Laat ons een bericht achter.

Close

Laatste post

Warmtepomp: aanvullende systemen en voorkomende technologieën
In een voorgaande blog zijn we reeds tot de conclusie gekomen dat de warmtepomp niet meer uit onze woning weg te...
op mei 17, 2019 | door Jan De Lille
Atlantic badkamerradiatoren
Bent u op zoek naar een badkamerradiator of een badhanddoekdroger, dan heeft u met het merk Atlantic de juiste keuze...
op mei 10, 2019 | door Jan De Lille
Atlantic elektrische radiatoren
Atlantic heeft een uitgebreid gamma van elektrische verwarming waarbij je niet hoeft te kiezen tussen comfort of...
op mei 8, 2019 | door Jan De Lille

Is de warmtepomp de nieuwe gaswandketel?

Geplaatst op: nov 20, 2018 | Auteur: Jan De Lille

De verwarmingsmarkt heeft de laatste jaren heel wat ontwikkelingen ondergaan. Meer en meer wordt er gezocht naar het ideale gebruik van hernieuwbare energie. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat in de toekomst de warmtepomp niet meer uit onze woning kan weggedacht worden.

In dit artikel wordt er bekeken waarmee u rekening moet houden wanneer u van plan bent om een warmtepomp aan te schaffen: Is uw woning geschikt voor een warmtepomp? Wat met uw bestaande radiatoren en leidingen? Wat is de verwarmingsvraag van uw woning en zijn desbetreffende ruimtes? Dient de warmtepomp ook voor koeling? Wat is uw waterverbruik of uw gewenst comfort op het gebied van warm water? Welke warmtebron wenst u te gebruiken?

Bovenstaande vragen zullen u verderhelpen om te bepalen of uw woning en uw situatie geschikt is om een warmtepomp te gebruiken.

Is de warmtepomp de nieuwe gaswandketel?

We mogen de gaswandcondensatieketel nog niet afschrijven als optie in en nieuwbouw, maar we merken wel dat de warmtepomp en de hernieuwbare energie in het algemeen een grote sprong opwaarts aan het maken is. Meer en meer gezinnen kiezen voor een warmtepomp en dit komt door verschillende factoren:

  • De regering moedigt de aankoop van onder andere warmtepompen, maar eigenlijk het gebruik van hernieuwbare energie in het algemeen, aan door het uitdelen van premies. Maar ook de verandering in de Europese normen zorgen voor nieuwe wetgeving die het gebruik van bepaalde apparaten zal verbieden in de toekomst.
  • Hernieuwbare energie is al zeer veel bestudeerd en ontwikkeld door de fabrikanten. Zij voelen dat het producten van de toekomst zullen zijn en willen uiteraard mee op die trein zitten. Verschillende fabrikanten hebben al een ruime waaier aan warmtepompen die het voor de klant gemakkelijk maakt om het geweste product te bepalen.
  • De eindklant is het beu om afhankelijk te zijn van leveranciers van fossiele brandstoffen en zoekt onafhankelijkheid via het gebruik van een warmtepomp.

Maar om te bepalen of een warmtepomp wel geschikt is voor uw woning moeten er eerst een aantal belangrijke factoren bestudeerd worden.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Een zeer belangrijke factor in het bepalen of een warmtepomp bruikbaar is in mijn situatie is het bepalen of mijn woning er toe leent om een warmtepomp te installeren. Over het algemeen kunnen we beschouwen dat een nieuwbouw normaal gezien geschikt is voor een warmtepompinstallatie. Toch kan het zeker geen kwaad om de factoren die betrekking hebben op een renovatieproject ook eens te toetsen met uw nieuwbouwproject.

De rendabiliteit van mijn warmtepomp is zeer afhankelijk van de isolatiegraad van mijn woning. Er wordt dus ten zeerste aangeraden om enkel en alleen een warmtepomp te gebruiken in een woning die zeer goed geïsoleerd is. Omwille van het lage-temperatuur-verwarmingssysteem kan in een niet goed geïsoleerde woning het rendement een zeer zware deuk krijgen. Indien uw woning niet voldoende geïsoleerd is, raden wij aan dit ook te betrekken in uw renovatieproject.

En wat met de bestaande radiatoren? Indien u een oudere woning heeft, betekent dat u ook gebruik maakt van verouderde radiatoren die een vereiste hoge aanvoertemperatuur wensen. De Oppervlakte van uw radiatoren zal dus berekend zijn volgens de gewenste toenmalige warmteafgifte en de aanvoertemperatuur. Zoals we al meermaals hebben gemeld behoort de warmtepomp tot een lage temperatuur installatie en zal deze lage temperatuur niet voldoende zijn om uw verouderde radiatoren de gewenste temperatuur te laten geven. U zult dus aan comfort verliezen.

