Close

Voldoe ik aan de BEN-normen?

Geplaatst op: jan 11, 2021 | Auteur: Sharon De Lille

Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen voldoen aan de nieuwe BEN-normen. BEN betekent "Bijna Energie Neutraal" en is een nieuwe fase in de EPB-regelgeving. Dit houdt in dat elke woning over een een perfecte isolatie en de meest efficiënte installaties moet beschikken om zo weinig energie te verbruiken. De nadruk ligt op hernieuwbare energie.

Voldoe ik aan de BEN-normen?

BEN-normen geldig vanaf 1 januari 2021

Om beschouwd te worden als BEN woning moet er aan zes verschillende voorwaarden voldaan worden. Verwarming en ventilatie spelen hier onder andere een belangrijke rol.

Het E-peil van uw woning

Het E-peil van uw nieuwbouwwoning moet lager of gelijk aan E30 zijn om aan de BEN normen te voldoen. E-peil is een waarde die de energetische waarde van uw woning te kennen geeft. Het E-peil wordt berekend door uw isolatie, verwarming, ventilatie en woningoriëntatie te analyseren.

Oververhitting beperken van uw nieuwbouw

De perfecte isolatiegraad en de luchtdichtheid van uw BEN-woning kan als negatief gevolg hebben dat uw woning te warm wordt. Dit wordt oververhitting genoemd. Een belangrijke factor waaraan moet voldaan worden is dus dat de oververhittingsfactor niet hoger mag zijn dan 6500Kh. Verschillende maatregelen kan dus de oververhitting van uw woning vermijden:

 • Oriëntatie van uw vensters (Kant van de zon kan een serre effect geven)
 • Zonnewering
 • Beperken van vensters en de vensters die aanwezig zijn met een beperkte zonnetoetredingsfactor
 • Ventilatie gedurende de nacht

Hernieuwbare energie

Als BEN-woning moet u zoveel mogelijk uw energie halen uit een hernieuwbare energiebron. Jaarlijks moet u minimum 15kWh/m2 hernieuwbare energie gebruiken om te voldoen aan de BEN normen. Meerdere installaties kunnen met elkaar gecombineerd worden om te voldoen aan uw eisen op het vlak van verwarming, koeling en sanitair warm water. Photovoltaïsche zonnepanelen spelen ook een grote rol. Enkele voorbeelden van toestellen die werken op hernieuwbare energie:

 • Zonneboiler
 • Warmtepompboiler
 • Warmtepomp
 • Photovoltaïsche zonnepanelen

U-waarde van uw woning

Onder U-waarde begrijpen we de warmtedoorgangscoëfficiënt. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m2K en wordt gegeven aan een constructiedeel. Het geeft weer hoeveel warmte er per seconde per vierkante meter verloren gaat bij een bepaald constructiedeel wanneer het verschil tussen binnen en buitentemperatuur 1 graad celsius is. Om te voldoen aan de BEN-normen zijn er maximale u-waardes per constructiedeel opgesteld. Onder constructiedeel beschouwen we bijvoorbeeld daken, muren, ramen, vloeren, deuren, poorten, ...

Ventilatie van uw nieuwbouw

Een nieuwbouw zonder ventilatievoorziening is niet meer van deze tijd en is een absolute must voor het behalen van uw BEN-normen. Ventilatie kan al eenvoudig verkregen worden door ramen die geopend kunnen worden alsook door roosters te voorzien bij deuren en ramen. Daarnaast kunt u om een optimale luchtkwaliteit te voorzien een ventilatiesysteen C of D voorzien.

S-peil of schilpeil

Het S-peil van de woning geeft de energie-efficiëntie van uw woning weer, welke gelijk of lager moet zijn dan S31. Om een gustig effect te hebben op dit peil kunt u enkele aanpassingen doen:

 • dak, muren en vloer isoleren
 • Grootte van uw ramen en oriëntatie van vensters
 • luchtdichtheid

Wanneer aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, zal uw woning een gustig EPB verslag hebben.

Werken aan isolatie en luchtdichtheid zorgt voor een lager energieverbruik. Kleine aanpassingen kunnen dus grote gevolgen hebben. Maar...

Een belangrijke factor die steeds moet in het oog gehouden worden, is de bewoonbaarheid van uw woning. Isolatie en luchtdichtheid binnen de BEN-normen is belangrijk. Dit is gustig tijdens de wintermaanden daar de warmte niet kan ontsnappen. Maar wat tijdens de zomer? Een oververhitte woning is alles behalve aangenaam. Hier moet dan ook op ingespeeld worden zodat u ook de mogelijkheid heeft om in de zomer een koele woning te hebben. De plaats en de grote van uw ramen samen met zonnewering zijn dus zeer belangrijke factoren. 

Hierbij mag ook ventilatie niet vergeten worden om uw luchtkwaliteit te bevorderen. 

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close