Close

Laatste post

Ariston Nuos sanitaire warmtepompen
Bij de ingang van het nieuwe jaar heeft Ariston enkele aanpassingen doorgevoerd in zijn gamma van sanitaire...
op feb 7, 2020 | door Jan De Lille
Ariston Velis Evo Dry elektrische boiler
De Ariston Velis Evo Dry is de vernieuwde versie van de Ariston Velis Evo Plus. Vanaf 2020 is de Velis Evo Plus...
op feb 6, 2020 | door Jan De Lille
Het belang van ventileren
Onder het begrip ventileren begrijpen we allemaal dat dit het continu verversen is van de lucht die aanwezig is in de...
op jan 15, 2020 | door Jan De Lille

Low Nox: Wat mag en wat mag niet?

Geplaatst op: sep 2, 2019 | Auteur: Jan De Lille

Normen en regels wijzigen waardoor fabrikanten zoals Bulex, Junkers (nu Bosch) en Vaillant hun gamma moeten aanpassen. De nieuwe LowNox normen en zijn bijhorende verstrenging van de reeds bestaande normen hebben de volledige markt van doorstromers en gaswandketels door elkaar geschud. Wij rafelen hier alle onduidelijkheden uit en stellen enkele toestellen voor die reeds aan de nieuwe normen voldoen.

Low Nox: Wat mag en wat mag niet?

Wat is Low Nox?

NOx is de verzamelnaam voor alle stikstofoxide verbindingen. Het doel van het Low Nox principe zit reeds een beetje in zijn naam: Het verlagen van de stikstofoxide tijdens het gebruiken van doorstromers of gaswandketels.

Een brander die werkt volgens het low nox principe grijpt in tijdens het verbrandingsproces:

  1. De aanwezigheid van de zuurstof wordt beperkt.
  2. De temperatuur van de vlam wordt verlaagd.
  3. Het mengen van lucht en het gas wordt uitgesteld.

Dankzij de drie bovenstaande toepassingen zullen de nieuwe generatie doorstromers minder hoge piektemperaturen hebben en dus minder NOx vormen en wordt ook het CO-gehalte in de kiem gesmoord. Dit heeft geen invloed op de efficiënte en het rendement van uw toestel.

Beperkte aanwezigheid van externe lucht.

Rookgassen worden hergecirculeerd waardoor er minder lucht moet toegevoegd worden door het toestel. Deze mindere aanwezigheid van lucht resulteert zich in minder CO en ook minder stikstofoxide.

De lagere temperatuur van de vlam.

Wij hebben reeds gezegd dat de rookgassen worden teruggenomen door het toestel en zich dus in een hercirculatie bevinden. Daarnaast worden die rookgassen gemengd met de vlam. Hierdoor gaat de temperatuur omlaag. Mindere temperatuur is evenredig aan mindere vorming van NOx. Dit proces heeft invloed op de stikstofoxide maar niet op het CO-gehalte.

Wij herhalen nogmaals dat de lagere temperatuur van de vlam absoluut geen invloed heeft op de verbrandingsefficiënte. Dit Low Nox principe zal geen invloed hebben op de capaciteit en het rendement van uw toestel.

Welke voordelen heeft Low Nox?

  • Een van de belangrijkste redenen om het Low Nox principe in leven te brengen, is het verminderen van het verstikkingsgevaar.
  • Stikstofoxide daalt en ook het CO-gehalte daalt. We kennen allemaal de gevaren van CO, vooral in de wintermaanden.
  • Het roetgehalte daalt! Uw ketel of doorstromer blijft proper en het rendement verbetert van uw toestel.

Welke toestellen voldoen reeds aan de Low Nox wetgeving?

  1. Bulex Opalia C

De Bulex Opalia C is een badverwarmer op gas met een schouwaansluiting, met andere woorden een open toestel. Het is beschikbaar met een debiet van 11 liter, 14 liter en 17 liter. De standaard versie van de Bulex Opalia C werken met een blijvende waakvlam, de G-versie van de Bulex Opalia C werkt met een elektrische ontsteking door generator.

De Bulex Opalia C wordt aangesloten op een schoorsteen, maar de ruimte moet zeker en vast voldoende verlucht worden met openingen bovenaan de ruimte en beneden in de ruimte. De Bulex Opalia C mag niet geplaatst worden in een slaapkamer, badkamer, toilet of keuken. Dit moet vermeden worden om stikkingsgevaar te voorkomen.

  1. Bulex Opalia F

De Bulex Opalia F is een badverwarmer op gas met een gedwongen afvoer, met andere woorden een gesloten toestel. Het werkt via een elektronische ontsteking. U heeft de keuze uit een debiet van 14 liter en een debiet van 17 liter. Zowel een dakdoorvoer als een muurdoorvoer kan een optie zijn voor dit Bulex toestel. Het voldoet reeds aan de nieuwe Europese normen, daar het beschikt over een Low Nox brander. De Bulex Opalia F beschikt overe en ventilator die de rookgassen via een buis naar buiten leiden, ofwel via het dak ofwel via de muur, afhankelijk van uw plaatselijke situatie.

  1. Bosch Therm 5700 S

De Bosch Therm 5700 S doorstromer is de opvolger van de Junkers – Bosch Celsius die voldoet aan de nieuwe europese normen low nox. Het is een gesloten toestel met een elektrische ontsteking. De Bosch Therm 5700 S kan aangesloten worden met zowel een muurdoorvoer als een dakdoorvoer en is beschikbaar in twee verschillende debieten: namelijk 14 liter en 17 liter.

De Bosch Therm 5700 S is nog niet verkrijgbaar en wordt verwacht in oktober 2019. In afwachting van de nodige documenten mag Bosch het toestel nog niet op de markt brengen, maar heeft wel reeds voldoende stock voor zijn lancering.

Bovenstaande toestellen zijn zowel beschikbaar in propaan en aardgas versie en voldoen allemaal aan de laatste nieuwe wetgevinden. Voor meer technische informatie neem gerust contact op met ons technisch team.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close