Close

Laatste post

Waar moet ik op letten bij het isoleren?
Leidingen die lucht of water doen circuleren, hebben een bepaalde temperatuur. In een koelsysteem zal dit koude lucht...
op mei 23, 2020 | door Jan De Lille
Koppelingen: het verbinden van leidingen
Gas, water, mazout, ... wordt doorheen de woning geleid via een complex systeem van leidingen. Afhankelijk van het te...
op mei 22, 2020 | door Jan De Lille
Riello stookolieketels en branders
De nieuwe Europese normen verplichten aan de fabrikanten om op het vlak van energiebesparing heel wat aanpassingen...
op apr 25, 2020 | door Jan De Lille

Legionella in mijn waterleiding. Wat nu?

Geplaatst op: sep 13, 2019 | Auteur: Jan De Lille

Een legionellabesmetting kan gevaarlijk zijn en zelfs dodelijk. Vooral risicogroepen moeten opletten bij een legionellabesmetting. Deze besmetting wordt veroorzaakt door de legionellabacteria. Wij leggen uit wat legionella net inhoudt, hoe u het kunt vermijden en een eventuele mogelijke oplossing al dan niet tijdelijk.

Legionella in mijn waterleiding. Wat nu?

Is Legionella een reden tot paniek? Legionella kan u legionellose of in de volksmond de veteranenziekte bezorgen. Over het algemeen worden de meeste mensen niet dodelijk ziek en ervaren zij eerder een lichte griep, maar dit betekent niet dat we legionella niet serieus moeten nemen. Een klein deel van de mensen behoort tot de risicogroep waar besmetting door legionella wel levensbedreigend kan zijn: chronische zieken (vooral longen), rokers, oudere mensen, ...

Daarnaast rekent niemand voor het plezier af met griepverschijnselen en wenst iedereen dus legionella vrij te zijn.

Wat is legionella?

De legionella-bacterie komt overal voor in de natuur en is vooral terug te vinden in stilstaand lauw oppervlakte water. Zulke condities zorgen voor een ware broeihaard van de bacterie. Ongeveer 40 graden is ideaal. Vanaf 60 graden sterft de bacterie.

Hoe geraak ik besmet door legionella?

U kunt besmet geraken en dus de bacterie is enkel gevaarlijk wanneer u het inademt en deze dus in uw longen terechtkomt. Het drinken van besmet water is dus niet gevaarlijk. Ook eten bereiden met water dat besmet is, is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Daarnaast kunnen mensen zich ook niet onderling besmetten. Enkel via inademing van fijne druppeltjes, zeg maar nevel, kunt u besmet geraken. Uiteraard verkondigen we hier niet dat u legionella in uw water niet moet bestrijden, maar wij wensen enkel duidelijk te maken dat de enige manier van besmetting via inademen is van met legionella besmette nevel.

Waar loopt u dus het meeste gevaar? Douche, jacuzzi, verkoelingssproeiers, airconditioning, sproeien van uw tuin ...

Wanneer u besmet bent door de legionellabacterie dan kan u de veteranenziekte of legionellose krijgen. De gevolgen kunnen uiteenlopen van lichte griep verschijnselen tot longontsteking. Met een juiste behandeling door antibiotica verdwijnt de ziekte. Enkel bij zeer ernstige gevallen, vooral bij risicogroepen, en bij een niet correcte behandeling kan de ziekte dodelijk zijn. Met andere woorden paniek is niet nodig maar bij een vermoeden van legionella in uw leidingwater moet u de nodige maatregelen treffen.

Welke voorzorgmaatregelen kan ik nemen tegen legionella?

Zoals reeds hierboven gemeld, is de ideale omgeving voor het groeien en vermenigvuldigen van de bacterie een temperatuur van 25 - 45 graden celsius en stilstaand water. Deze omgeving moet u dus vermijden.

