Close

Laatste post

Ariston Nuos sanitaire warmtepompen
Bij de ingang van het nieuwe jaar heeft Ariston enkele aanpassingen doorgevoerd in zijn gamma van sanitaire...
op feb 7, 2020 | door Jan De Lille
Ariston Velis Evo Dry elektrische boiler
De Ariston Velis Evo Dry is de vernieuwde versie van de Ariston Velis Evo Plus. Vanaf 2020 is de Velis Evo Plus...
op feb 6, 2020 | door Jan De Lille
Het belang van ventileren
Onder het begrip ventileren begrijpen we allemaal dat dit het continu verversen is van de lucht die aanwezig is in de...
op jan 15, 2020 | door Jan De Lille

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Geplaatst op: jan 10, 2019 | Auteur: Jan De Lille

Vloerverwarming heeft voordelen en nadelen. Je hebt wie voor vloerverwarming is en wie tegen vloerverwarming is. De meningen zijn vaak heel verschillend. Vandaag de dag vind je bij nieuwbouwprojecten bijna altijd vloerverwarming terug, maar ook bij grotere renovatieprojecten opteren meer en meer mensen voor vloerverwarming.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

1. Verhoogd comfortgevoel bij vloerverwarming

Vloerverwarming geeft een aangenaam gevoel aan de voeten. De chappe doet hier dienst als de radiator. Over de volledige oppervlakte van de vloer zal er een warmte vrijkomen zodat je een aangename temperatuur kan bereiken. De warme voeten krijg je er dus gratis bij. Daarnaast verspreidt de warmte zich egaal doorheen de ruimte van beneden tot boven waardoor het aan de vloer warmer is dan aan het plafond. Bij radiatoren daarentegen is dit omgekeerd. Aangezien de lucht zich niet egaal door de ruimte verspreidt en eerder cirkelvormig, zal het warmer zijn tegen het plafond dan aan de vloer.

2. Architecten zijn dol op vloerverwarming

Estetisch en praktisch wordt het steeds moeilijker om nog radiatoren te plaatsen. De grote raampartijen zitten daar zeker voor iets tussen. Dus geen problemen om op de vrijstaande muren je meubelen te plaatsen. Wanneer je dus opteert voor vloerverwarming ben je op die manier verlost van grote storende radiatoren of convectoren die ervoor zorgen dat je ander meubilair niet kunt plaatsen.

3. Bespaar op uw energiefactuur dankzij vloerverwarming

Bij radiatoren moet je verwarmingswater minimum 60°C hebben om een behoorlijke afgifte te hebben. Bij vloerverwarming is een maximumtemperatuur van 35° C al voldoende. Dankzij het gebruik van vloerverwarming kan je tot 12% op uw energiefactuur besparen. De gevoelstemperatuur van een ruimte wordt enerzijds bepaald door de warmte van de wanden van de ruimte en anderzijds de temperatuur van de ruimte. Aangezien de vloer dankzij de vloerverwarming steeds een veel hogere temperatuur heeft, dan wanneer je de ruimte verwarmd met radiatoren, trekt die waarde de gemiddelde oppervlaktetemperatuur omhoog waardoor je de kamer tot een minder hoge temperatuur moet opwarmen. Dit verschil in graden lijkt misschien niet veel maar kan u tot 12% op uw energiefactuur doen besparen. De meerkost van de installatie van vloerverwarming in vergelijking tot de installatie van radiatoren zal op die manier gemakkelijk terugverdiend kunnen worden.

4. Lagere comforttemperatuur bij vloerverwarming

Dankzij het grote warmte-opppervlak van de vloerverwarming kun je voor hetzelfde comfortgevoel je thermostaat 2°C lager zetten zonder je moet inboeten aan behaaglijkheid. Dit verklaren we ook in het puntje hierboven.

5. Geen stofophoping en amper onderhoud of reiniging bij vloerverwarming

Vloerverwarming heeft amper tot geen onderhoud nodig. Daarnaast wordt er geen tocht gecreëerd bij vloerverwarming. Een radiator die aanstaat, laat warmte en koude lucht bewegen waardoor er een tochgevoel kan ontstaan. Door die tocht gaat er ook stof circuleren wat storend kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.