Daarom is het van groot belang om de verwarmingsvraag per ruimte in uw woning te berekenen en rekening te houden met de lage aanvoertemperatuur van 55ºC die de warmtepomp hanteert. De warmtepomp werkt namelijk graag met grote oppervlakte van warmteafgiftesystemen zoals bijvoorbeel vloerverwarming. Indien de warmteoppervlakte van uw radiatoren niet voldoende is, zal u uw ruimtes niet voldoende kunnen verwarmen. Het valt dus te overwegen om bijvoorbeeld vloerverwarming op te nemen in uw renovatieproject. Of mocht er zich enkel een probleem stellen in enkele ruimtes van uw woning is het een optie om daar radiatoren te installeren met een hoger warmteoppervlak: ventiloconvectoren of radiatoren met het Low-H2O principe en ventilatoren zoals de Jaga Supernova. Maar steeds opgelet voor het niet overdimensioneren van uw radiatoren. Immens grote radiatoren zullen de ruimtes kleiner doen lijken en op het gebied van uw interieur zal dit niet het gewenste resultaat geven.

Kan ik mijn warmtepomp ook inschakelen voor koeling?

Hoewel de warmtepomp eerder bruikbaar is voor het afgeven van warmte en voor de productie van sanitair warm water, kan de warmtepomp ook ingezet worden voor de koeling van uw woning. De werking is eigenlijk gelijkaardig als een airco, maar het stroomverbruik ligt wel een stuk lager. Dit maakt het gebruik van een warmtepomp als koelmiddel zeker interessant. Via de reverse-functie van uw warmtepomp wordt de lucht in uw woning gekoeld in plaats van opgewarmd.

Koeling via een warmtepomp kan gebeuren via verschillende manieren:

  • Indien je jouw warmtepomp in de reverse stand zet, zal hij ervoor zorgen dat er koele lucht in uw woning wordt geblazen, daar waar de binnenunit van uw warmtepomp geïnstalleerd is. Over het algemeen zal dit in de woonkamer zijn.
  • Er kan ook gekoeld worden via de vloerverwarming. Aangezien het zeer interessant is op het gebied van rendabiliteit dat een warmtepomp wordt gecombineerd met vloerverwarming - dit omwille van de lagere temperatuur die de vloerverwarming eist - kan deze ook ingeschakeld worden om koud water door zijn leidingen te laten lopen. Hierdoor wordt er een friste doorheen de woning gebracht en zorgen koele voeten voor een lagere lichaamstemperatuur.
  • Koeling kan ook voorzien worden via radiatoren. Het koud water dat doorheen de radiatoren stroomt, zorgen voor een indirecte koeling van uw woning.

Zoals u ziet, is koelen met uw reverse-functie van de warmtepomp zeer interessant. Maar u moet wel rekening houden met de dauwpunttemperaturen die ervoor kunnen zorgen dat de temperatuur onder het dauwpunt zakt en zo voor condensatie kan zorgen.

Bepaalt mijn warmwaterverbruik ook de keuze van mijn warmtepomp?

Om de warmwatervraag van een gezin te bepalen, mag u er niet zomaar het gemiddelde verbruik vermenigvuldigen met het aantal personen in het gezin. Iedere woning heeft zijn effectie gebruik en zijn eisen op het gebied van warmwater comfort. Wanneer de ene de afwas doet met koud water, wast de andere zijn handen steeds met warm water. Met deze factoren moet er rekening gehouden worden om het warmwaterverbruik te berekenen. Daar waar een condensatiegaswandketel bijna zijn geheel vermogen gebruikt om de woning van sanitair warm water te voorzien en de opwarmingstijd van het water zeer laag ligt, zal een warmtepomp veel meer tijd nodig hebben om hetzelfde aantal water aan dezelfde temperatuur te voorzien. Gezien de tragere verwarmingstijd van een warmtepomp moet u dus eingelijk een grotere voorraadboiler voorzien om hetzelfde sanitair comfort te bieden aan het gezin.

Wanneer de warmwatervraag correct is bepaald, kan men de warmtepomp zo instellen dat hij 's nachts het water in de boiler op een zeer zuinige manier verwarmd. De warmtewisselaar kan de warmtepomp bijstaan om op bepaalde uitzonderlijke momenten toch voldoende warm water te voorzien, bijvoorbeeld bij extreme koude. Fabrikanten raden aan om die warmtewisselaar enkel in die bepaalde situaties te gebruiken.

Welke warmtebron kies ik voor mijn warmtepomp?

U heeft de keuze uit verschillende warmtebronnen. Zo kunt u opteren voor lucht-water of voor bodem-water. Het voordeel van lucht-water is dat het enkel een meldingsplicht heeft, daar waar bodem-water werkt met boring in de grond en dus in sommige zones gepaard gaat met een vergunning.

Stoort het geluid van de buitenunit van een warmtepomp?

Ja, de buitenunit van een warmtepomp maakt geluid en kan voor geluidsoverlast zorgen. Ook al maken de fabrikanten werk van het ontwikkelen van geluidsarme toestellen, meermaals moeten er maatregelen voorzien worden om het geluid van een warmtepomp te dempen.

Wanneer een buitenunit warmtepomp zichtbaar is, dan hebben mensen meestal de neiging om deze storender te vinden. Mocht dit toestel achter een muur staan of eerder uit het zicht, dan lijkt het dat het toestel minder geluid maakt. Daarnaast moet men ook vermijden om de warmtepomp te installeren tussen twee muren aangezien u dan te maken zult hebben met een trechtereffect en dus de geluidsoverlast in de hand zal werken.

Vele fabrikanten hebben extra accessoires in hun assortiment die ervoor zorgen dat de geluidproductie van hun toestellen gedempt kan worden.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close