Laat ons een bericht achter.

Close

Laatste post

Ariston Lydos Hybrid elektrische hybride boiler
De Ariston Lydos Hybrid combineert de elektrische weerstand van een elektrische boiler met een warmtepomp. Hierdoor...
op jul 25, 2019 | door Jan De Lille
Ariston Nevis Plus
De Ariston Nevis Plus behoort tot het airconditioning gedeelte van het gamma van Ariston en werkt met een Inverter 3D...
op jul 24, 2019 | door Jan De Lille
De Dietrich Alezio G Hybrid warmtepomp
Wie gebruik wenst te maken van hernieuwbare energie maar toch niet wenst in te boeten op comfort, kan een...
op jul 4, 2019 | door Jan De Lille

Warmtepomp: aanvullende systemen en voorkomende technologieën

Geplaatst op: mei 17, 2019 | Auteur: Jan De Lille

In een voorgaande blog zijn we reeds tot de conclusie gekomen dat de warmtepomp niet meer uit onze woning weg te denken valt en dat het wel eens beschouwd zou kunnen worden als de nieuwe gaswandketel. In deze blog analyseren we welke combinaties er gemaakt kunnen worden met een warmtepomp en uit welke technologieën een warmtepomp kan bestaan.

Warmtepomp: aanvullende systemen en voorkomende technologieën

Wanneer er nog andere technologieën toe te voegen aan het gebruik van een warmtepomp kan de gebruiker nog onafhankelijker worden van de energiemarkt. De warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energie die het uitrekt uit een materie: bijvoorbeeld de lucht, bodem of water. Deze materies zijn gratis uit de omgeving beschikbaar waardoor het gebruik van warmtepompen een aardig verschil kan maken op uw energiefactuur. Als daarnaast dit systeem wordt gebruikt in combinatie met andere technologieën kan het wel heel interessant worden.

Warmtepomp en fotovoltaïsche panelen

Warmtepompsystemen werken op elektriciteit en alleen dankzij deze energie functioneren zij perfect. Er is geen gas noch stookolie nodig. Als we spreken over elektriciteit en en stroomnet dan is de link snel gemaakt met fotovoltaïsche panelen: zonnepanelen die op het dak worden geplaatst en energie ontrekken van de zon. Die energie wordt via een omvormer omgezet naar elektriciteit dat wordt vrijgegeven op het stroomnet. Die vrijgemaakte en gratis verkregen elektriciteit wordt niet alleen interessant voor uw elektrische huishoudtoestellen maar ook voor uw warmtepomp, welke op elektriciteit werkt.

Enkele belangrijke opmerkingen bij de combinatie van de warmtepomp en fotovoltaïsche panelen:

  1. De dimensie van uw installatie van fotovoltaïsche panelen moet een correcte verhouding hebben met de noden van de gebruiker. Gaat u deze zonnepanelen enkel gebruiken voor de energievoorziening van uw warmtepomp of wenst u ook ander privé-gebruik te voorzien van opgewekte elektriciteit? Een correcte bepaling van de grootte van uw fotovoltaïsch systeem is belangrijk om voldoende energie te hebben zodat uw warmtepomp correct kan functioneren en zo kan voldoen aan de noden van de gebruiker.
  2. U geniet van onafhankelijkheid! De elektriciteit die u afneemt van een leverancier heeft geen vaste prijzen en de tendens leert ons dat de energieprijzen alleen maar zullen stijgen. Wanneer u uw warmtepomp combineert met zonnepanelen heeft u geen last meer van deze prijsstijgingen. U voorziet uw eigen elektriciteit dankzij zonne-energie.

Warmtepomp: monobloc of split?

Het verschil in beide types van warmtepompen zit hem in de constructie. We hebben de keuze uit een monobloc warmtepomp en een splitsysteem warmtepomp.

Een monobloc warmtepomp bestaan uit één toestel waarbij alle componenten zoals bijvoorbeeld het koelsysteem zich in de buitenunit bevindt. Hier zijn enkele voordelen aan verbonden: Er zijn geen koeltechnische handelingen vereist voor een goede werking van het toestel. Deze worden reeds in de fabriek gemonteerd, verwerkt en getest. Toch heeft een monobloc warmtepomp ook een aandachtspunt, namelijk het risico op het bevriezen van de leidingen bij een stroompanne.

Bij een warmtepomp met spitsysteem bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Deze zijn verbonden met koelleidingen. Omwille van die reden moet een bekwaam technieker met het correcte certificaat voor het installeren van zulke toestellen het werk uitvoeren. Vele merken en fabrikanten stellen een indienststelling voor en u kunt dus het werk laten uitvoeren door de techniekers van het merk van het door u aangeschafte toestel.

Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van uw warmtepomp?

Enerzijds speelt het rendement een belangrijke rol. Dankzij de energielabels krijgt u een duidelijk beeld wat het energieverbruik zal zijn van uw warmtepomp. Hoe beter de waarde op uw energielabel, hoe zuiniger de warmtepomp is en hoe minder energie u zult verbruiker. Dit zult u merken op uw energiefactuur.

Anderzijds speelt de geluidsproductie een belangrijke rol. Deze informatie kunt u ook terugvinden op het energielabel. De grootte en het gewicht van de buitenunit van de warmtepomp zijn van groot belang bij het al dan niet veel produceren van geluid. Een hoge geluidsproductie kan storend en vervelend zijn. Mocht dit zo het geval zijn, kunt u aan de hand van acoustische isolatie en dempers om vibraties te verminderen, het storend effect doen verdwijnen.

Daarnaast speelt ook de ruimte een belangrijke rol. Gaan we voor een toestel dat enkel binnen moet geplaatst worden of enkel buiten? Of beiden? Hebben we de ruimte wel beschikbaar om een warmtepomp te plaatsen? U moet er ook rekening mee houden dat een warmtepomp steeds in combinatie is met kanalen en hier dus ook ruimte moet voorzien worden.

Bent u hierna nog steeds geïnteresseerd in de aanschaf van een warmtepomp? Dan bent u bij Esanico aan het goede adres! Neem met ons contact op en wij begeleiden in uw keuze naar de ideale warmtepomp!

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close