Laat ons een bericht achter.

Close

Laatste post

Ariston Lydos Hybrid elektrische hybride boiler
De Ariston Lydos Hybrid combineert de elektrische weerstand van een elektrische boiler met een warmtepomp. Hierdoor...
op jul 25, 2019 | door Jan De Lille
Ariston Nevis Plus
De Ariston Nevis Plus behoort tot het airconditioning gedeelte van het gamma van Ariston en werkt met een Inverter 3D...
op jul 24, 2019 | door Jan De Lille
De Dietrich Alezio G Hybrid warmtepomp
Wie gebruik wenst te maken van hernieuwbare energie maar toch niet wenst in te boeten op comfort, kan een...
op jul 4, 2019 | door Jan De Lille

Waterontharder tegen kalkaanslag

Geplaatst op: mrt 6, 2019 | Auteur: Jan De Lille

Glazen met een vuile witte rand, regelmatig het moeten ontkalken van uw waterkoker om die witte aanslag te verwijderen, doffe kleren, ... Dit is maar een kleine opsomming van problemen waar gezinnen in België mee geconfronteerd worden en te wijten zijn aan de negatieve gevolgen van kalk in het leidingwater.

Dit zijn de zichtbare gevolgen van kalk in het leidingwater, jammer genoeg zijn er ook een heleboel onzichtbare gevolgen met vergaande effecten en die een impact hebben op het rendement van uw toestellen zoals verwarmingsketels, boilers, ...

Maar geen nood! U kunt op een vrij eenvoudige én veilige manier uw leidingwater ontharden.

Waterontharder tegen kalkaanslag

Wat begrijpen we onder hard water?

Water bestaat uit vele mineralen, waarvan sommigen kalkaanslag veroorzaken. Deze mineralen zijn calcium en magnesium en zijn altijd terug te vinden in het leidingwater. Het is de concentratiegehalte van deze mineralen die het risico op kalkaanslag verhogen of verlagen. Het leidingwater van het ene dorp heeft niet altijd hetzelfde risico dan van een ander dorp ettelijke kilometers verder. De regel is als volgt: hoe hoger de concentratie van bovenstaande mineralen, hoe harder het water en hoe hoger het risico op kalkaanslag. U kunt de exactie hardheid van uw leidingwater eenvoudig navragen bij uw watermaatschappij of gebruik maken van een testkit waarmee u de concentratie kunt meten en zal worden uitgedrukt in graden. In België wordt die concentratie over het algemeen uitgedrukt in Franse graden, maar het kan ook uitgedrukt worden in Duitse graden.

Waterhardheid in graden (classificatie)

WaterhardheidFranse graadDuitse graad
Zacht0 °fH0 °dH
Laag hard1 – 7 °fH0,56 – 3,92 °dH
Middelhard8 – 15 °fH4,48 – 8,4 °dH
Hard16 – 30 °fH8,96 – 16,8 °dH
Zeer hard> 30 °fH> 16,8 °dH

Wat is het effect van warm water op kalkvorming?

De aanwezigheid van mineralen in uw leidingwater vormt geen risico voor de gezondheid van het gezin, maar heeft wel negatieve gevolgen voor uw toestellen die gebruik maken van uw leidingwater. Wanneer het leidingwater wordt opgewarmd of aan de lucht wordt gedroogd, is het risico op kalkvorming zeer groot. Dit verklaart dus waarom een waterkoker, een boiler en onder andere een verwarmingsketel meer lijden onder kalkaanslag dan andere apparaten. Het risico op verlies van rendement en een verkorting van de levensduur neemt toe.

De oplossing? Ontharden! Maar wanneer en hoe?

Wanneer moet ik ontharden?

Vanaf welke hardheid dat het aangeraden is om te ontharden hangt af van de situatie en de toepassing. Apparaten in residentiële situaties kunnen een hogere hardheid verdragen dan toestellen in industriële of bedrijfssituaties: denk maar aan een industrieel koffieapparaat in vergelijking met een voorraadboiler in een gezin van twee personen. De situatie maakt dus een opmerkelijk verschil! We kunnen de volgende richtlijnen hanteren:

  • Residentieel: Vanaf 15ºfH spreekt men van hardheid en is ontharden aan te raden.
  • Industrieel: Reeds vanaf 5ºfH raadt men aan om uw leidingwater reeds te ontharden.

Hoe moet ik ontharden?

Er zijn verschillende manieren om uw water te ontharden en kalkaanslag te vermijden. De drie meest voorkomende zijn:

  1. Ionenuitwisseling: De mineralen calcium en magnesium worden uit het leidingwater gehaald en vervangen door natriumionen. De hardheid van uw water daalt tot 0ºfH.
  2. Polyfosfaten: Er worden polyfosfaten aan het water toegevoegd die zich vermengen met de mineralen waardoor wordt vermeden dat zij nog aanslag kunnen veroorzaken. De aanwezige kalk wordt bij deze toepassing niet uit het water verwijderd.
  3. Elektromagnetisme: Hier wordt de kristalstructuur van de kalk gewijzigd en wordt het risico op kalkaanslag verminderd. Net zoals de toepassing met polyfosfaten wordt de kalk / mineralen niet uit het water verwijderd, maar wordt er op de aanslag zelf ingewerkt.

De eerste toepassing, ionenuitwisseling, is de enige toepassing waarbij het magnesium en calcium, de veroorzakers van de kalkaanslag, worden verwijderd uit het water en men dus kan spreken over een volledige waterontharding. De andere technieken kunnen we louter beschouwen als neutraliserend.

Hoe werkt een ontharder met ionenuitwisseling?

De ontharder bestaat uit een druktank met ionenuitwisselingshars, een besturingsklep en een zoutvat. De druktank is gevuld met kunststofbolletjes die de mineralen aantrekken en natrium in de plaats loslaat. Dit proces vindt plaats wanneer het water door de harstank stroomt. Uiteraard zal er het moment aanbreken dat de kunststofballetjes verzadigd zijn met calcium en magnesium en moet het toestel zichzelf zuiveren. Hiervoor dient het zoutvat die een pekel aangemaakt heeft en waarmee de harstank gespoeld kan worden. De kunststofballetjes zullen door deze pekel gevuld met natrium de mineralen loslaten en zal de kalk afgevoerd worden met het spoelwater. Tijdens dit proces heeft de gebruiker tijdelijk leidingwater dat niet mag gebruikt worden en deze staat dan ook in bypass. Na deze reiniging kan er een nieuw proces starten.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close