben we de mogelijkheid om een horizontale radiator te plaatsen of hebben we een beperkte plaats ter beschikking en moeten we in de hoogte werken met een verticale radiator?
 • Welke aansluitingen moeten we gebruiken, rekening houdend met waar onze leidingen terechtkomen? Kiezen we een flexibele radiator zoals de 8-connections van Henrad of voldoet een gewone radiator met de standaard vier aansluitingen?
 • Gaan we links of rechts onze radiator aansluiten?
 • Als extra: Gaan we voor de gekende RAL9016 witte kleur van de Henrad radiator of kiezen we voor een speciale kleur?

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close