  • Gebruik regelmatig (elke week) alle tappunten in uw woning. Ook wanneer u terugbent van vakantie laat alle kranen even lopen zodat het stilstaand water uit uw leiding verdwijnt. Wanneer u dan terug water gebruikt, is dit vers water. Vijf minuten doorlopen water laten stromen uit uw leiding (tappunt) is voldoende om het risico op legionella besmetting te vermijden. Om nevel en sproeiend water te vermijden, plaatst u best uw douchekop in een emmer om zo geen druppeltjes in de lucht te verkrijgen. Op die manier vermijdt u dat u de bacterie kunt inademen. Denk ook aan de toiletten!
  • In de zomermaanden kan een tuinslang een broeihaard zijn. Laat daarom al het water uit de leiding stromen nadat u de kraan heeft toegedraaid. Op voer hetzelfde uit als bij uw douche: Plaats de kop in een emmer en laat de volledige leiding goed doorstromen met water.
  • Laat uw voorraadboilers (met stilstaand water) regelmatig uw water boven de 60 graden celsius brengen. Of stel dat in als minimumtemperatuur. Op die manier wordt de bacterie gedood.

En wat als dit alles niet helpt?

Vanaf 1000 KVE (kolonievormende eenheden) per liter heeft u een meldingsplicht van de legionellaconcentratie. Dit bedraagt de bovengrens. Vanaf 10 000 KVE mag de sanitaire installatie niet gebruikt worden op openbare plaatsen. De aanwezigheid van de bacterie kan hardnekkend zijn en alvorens men een definitieve oplossing vindt, kan men tijdelijke hulpmiddelen gebruiken. Ook wanneer u enkel toegang heeft tot niet gereinigd water, zoals bijvoorbeeld in een vakantiewoning, kan onderstaande een oplossing zijn.

Delabie heeft de BIOFIL-filter ontworpen, wat tijdens een legionellabesmetting een oplossing kan zijn totdat het probleem opgelost is. Je kan dan uw sanitaire installatie blijven gebruiken en ondertussen een manier zoeken om de bacterie uit uw systeem te verwijderen en eigenlijk eerst de oorzaak te achterhalen. De BIOFIL-filter van Delabie is zeer eenvoudig te monteren op de kraan en ook opnieuw heel eenvoudig weg te halen. Grote inspanningen zijn niet nodig om de BIOFIL filter van Delabie te installeren.

Het Delabie BIOFIL gamma bestaat uit verschillende eindfilters: patronen, handdouches en uitlopen. Het is een ideale noodoplossing om de gezondheid van de gebruikers te beschermen en ondertussen zonder al te grote ingrepen naar de oorzaak én een oplossing te zoeken. Dat terwijl de gebruiker en de verantwoordelijke op beide oren kunnen slapen: het water is bacterievrij nadat het door de BIOFIL filter van Delabie is gestroomd. U kunt gerust zijn.

Elke BIOFIL filter van Delabie beschikt over een filtergraad van 0.1 micron en hebben een levensduur van 62 dagen. Ze zijn resistent tegen bacterieën en de capaciteit is hoog om de bacteriën en onzuiverheden op te slaan.

U heeft de volgende mogelijkheden:

  • BIOFIL patroonfilter: U moet deze aansluiten met de bijhorende snelkoppelingen. Dankzij deze snelkoppelingen van Delabie kunt u ze gemakkelijk aansluiten en loskoppelen aan de kraan of doucheslang. Het patroon bestaat in type P en type A, met of zonder O-ring als afdichtingsring. Afhankelijk van het gekozen patroon moet u ook de correcte bijhorende snelkoppeling aankopen.
  • BIOFIL sproeier: Deze BIOFIL filter van Delabie kan gemonteerd worden op elke doucheslang en heeft de vorm en gebruik van een handdouche. Handig!
  • BIOFIL uitloop: Door de aanwezige uitloop van uw kraan te verwijderen, kunt u de uitloop van Delabie monteren.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close