Laat ons een bericht achter.

Close

Laatste post

Vloerverwarming systeem noppenplaten
Vloerverwarming kan op verschillende manieren geplaatst worden en kunnen we elementair opsplitsen in twee...
op apr 12, 2019 | door Jan De Lille
Vloerverwarming: nu ook de installatie bij Esanico
Vloerverwarming of radiatoren? Deze vraag wordt regelmatig bij nieuwbouwprojecten gesteld. De ene is overtuigd...
op mrt 7, 2019 | door Jan De Lille
Waterontharder tegen kalkaanslag
Glazen met een vuile witte rand, regelmatig het moeten ontkalken van uw waterkoker om die witte aanslag te...
op mrt 6, 2019 | door Jan De Lille

Warmtepompboiler

Geplaatst op: jul 12, 2018 | Auteur: Jan De Lille

Een warmtepompboiler maakt gebruik de warmte van de omgevingslucht of de ventilatielucht uit de woning om jouw gezin zo te voorzien van sanitair warm water. Omwille van dit principe kunnen we warmtepompboilers beschouwen als energiezuinig en milieuvriendelijk.

Wegens het verbod op verkoop van elektrische boilers vanaf 2019 wordt de warmtepompboiler een zeer interessante optie!

Warmtepompboiler

Waarom is een warmtepompboiler de beste keuze?

  1. Wanneer jouw elektrische boiler aan vervanging toe is, is dit het ideale moment om over te schakelen naar een warmtepompboiler. Trouwens binnenkort mogen er geen elektrische boilers meer verkocht worden. Een warmtepompboiler zal dus snel de enige optie zijn. Maar wel een milieuvriendelijke en energiezuinige optie die zijn positief effect zal hebben op uw energiefactuur.
  2. Beschik je over zonnepanelen? Een warmtepompboiler met warmtewisselaar kan aangesloten worden op zonnepanelen met water. Opgelet! Dit kan enkel met zonnepanelen die over water beschikken en is niet van toepassing op fotovoltaïsche zonnepanelen. De elektriciteit die je nodig hebt om het water van de warmtepompboiler op te warmen wordt voorzien op een groene manier door middel van de zonnepanelen.
    Wanneer je in jouw woning een centrale verwarmingsketel hebt, is het gebruik van een warmtepompboiler interessant.
  3. De installatie van een warmtepompboiler is heel eenvoudig. Over het algemeen gebeurt de installatie van een warmtepompboiler volgens het plug&play principe. Op die manier kan de installatie ervan gebeuren in bestaande woningen of wanneer je geen interesse hebt in grote verbouwingswerken.

Wat kost een warmtepompboiler?

Wanneer je de prijs vergelijkt van een standaard elektrische boiler met een warmtepompboiler, dan zul je merken dat de prijs van de warmtepompboiler relatief hoger is. Je betaalt al gauw ongeveer tussen de 1400 euro en de 2700 euro* voor een degelijke warmtepompboiler, zonder rekening te houden met de plaatsing ervan. Uiteraard beïnvloeden het merk, de inhoud, het type en de prestaties de prijs van de warmtepompboiler. Esanico raadt de Atlantic Explorer 3 warmtepompboiler aan, welke bestaat uit twee verschillende inhouden, namelijk 200 en 270 liter, en uit een versie met of zonder warmtewisselaar.

Uiteraard moet je in het begin een hogere prijs betalen om een warmtepompboiler aan te schaffen als je het vergelijkt met de aankoop van een elektrische boiler, maar wat een zeer belangrijke rol speelt, is de terugverdientijd.

* Prijzen vermeld in deze blog zijn geen Esanico prijzen. De prijzen zijn gebaseerd op een gemiddelde van algemene adviesprijzen van de verschillende merken. Prijzen zonder btw.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepompboiler?