Daarnaast kunnen we vloerverwarming ook als veilig beschouwen. De contacttemperatuur van een radiator kan oplopen tot hoge temperaturen waardoor u bij aanraking kunt verbranden. Dit is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen die hier geen rekening mee houden. Vloerverwarming daarentegen heeft geen hoge temperaturen die verbranding kan veroorzaken.

6. Perfect combineerbaar met de nieuwste technologiën

Hier komt de warmtepomp op de proppen. Deze is ideaal te combineren met vloerverwarming zodat je een hoge cop(rendement) hebt van jouw warmtepomp.

Heeft vloerverwarming dan geen nadelen?

Een vloerverwarmingssysteem kan beschouwd worden als een traag opwarmingsysteem. Je kan niet, zoals bij radiatoren jouw verwarming opzetten om bijna onmiddellijk de warmte in het lokaal voelen. Bij een onregelmatige bezetting is dit een nadeel. Je zal pas na ongeveer twee uur de warmte beginnen voelen. Je moet dus rekening houden da de temperatuur in bijvoorbeeld uw woonkamer 1 graad per uur zal stijgen. Daarom raden wij aan om de temperatuur niet onder de 18 graden te laten zakken.

Bij renovatie is het niet altijd mogelijk om vloerverwarming te verwerken in uw bestaande ruimtes. Je hebt een hogere vloeropbouw nodig. Bij nieuwbouw stelt zich dit probleem niet. U kunt van bij de opmaak van de plannen hiermee rekening mee houden.

Dik parket, dikke tapijten, kasten tot op de grond, kookeilanden etc zijn niet ideaal om een goede warmteafgifte te hebben. Het heeft geen zin om onder deze elementen leidingen van vloerverwarming te plaatsen, daar ze geen dienst zullen doen als warmteafgifte.

De aanschaf van een vloerverwarmingssysteem is duurder: zowel de materialen als de plaatsing (tenzij u de plaatsing zelf uitvoerd, wij zorgen voor de begeleiding). Uiteraard zal u deze meerprijs snel terugverdienen aangezien u kunt besparen op uw energiefactuur.

Vloerverwarming of niet is een persoonlijke keuze doch u kan steeds met ons contact opnemen om u met raad en daad bij te staan om de juiste keuze te maken.

Hoe werkt vloerverwarming?

Zoals hierboven reeds vermeld zal uw vloer dienst doen als radiator. In plaats dat de leidingen naar radiatoren lopen zullen hier de buizen verdeeld worden over het volledige vloeroppervlak. Uiteraard heb je een gelijkmatigere warmte in de kamer. Met een thermostaat gekoppeld aan een weersafhankelijkeregeling zal de watertemperatuur bepaald worden. Zeker bij grote oppervlakten zal de ruimte gelijkmatig verwarmd worden.

Dankzij onze fabrikant Schutz heb je veel mogelijkheden naar regelingen en types van vloerverwarmingssystemen. Je kan werken met de noppenfolie en de noppenplaat of je kiest voor de geluids- en warmteisolatie zonder noppen. Het kan zijn dat u liever werkt met de tackerplaat en tackers om de leidingen te bevestigen. Informeer u over het gebruik van de gereedsschappen. Hetgeen u zeker niet mag vergeten is de randisolatie zodat u geen warmteverlies heeft naar de muren toe. U zal zien dat de Schutz collecteren uit inox de perfecte verdeling verzorgen naar de vloeroppervlakten. Je kan elke zone apart inregelen zodat er in zones waar een lagere temperatuur voldoende is je de temperatuur kan laten dalen. Zo verwarm je niet meer dan nodig wat weer je verbruik ten goede komt.

Heb je plannen voor een vloerverwarming neem dan gerust met ons contact op zodat we een legplan en een passende offerte kunnen opmaken. Bij het legplan hoort een duidelijke materiaallijst.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close