Close

Premie vervangen oude gasketel

Geplaatst op: dec 29, 2020 | Auteur: Sharon De Lille

Beschikt u over een oude gasketel maar die nog steeds naar behoren werkt? Wordt u toch warm gemaakt door de premie om uw oude gasketel te verwarmen? Weet u niet zeker of het de moeite is om uw goedwerkende maar verouderde gasketel te vervangen? Esanico helpt u bij uw keuze.

Premie vervangen oude gasketel

In heel België verwarmen een kleine drie miljoen gezinnen op gas, het grote merendeel doet dit met een oude gasketel. Wanneer we het verbruik van een oude gasketel vergelijken met een nieuwe gasketel, dan ligt dit een pak hoger. Toch merken we dat velen toch nog twijfelen om hun oude gasketel te vervangen, net juist omdat deze nog goed werkt. Wij kunnen één ding garanderen: het vervangen van uw oude gasketel en de bijhorende investering wordt snel terugverdiend dankzij de duurzaamheid en het energiezuinig zijn van de laatste nieuwe generaties gasketels.

Waarom uw oude gasketel vervangen?

Wij kunnen u met één factor duidelijkheid scheppen: het verschil in rendement. Wanneer we het rendement van een oude gasketel vergelijken met het rendement van de huidige generatie condenserende gasketels, dan merken we een groot verschil op. De verouderde ketels behalen een rendement van ongeveer 80 à 95 procent. Wanneer we dit vergelijken met de condensatieketels die vandaag verdeeld worden, dan merken we dat deze een rendement kunnen behalen van meer dan 100%. Dit rendement wordt behaald omdat de huidige gasketels aan warmteterugwinning doen en dus opnieuw warmte onttrekken uit de uitgestoten rookgassen. Dit heeft een positief effect op het energieverbruik, maar ook op de CO2 uitstoot, wat goed is voor het klimaat. Het feit dat u kunt genieten van zo’n hoog maximaal rendement en dat er opnieuw warmte kan onttrokken worden uit de rookgassen die afgevoerd worden, kunnen u tot 700 euro per jaar extra doen besparen in vergelijking met uw oude gasketel. Ziet u hoe snel u dus uw investering zult terugverdiend hebben? Vanaf dan begint pas de echte besparing op jaarbasis. De vraag is niet “Wil ik een nieuwe gasketel?”. De vraag is “Wil ik besparen?”. De keuze voor gas of het verwarmen met gas is een zeer interessante keuze omwille van het zuinig en het betrouwbaar zijn. Maar dit kan enkel verkregen worden indien het verbruik van gas wordt gecombineerd met een energiebewuste nieuwe condenserende gasketel. Zo niet, dan zult u met uw verouderde gasketel meer verbruiken dan u geliefd is. Wij merken dat velen twijfelen omdat ze denken dat er ingrijpende aanpassingen moeten uitgevoerd worden bij de leidingen en de huidige verwarmingselementen. Maar niets is minder waar. De installatie van een condensatie gasketel brengt geen extra hoge kosten met zich mee. De huidige aansluitingen op uw huidige verwarmingselementen zoals radiatoren of vloerverwarming kunnen hergebruikt worden. Misschien her en der moet u een detail aanpassen zodat de nieuwe gasketel optimaal kan aangesloten worden. Maar dit zal geen grote kost noch onvoorziene investering zijn. Laat dit geen reden zijn om geen nieuwe gasketel te installeren!

Een nieuwe gasketel: besparing op mijn factuur en goed voor het milieu

De investering in een nieuwe condenserende gaswandketel of condenserende doorstromer draagt enerzijds bij tot het besparen op uw energiefactuur. Kortom, u zult jaarlijks minder uitgeven om uw woning te verwarmen en / of te voorzien van sanitair warm water. Maar wij hebben ook reeds het aspect van duurzaamheid en goed voor het klimaat aangekaart. Doordat u warmte zult onttrekken uit de afgevoerde rookgassen, zult u minder CO2 uitstoten. Uiteraard is dit goed voor het milieu. Maar er is nog een bijkomend aspect die invloed zal hebben op het klimaat, namelijk de combinatie van uw gasketel met hernieuwbare energie. U kunt uw condenserende gasketel combineren met zonnepanelen, een warmtepomp, een warmtepompboiler of een zonneboiler. Op die manier verwarmt u op een zeer groene energie, maar geniet u daarnaast ook nog van een nog hoger rendement, wat dan weer zijn positieve invloed heeft op uw energiefactuur.

Nog steeds niet overtuigd? Wij zetten 5 belangrijke redenen op een rijtje waarom de keuze voor gas zo interessant is.

 1. Het is een duurzame milieuvriendelijke keuze. Kiest u voor gas, dan kiest u doelbewust ook voor het klimaat. De keuze voor gas is kiezen voor condenserende gasketel en lage LowNox. Dit houdt in minder CO2, minder NOX-deeltjes en minder fijnstof. Dit heeft een positief effect op de luchtkwaliteit en op het milieu.
 2. Gas is één van de zuinigste energiebronnen. De aankoop van verwarmingsketels op gas is behoorlijk budgetvriendelijk en ook het verbruik is laag in verhouding met andere verwarmingsmiddelen. Daarnaast hebben wij bijvoorbeeld gemerkt dat gas het afgelopen jaar enorm gedaald is in prijs. Wanneer dit aspect gecombineerd wordt met het feit dat de huidige condensatieketels een nog hoger rendement hebben, dan kunt u jaarlijks heel wat besparen.
 3. U kunt gas op een zeer eenvoudige manier combineren met hernieuwbare energie zoals een warmtepomp, een warmtepompboiler of zonnepanelen. De combinatie van de producten die op hernieuwbare energie werken en een condenserende gasketel zullen bijdragen tot de duurzaamheid en energiezuinigheid van uw verwarmingsinstallatie en warm waterproductie.
 4. Gas is veelzijdig: naast het inschakelen van gas voor uw verwarming kunt u ook uw woning koelen door gas te gebruiken, koken en uw woning van sanitair warm water voorzien. Kortom kiezen voor gas geeft geen beperkingen.