Het verbruik van een warmtepompboiler ligt veel lager dan een elektrische boiler, maar ook lager dan een gasboiler of een doorstromer. De terugverdientijd voor een gemiddeld gezien wordt geschat op 2 jaar. (Bron: Atlantic Explorer, gebaseerd op de elektriciteitsprijs in Vlaanderen. Exclusief installatie en BTW. Besparing en terugverdientijd is een schatting en is afhankelijk van de verbruikers.)

Wenst u de terugverdientijd van jouw concrete situatie te berekenen? De fabrikant van de Atlantic Explorer heeft hiervoor een zeer interessante tool voor ontworpen. Terugverdientijd van Atlantic Explorer berekenen. Hiermee kunt u uw besparing en winst berekenen wanneer u een warmtepompboiler gebruikt in plaats van een elektrische boiler, gasboiler of doorstromer.

Kiezen we voor een elektische boiler, een zonneboiler of een warmtepompboiler?

Zonneboiler

Het water van een zonneboiler wordt verwarmd door de warmte van de zon. Hij wordt over het algemeen geplaatst op het dak of in de tuin en de zonnecollectoren waarover hij beschikt, vangen de zon op en zetten die om in warm water voor sanitair of centrale verwarming.

+   Milieuvriendelijk - groene energie
-    Wanneer er geen of amper zon is, moet de zonneboiler het water naverwarmen om het water warm te houden. Uiteraard gaat dus bij weinig zon het rendement achteruit. In landen met korte zomers en periodes met weinig zon kan de zonneboiler minder interessant zijn dan een warmtepompboiler.

Elektrische boiler

Het sanitair water dat opgeslagen is in een buffervat wordt opgewarmd door middel van elektriciteit. Er is geen sprake van rookgasafvoer noch van zonnepanelen of andere groene energie. De voorraad water wordt verwarmd tot het de temperatuur naar wens heeft bereikt. Wanneer al het water uit de voorraadboiler is opgebruikt, moet men even wachten totdat het water opnieuw opgewarmd is. Daarom raden wij aan op voldoende capaciteit van wateropslag te voorzien, afhankelijk van uw gezin.

+   Eenvoudige installatie
+   Beperkte aankoopskost
-    Hoger energieverbruik in vergelijking met warmtepompboiler
-    Afhankelijk van een beperkte wateropslag

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler gebruikt de warmte van de lucht uit de omgevingsruimte en zuigt deze aan. Deze lucht wordt naar de warmtewisselaar gebracht, waar het tot gas zal verdampen. Hierna wordt het gas samengedrukt in de compressor. Door dit proces ontstaat er warmte waardoor de temperatuur stijgt. Hierdoor wordt het water in de voorraadboiler of buffervat van de warmtepompboiler opgewarmd.

Na dit proces wordt het gas naar een tweede warmtewisselaar gebracht in het boilervat, waar de warmte wordt afgegeven aan tapwater. Het gas koelt af en wordt opnieuw herleid tot vloeistof, wat met condenseren heet. Met behulp van de veiligheidsgroep en het expansievat wordt de druk en de temperatuur afgelaten en kan de cyclus opnieuw beginnen.

Esanico kiest voor de warmtepompboiler!

Wij kunnen besluiten dat de warmtepompboiler een zeer interessant en energiezuinig alteratief is op de elektrische boiler. Het hele jaar door kan er op een energiezuinige en milieubewuste manier het water opgewarmd worden. In tegenstelling tot de zonneboilers ben je niet volledig afhankelijk van de zon en kan je dus altijd genieten van het lage verbruik van de warmtepompboiler. Wanneer je het dan nog kan combineren met zonnecollectoren, is de methode nog energiezuiniger. Ook al is de warmtepompboiler veel duurder in aankoop, het verbruik is drie keer lager dan een gewone traditionele elektrische boiler. De terugverdientijd kan herleid worden tot 2 jaar!

Opgelet! De warmtepompboiler onttrekt warmte uit de omgevingsruimte. Hierdoor zal die desbetreffende ruimte koeler zijn. Hiermee wordt best rekening mee gehouden.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close