Hallo! Kunnen wij u helpen?

Close

Laatste post

De Dietrich Kaliko warmtepompboiler
Het gebruik van hernieuwbare energie als duurzame optie is vandaag de dag uiterst populair. Meer en meer gezinnen...
op jun 26, 2019 | door Jan De Lille
Airwell MFH monobloc: verfrissing tijdens de hittegolf
De eerste hittegolf is in het land: snikhete periode, torenhoge temperaturen en een non stop zoektoch naar...
op jun 24, 2019 | door Jan De Lille
Wat is het verschil tussen de Atlantic Explorer V3 en de Atlantic Explorer V4?
In een vorige blog hebben we reeds aangekondigd dat de Atlantic Explorer warmtepompboiler vernieuwd zal worden. Vanaf...
op mei 28, 2019 | door Jan De Lille

Radiatoren

Geplaatst op: jul 18, 2018 | Auteur: Jan De Lille

Verwarming in de woning is onmisbaar. Enerzijds zorgt het voor warmte, maar tegelijkertijd ook voor comfort. Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen. Maar de meestvoorkomende manier om een woning te verwarmen is de paneelradiator.

Radiatoren

Paneelradiatoren

De meestvoorkomende radiator in een woning is een paneelradiator. Wij kunnen die paneelradiator herkennen aan het voorpaneel dat voorzien is van verticale kanalen, ook wel ribbels genoemd, waarin warm water stroomt. Door de aanwezigheid van de ribbels wordt het contactoppervlak vergroot van de radiator. Aan de achterzijde daarentegen bevindt zich de convector, welke kan beschouwd worden als een golvende plaat. Deze plaat verdeeld de warmte over de ruimte. De paneelradiator verwarmt dus de ruimte met zijn kleine oppervlakte op de meest efficiënte manier.

Enkele jaren geleden kwam Henrad met de Henrad Premium Eco op de proppen: Dé ecologische en energievriendelijke radiator binnen het Henrad gamma. Het verschil tussen de Henrad Premium Eco en een andere willekeurige standaard radiator is het feit dat het water eerst door de voorste plaat stroomt in tegenstelling tot de directe instroom van de gewone standaard radiatoren. Er gaat dus amper stralingswarmte verloren langs de achterzijde van de radiator. Hiermee daalt uw energiefactuur, het comfortgevoel stijgt en de CO2 uitstoot verlaagt.

Horizontale radiatoren

De meest voorkomende radiatoren in de woning zijn horizontale radiatoren. Zij zijn geschikt voor om het even welke ruimte en komen over het algemeen het meeste voor in de woonkamer, slaapkamer, badkamer en de hal.

Verticale radiatoren

Verticale radiatoren zijn smalle, maar hoge radiatoren die geschikt zijn voor ruimtes waar er geen brede wand bruikbaar is om de radiator te installeren, maar waar toch een hoge warmteafgifte geëisd wordt. De ruimtes waarvoor deze radiatoren ideaal zijn, zijn de hal, keuken of badkamer. Daarnaast kan het ook in de woonkamer een goede oplossing zijn, daar een verticale radaitor design en comfort biedt en daarnaast beschikbaar is in vele afmetingen.

Designradiatoren

Terwijl een paneelradiator eerder een eenvoudige uitstraling heeft, is een designradiator ontworpen om stijl toe te voegen aan de ruimte zonder te moeten inbrengen in zijn functionaliteit. Over het algemeen is een designradiator hoger dan dat hij breed is.

Bij het aanschaffen van nieuwe radiatoren of bij het vernieuwen van uw verwarming zal u niet onmiddellijk denken aan de kleine details. Maar wat met de aansluiting van de radiatoren? Waar zullen de leidingen toekomen? Uit de muur of uit de grond? Het lijkt een minder belangrijk detail, maar wanneer u uw woning mooi wenst in te richten, zult u waarschijnlijk de zichtbaarheid van leidingen zoveel mogelijk willen beperken. Met een onderaansluiting waarbij de leidingen rechtstreeks uit de grond aan de radiator worden aangesloten kan ervoor zorgen dat de leidingen amper of zeer weinig zichtbaar zijn en zal alles mooi en deftig afgewerkt kunnen worden.

Gewenste temperatuur per ruimte in de woning

De temperatuur die gewenst wordt in de desbetreffende ruimte heeft invloed en bepaalt mee de keuze van de radiator. De temperatuur die bijvoorbeeld gewenst wordt in de woonkamer om een aangenaam comfortgevoel te verkrijgen, ligt hoger dan de temperatuur in bijvoorbeeld de inkomsthal. Wanneer u de radiatoren voor de afzonderlijke ruimtes bepaalt, moet u rekening houden met het feit dat de radiatoren voldoende vermogen moeten hebben om die gewenste temperatuur te kunnen verkrijgen. Alleen op die manier zal u een aangenaam en prettig warmtegevoel hebben in uw woning.

Welk vermogen moet je voorzien voor uw radiator?

Hoeveel vermogen moet uw radiator hebben om een goede aangename temperatuur te voorzien in uw woning? Dat vermogen wordt uitgedrukt in Wattages. Om het ideale vermogen te bepalen, moet je rekening houden met het type van de ruimte, de grootte ervan en de isolatie van uw woning.

Het vermogen van uw woning kunt u eenvoudig nagaan met de hulp van onderstaande vier vragen:

  1. In welke ruimte wens ik de radiator(en) te plaatsen?
  2. Hoe groot is die ruimte?
  3. Welke isolatiegraad heeft mijn woning?
  4. In welk type woning woon ik?

In welke ruimte wens ik de radiator(en) te plaatsen?

Om een aangename leefomgeving te verkrijgen, heeft u een aangename temperatuur nodig. Hieronder plaatsen we een tabel met de aanbevolen temperatuur per woningruimte:

RuimteTemperatuur in graden Celsius
Badkamer24º
Woonkamer22º
Kantoor22º
Studeerkamer22º
Keuken20º
Hal20º
Slaapkamer18º
Toilet18º

Hoe groot is die ruimte?

De grootte van de ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meter (m3). U kunt de inhoud van uw ruimte berekenen door  de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen.

Voorbeeld: Stel u voor dat u een ruimte heeft in uw woning van 4 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog. De inhoud van uw ruimte bedraagt dan (4 x 3 x 3) 36m3.

Welke isolatiegraad heeft mijn woning?

Om het niveau van uw isolatie te bepalen, kunt u rekening houden met de volgende regels:

• Bouwjaar 1983 - heden: goede isolatie
• Bouwjaar 1976 - 1982: gemiddelde isolatie
• Bouwjaar voor 1976: slechte isolatie

Uiteraard kan het zijn dat u in de tussentijd de isolatie van uw woning heeft aangepast. Hiermee moet u dan ook rekening mee houden.

In welk type woning woon ik?

Er bestaan verschillende types van woningen: van een vrijstaande woning tot een appartement. Een alleenstaande woning of een hoekwoning verliezen warmte aan de kant of kanten waar zich geen andere aaneensluitende woning bevindt. Een rijtjeshuis of een appartement daarentegen wordt extra geïsoleerd door de omliggende woningen.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close