Als vijfde en misschien wel belangrijkste punt dat indien u nog steeds twijfelt om voor gas te kiezen, volledig zal overtuigen, is de mogelijkheid om een premie aan te vragen bij de vervanging van uw oude gasketel.

De beschikbare premies die momenteel bestaan zullen een duwtje in de rug geven om de uiteindelijke stap te zetten.

Welke premie ontvang ik bij de vervanging van mijn oude gasketel?

Is uw ketel ouder dan twintig jaar en wenst u deze te vervangen door een nieuwe condenserende gasketel? Dan kunt u de premie van minstens 500 euro aanvragen die ervoor zal zorgen dat u nog sneller de investering zal terugverdienen, sneller zult kunnen besparen en dat allemaal zonder ook maar enig comfortgevoel te moeten verliezen. Deze premie komt dus bovenop de extra besparing die u zult verkrijgen door het aanpassen van uw gasketel naar een nieuwe ketel met een veel hoger rendement.

Wat zijn de huidige premies die ik kan vragen?

 • 500 euro premie kunt u ontvangen bij de vervanging van uw oude gasketel door een nieuwe condenserende cv-ketel op aardgas. Wanneer het vermogen hoger zou liggen dan 70kW dan zult u meer premie ontvangen dan de minimum 500 euro. Vanaf 70kW krijgt u 5 euro per kW extra tot het maximum van een totaal aan premie van 2500 euro per toestel.
 • U kunt 200 euro aan premie ontvangen indien u uw oude geiser of doorstromer op gas vervangt door een nieuw LowNox type van badverwarmer op gas.
 • Beschikt u over oude gasconvectoren? U ontvangt 150 euro wanneer u uw huidige oude gasconvectieverwarming vervangt door nieuwe en zuinigere modellen.

Opgelet! De premie wordt enkel gegeven bij de vervanging van oude gasinstallaties van ouder dan 20 jaar. Wanneer het gaat over een nieuwe installatie op een recente aansluiting op het gasnetwerk of een vervanging van een oude stookolie of elektriciteitsinstallatie, dan heeft u geen recht op de premie.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om de premie voor vervanging van oude gasketel te verkrijgen?

 • Zoals reeds hierboven vermeld, moet er minimum twintig jaar verlopen zijn tussen de installatie van uw oude gasketel en uw nieuwe gasketel. De nieuwe installatie worden aanvaard en komen in aanmerking voor de aanvraag van de premie indien de installatiewerken zijn uitgevoerd na 21/11/2019.
 • U beschikt over foto’s van de oude installatie en de nieuwe installatie op gas. Het is van groot belang dat u de leeftijd van het oude toestel kunt bewijzen: kenplaatje, installatiefactuur of aankoopfactuur.
 • De aanvraag voor de premie is enkel geldig voor de vervanging van volgende installaties op gas: cv-ketel, doorstromer voor sanitair warm water op gas en convectie ruimteverwarming op gas.
 • De premie behoort tot een jaarlijks budget. Wanneer dit jaarlijks budget op is, wordt de uitbetaling van de premies in dat jaar stopgezet.
 • U moet een inwoner zijn van België als aanvrager en eigenaar van een toestel dat voor 1 januari 2020 werd geïnstalleerd.
 • Uw oud toestel dat werkt op gas moet geïnstalleerd zijn vóór 1 januari 2020.
 • Het nieuwe toestel moet geïnstalleerd / gekeurd door een gecertificeerde installateur.
 • Het aantal aan te vragen premies per persoon per site is beperkt:
  • De vervanging van één cv-ketel of / en sanitair warmwater doorstromer (of twee in geval van cascade),
  • De vervanging van één doorstromer op gas voor warm water en / of maximum drie convectoren op gas als individuele ruimteverwarming.

Bent u overtuigd van het feit dat het wel degelijk interessant is om uw oude gasketel of verwarmingstoestel op gas te vervangen, ook al werkt deze nog goed en heeft hij steeds op een correcte manier zijn onderhoud gehad? Maar weet u niet goed voor welke gasketel te kiezen? Heeft u geen idee welk vermogen u nodig heeft om uw woning te verwarmen zonder te moeten inboeten aan comfort? Weet u niet hoeveel debiet u moet voorzien in uw doorstromer om in elk tappunt warm water te hebben rekening houdend met de gelijktijdigheidsfactor? Aarzel niet om ons te contacteren en onze technische dienst zal een antwoord geven op al uw vragen zodat u op een ideale manier uw woning kunt verwarmen en voorzien met sanitair warm water door het gebruik van gas.

Bij Esanico werken wij samen met de belangrijkste spelers in de gasindustrie: Bulex (Of Saunier Duval) en Bosch (Junkers).

Bulex en Bosch / Junkers zijn gekend voor hun kwaliteit en betrouwbaarheid, dat voor een zeer interessante prijs. Vertrouw beide merken en u kunt op beide oren slapen met al uw comforteisen voldaan. Aarzel niet om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor uw Bulex of Bosch toestel samen met de bijhorende accessoires.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close