Laat ons een bericht achter.

Close

Laatste post

Ariston Lydos Hybrid elektrische hybride boiler
De Ariston Lydos Hybrid combineert de elektrische weerstand van een elektrische boiler met een warmtepomp. Hierdoor...
op jul 25, 2019 | door Jan De Lille
Ariston Nevis Plus
De Ariston Nevis Plus behoort tot het airconditioning gedeelte van het gamma van Ariston en werkt met een Inverter 3D...
op jul 24, 2019 | door Jan De Lille
De Dietrich Alezio G Hybrid warmtepomp
Wie gebruik wenst te maken van hernieuwbare energie maar toch niet wenst in te boeten op comfort, kan een...
op jul 4, 2019 | door Jan De Lille

Vloerverwarming droogbouw systeem

Geplaatst op: apr 25, 2019 | Auteur: Jan De Lille

Na het maken van de keuze voor de installatie en gebruik van vloerverwarming in uw woning, stopt het niet. Het begint pas... Afhankelijk van uw woning, comfortwensen en voorkeur kunt u de keuze maken voor het beste type vloerverwarmingssysteem.

In de vorige blogs hebben we de twee belangrijkste "natte" systemen besproken: tacker via tackerplaten of PUR en noppenplaten. In deze post bespreken we het "droge" luik van de vloerverwarming: droogbouw systeem vloerverwarming met systeemplaten.

Vloerverwarming droogbouw systeem

Steeds vaker wordt er gekozen voor droogbouw vloerverwarming in vergelijking met natte vloerverwarming, daar droogbouw vele voordelen heeft die we niet bij de andere systemen kunnen terugvinden. We zetten hieronder even op een rijtje welke voordelen droogbouw heeft en waaruit droogbouw bestaat.

Waaruit bestaat droogbouw vloerverwarming?

De droogbouw vloerverwarming bestaat uit vier verschillende onderdelen:

  • Systeemplaten die een isolerende functie hebben en daarnaast de verwarmingsleidingen zullen geleiden.
  • Warmtegeleidingsprofielen die in de systeemplaten worden "geplugd".
  • Verwarmingsleidingen
  • Scheidingsfolie die het gehele oppervlak zal bedekken.

Bij vloerverwarming volgens het droogbouw systeem worden de verwarmingsleidingen en warmtegeleidingsprofielen geplaatst die op hun beurt in isolerende systeemplaten worden aangebracht. De warmtegeleidingsprofielen doen dienst als een gelijkmatige verdelen van de warmte in de vloer.

De systeemplaten worden als een soort puzzel in de ruimte gemonteerd volgens een ritstechniek. Hierdoor is de montage ervan heel eenvoudig. De wandzijdes van de systeemplaat wanneer deze geplaatst worden in een hoek of aan de muur, moeten de uitsteeksels verwijderd worden voor een correcte installatie. Eens de systeemplaten correct geplaatst liggen in de ruimte moeten de warmtegeleidingsprofielen toegevoegd worden aan de systeemplaten volgens het legplan dat alvorens is opgesteld. In deze warmtegeleidingsprofielen moeten later de verwarmingsleidingen gelegd worden. De warmtegeleidingsprofielen beschikken over een breuklijn waardoor de profielen kunnen aangepast worden aan uw concrete situatie. Na de montage van de verwarmingsleidingen en de bijhorende drukproef om na te gaan dat er geen lekken aanwezig zijn in de verwarmingsbuizen wordt de gehele oppervlakte bedekt met een scheidingsfolie.

Wat is het verschil tussen natte vloerverwarmingssystemen en droogbouw vloerverwarming?

Het verschil tussen beide vloerverwarmingssystemen wordt eigenlijk al verklapt door zijn naam: nat en droog. Bij natte vloerverwarming worden de verwarmingsleidingen verwerkt in een natte omgeving zoals bijvoorbeeld de chape. Hieraan is dus een lange droogtijd aan verbonden, daar de chape perfect volledig moet opdrogen alvorens verder te kunnen gaan met de afwerking van de vloer. Bij droogbouw vloerverwarming komt deze natte substantie er niet aan te pas. De verwarmingsleidingen worden bij droogbouw in systeemplaten aangebracht zodat de leidingen op een gepaste en gecontroleerde afstand van elkaar liggen. Deze verlegplaten doen ook dienst als isolatie om te beperken dat de warmte langs onder verloren zou gaan. In de systeemplaten zijn uitsparingen aangebracht waarin de warmtegeleidingsprofielen uit aluminium kunnen geplaatst worden. In deze warmtegeleidingsprofielen worden de verwarmingsleidingen aangebracht.

Wat zijn de voordelen van droogbouw vloerverwarming?

  • Bij vloerverwarming volgens het droogbouw principe heeft u niet te maken met wachttijden totdat de chape voldoende gedroogd is om de installatie van de vloerverwarming verder te zetten.
  • Bij droogbouw vloerverwarming hebben de verwarmingsleidingen in de warmtegeleidingsprofielen ruimte om uit te zetten en te krimpen. Hierdoor is er ook minder kans op barsten in vloer. Het uitzetten en krimpen van de verwarmingsbuizen bij natte vloerverwarming is een zeer belangrijke factor waar veel aandacht aan moet besteed worden, daar er geen ruimte in de chape aanwezig is voor dit proces.
  • Droogbouw vloerverwarming heeft de beste warmteverspreiding en warmteafgifte van alle vloerverwarmingssystemen Deze goede warmtegeleiding zorgt voor een optimaal comfort.
  • Droogbouw vloerverwarming heeft geen complexe installatie. Hierdoor kan deze zeer snel uitgevoerd worden.
  • Bij droogsysteem vloerverwarming heb je een beperkte opbouwhoogte. Door deze geringe verhoging is het een ideaal vloerverwarmingssysteem voor renovatieprojecten, waar je maar gebruik kan maken van een beperkte opbouwhoogte.
  • Aangezien de droogbouw vloerverwarming niet in een cementvloer geplaatst wordt, is het gewicht veel lager. Hierdoor is dit systeem ideaal voor constructies die niet het gewicht van een cementvloer kunnen dragen: zolder, houten skelet, ...

Hoeveel bedraagt de plaatsing van 100m2 droogbouw vloerverwarming?

De installatie van de droogbouw vloerverwarming bedraag 11.5 euro per m2. Indien u 100 m2 wenst de installeren, bedraagt het totale project zonder producten 1150 euro.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close