Laat ons een bericht achter.

Close

Laatste post

Ariston Lydos Hybrid elektrische hybride boiler
De Ariston Lydos Hybrid combineert de elektrische weerstand van een elektrische boiler met een warmtepomp. Hierdoor...
op jul 25, 2019 | door Jan De Lille
Ariston Nevis Plus
De Ariston Nevis Plus behoort tot het airconditioning gedeelte van het gamma van Ariston en werkt met een Inverter 3D...
op jul 24, 2019 | door Jan De Lille
De Dietrich Alezio G Hybrid warmtepomp
Wie gebruik wenst te maken van hernieuwbare energie maar toch niet wenst in te boeten op comfort, kan een...
op jul 4, 2019 | door Jan De Lille

Uit welke onderdelen bestaat vloerverwarming?

Geplaatst op: apr 26, 2019 | Auteur: Jan De Lille

U vindt het een prettig idee om steeds warme voeten te hebben en u vindt vloerverwarming een perfect verwarmingsmiddel om uw woning te verwarmen en een comfort gevoel te bereiken, maar weet je niet onmiddellijk welke onderdelen nu juist te gebruiken of nodig zijnm dan kan deze blog voor u een hulp zijn.

Uit welke onderdelen bestaat vloerverwarming?

Laten we eerst de voor- en nadelen van vloerverwarming nog eens overlopen.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

 • Esthetisch! Uw verwarming is onzichtbaar. Geen radiatoren aan de muur die ruimte wegneemt uit uw woning of geen ruimte meer overlaat voor uw meubels. De verwarming zit verwerkt in de grond.
 • Gelijkmatige warmte! De warmte vertrekt vanuit de grond en stijgt naar boven waardoor de warmte gelijkmatig over de ruimte zal verspreid worden en direct voor een hogere gevoelstemperatuur zal zorgen. Ook al is de temperatuur lager dan bijvoorbeeld bij verwarming met radiatoren.
 • Onmiddellijk in relatie met bovenstaand voordeel houdt deze gelijkmatige verdeling van de warmte en de hogere gevoeltemperatuur bij een lagere verwarmingstemperatuur besparing in! U verbruikt minder energie om de gewenste comfortabele gevoelstemperatuur te behalen aangezien deze lager ligt dan bijvoorbeeld verwarming met radiatoren.
 • Heeft u een warmtepomp of zonnepanelen? Opteer voor vloerverwarming. Deze lage temperatuursverwarmingssystemen zijn ideaal combineerbaar met vloerverwarming.
 • Zuivere lucht! Er is amper stofcirculatie bij vloerverwarming. Verwarming met radiatoren veroorzaakte cirkelvormige warmteverplaatsingen waardoor u een trokgevoel kan veroorzaken en stof gaat laten circuleren. Dit heeft vloerverwarming niet.
 • Weinig onderhoud! Alles ligt onder de grond.

Uiteraard horen wij u reeds vragen: Niet alles is alleen positief, heeft vloerverwarming dan geen nadelen?

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

 • U zult een beperking ondervinden bij uw keuze voor vloerafwerking. Sommige vloeren zijn namelijk niet geschikt voor vloerverwarming: denk maar aan houten vloeren of laminaat.
 • U moet voldoende ruimte vrijhouden om de vloerverwarming zijn werkt te kunnen laten doen. Denk maar aan grote tapijten of grote houten meubels, een vleugelpiano, ... Dit kan de goede werking van uw vloerverwerking verstoren. 40% van uw oppervlakte zou u vrij moeten houden.
 • De aanschaf van vloerverwarming is duur! Maar vraag gerust een offerte aan voor zowel installatie als producten en wij zullen u versteld doen staan met onze interessante prijzen.
 • Soms is vloerverwarming in bepaalde woningen met grote ruimtes niet geschikt als hoofdverwarming en kan enkel steun bieden als bijverwarming. Het is namelijk gekenmerkt voor zijn trage opwarming en trage afkoeling.
 • Vloerverwarming is vooral interessant bij nieuwbouwprojecten, daar bij renovaties het soms moeilijk kan zijn om vloerverwarming toe te voegen aan de bestaande constructies.

Ben je nog steeds overtuigd van uw keuze voor vloerverwarming? Top! Dan gaan we verder met de volgende stap:

Welk vloerverwarmingssyteem is voor mij geschikt?

Wij hebben in onze vorige posts drie systemen uitgelegd: noppensysteem, tackersysteem en droogbouwsysteem. Afhankelijk van uw woning of eigen voorkeur is een bepaald systeem eerder geschikt voor jou dan een ander systeem.

Het noppensysteem werkt met noppenplaten die uit isolatie bestaan zodat er geen warmteverlies mogelijk is naar beneden toe. Indien u geen isolatie wenst te gebruiken, opteert u best voor noppenfolie. De verwarmingsleidingen worden tussen de noppen geduwd volgens het vooropgesteld legplan van de vloerverwarming. De montage is eenvoudig aangezien het door één persoon tussen de noppen kan geduwd worden. Hierop wordt de chape geplaatst samen met het cementtoevoegmiddel dat aan de chape moet toegevoegd worden zodat de chape warmtegeleidend wordt.

Bij het tackersysteem maakt u gebruik van tackerplaten met al dan niet isolatie. Een typisch kenmerk van de tackerplaten is het rasterpatroon dat afgebeeld staat en dat een leidraad vormt voor het leggen van de leidingen. Indien u niet gebruik maakt van tackerplaten met isolatie zal de isolatie in de vorm van PUR gespoten worden. Via clips die in de isolatie geschoten worden, komen de leidingen vast te liggen bovenop de rasterfolie. Opnieuw hierboven wordt de chape geplaatst die op zijn beurt wordt samengevoegd met het cement toevoegmiddel dat zorgt voor een ideale warmtegeleiding. Zowel bij het noppensysteem als bij het tackersysteem wordt hierboven de vloer geplaatst.

Bovenstaande vloerverwarmingssystemen worden aanzien als natte systemen aangezien de verwarmingsleidingen in de chappe worden gelegd. Hiertegenover staat het droog vloerverwarmingssysteem of droogbouwsysteem.

Bij droogbouwsysteem komen de verwarmingsleidingen niet in contact met de chape. Eerst worden de systeemplaten en isolatie geplaatst waarin warmtegeleidingsprofielen worden gelegd volgens het legplan van de vloerverwarming. In deze warmtegeleidingsprofielen worden de verwarmingsleidingen geplaatst. Deze warmtegeleidingsprofielen dienen zoals het woord zelf zegt als geleiding van de warmte om zo het beoogde comfort te bereiken. Hierboven komt een scheidingsfolie om dan hierna de vloer te plaatsen.

Iedere gebruiker zal zijn voorkeur hebben en u moet kiezen welk systeem het beste bij u past.

Welke onderdelen heb ik dan nodig om vloerverwarming te plaatsen?

Er komen een aantal onderdelen regelmatig terug bij de verschillende vloerverwarmingssystemen:

 1. We starten met platen en de bijhorende isolatie: noppenplaten of noppenfolie en aparte isolatie, tackerplaten en systeemplaten.
 2. Hierna zijn er accessoires die ervoor zorgen dat de verwarmingsleidingen komen vast te liggen. Bij noppenplaten zit dit reeds in de plaat verwerkt. Bij de tackerplaten zijn dit de clips en bij droogbouw zijn dit de warmtegeleidingsprofielen.
 3. Hierna worden de verwarmingsleidingen geplaatst.
 4. Hierna wordt bij de natte vloerverwarming de chape geplaatst welke gemengd wordt met cement toevoegmiddel om de warmte beter te geleiden. Bij droogbouw is dit niet het geval. Hier wordt een scheidingsfolie geplaatst.
 5. Nu wordt uw vloer geplaatst!

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close