Close

Laatste post

Mobiele airco: Aspen ASP-1900
Warm weer? Slechte nachtrust? Maar het installeren van een Monosplit Airco is geen optie voor u? Dan is een mobiele...
op jul 30, 2020 | door Sharon De Lille
Verwarmen met gasconvectoren
Convectoren staan gekend om hun snelle en evenwichtige opwarming waardoor u zeer snel zult genieten van een aangename...
op jul 26, 2020 | door Jan De Lille
Hoe uw woning beveiligen?
Zowel tijdens uw aanwezigheid in uw woning als tijdens de afwezigheid kunnen er een heleboel zaken gebeuren die een...
op jul 17, 2020 | door Jan De Lille

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Geplaatst op: okt 18, 2019 | Auteur: Jan De Lille

Warmtepompboilers zijn steeds meer gestegen in populariteir. Enkel en alleen al in 2018 kan men een stijging van 60% waarnemen. Investeren is een warmtepompboiler is interessant omwille van zijn zuinigheid en een snelle terugverdientijd. Daarnaast geven zowel Nederland als België een subsidie of premie die de aankoop en installatie moet stimuleren. De werking van een warmtepompboiler kunt u vergelijken met een ijskast. Warmte wordt onttrokken via een koeivloeistof

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers behoren tot de categorie "hernieuwbare energie". Hun werking kan vergeleken worden met een ijskast. Dankzij het aanwezige koelmiddel onttrekt het toestel warmte aan de binnenkant en die warmte wordt naar buiten afgegeven. Een warmtepompboiler werkt op dezelfde manier, maar gebruikt die warmte om uw sanitair water op te warmen. Ook op het gebied van transport kunt u de warmtepompboiler vergelijken met een ijskast: horizontaal vervoeren is uit den boze en wordt afgeraden.

U heeft keuze uit verschillende maten: XXS tot XXL. Afhankelijk van uw waterverbruik en dus ook de aanwezige gezinsleden heeft u een warmtepompboiler met een grotere of een kleinere inhoud nodig.

De Warmtepompboiler is zeer interessant zowel bij vervanging van een bestaande elektrische boiler om energie te besparen als bij een nieuwbouwproject.

Warmtepompboiler: monobloc of splitsysteem

Monobloc warmtepompboiler

Onder een warmtepompboiler als monobloc begrijpen we dat de warmtepomp geplaatst is boven het boilergedeelte. De warmte wordt dan ontrokken uit de ruimte of uit de buitenlucht indien de warmtepompboiler naast een buitenmuur staat. De aanvoer- en afvoerlucht wordt geleid door kanalen: de lucht wordt naar het toestel gezogen om er warmte uit te kunnen onttrekken om hierna de gekoelde lucht weer af te voeren via het afvoerkanaal. Een monobloc warmtepompboiler bestaat ofwel in muurmodel ofwel in een staand model, afhankelijk van de inhoud van uw boiler. De grotere modellen zult u enkel terugvinden in een staand model daar de muur het gewicht van een muurmodel van die inhoud niet zou kunnen dragen. Voor muurmodellen warmtepompboilers die geïnstalleerd worden op een muur die niet veel gewicht kan dragen, bestaan bijhorende vloersteunen.

Split warmtepompboiler

Het verschil tussen een warmtepompboiler met splitsysteem en een monobloc warmtepompboiler zit zich eingelijk al in debenaming: split, hierbij zit de compressorunit waarin zich dus de warmtepomp zit afgezonderd in de buitenunit. De boiler staat binnen geplaatst. Dit splitsysteem heeft voor- en nadelen. Allereerst is het toestel in verhouding duurder dan een monobloc. De installatie is daarnaast complexer, daar er koelleidingen moeten voorzien worden tussen de buitenunit en de boiler die binnen staat. U moet ook over voldoende plaatst beschikken om buiten zo'n toestel te kunnen plaatsen. Het voordeel van dit opsplitsen is dan weer het hoger vermogen dat kan gegeven worden. Ook wanneer u over niet voldoende plaats beschikt binnenshuis om een warmtepompboiler (monobloc) te installeren, kan een splitsysteem een oplossing bieden voor uw plaatsgebrek.

Welke configuraties kan ik kiezen voor mijn warmtepompboiler?

  1. Warmtepompboiler
  2. Warmtepompboiler gekoppeld aan ketel als bijverwarming
  3. Warmtepompboiler gekoppeld aan fotovoltaïsche zonnepanelen
  4. Warmtepompboiler gekoppeld aan fotovoltaïsche zonnepanelen en ketel als bijverwarming
  5. Warmtepompboiler gekoppeld aan zonnepanelen met water als bijverwarming

Het is een goede optie om uw warmtepompboiler de koppelen aan uw fotovoltaïsche zonnepanelen, daar de opgewekte elektriciteit kan meehelpen om uw sanitair water op te warmen. Daarnaast bestaan er modellen van warmtepompboilers die een extra warmtewisselaar bezitten zodat u deze kan aansluiten op uw bestaande ketel of zonnecollectoren op water als bijverwarming.

Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een warmtepompboiler?

Bij een warmtepompboiler kunt u gebruik maken van zowel fotovoltaïsche als thermische zonnepanelen, die zonne-energie wordt bij de warmtepompboiler enkel aanzien als aanvulling. Een zonneboiler daarentegen werkt met slechts één energiebron, namelijk energie die afkomstig is van de zon.

Bij warmtepompboilers in combinatie met zonnecollectoren op water moet u steeds opletten met de temperatuur die bereikt wordt dankzij deze panelen. U moet rekening mee houden dat de temperatuur van het water niet zo hoog wordt gebracht dat uw warmtepompboiler in overdrive gaat. U moet dus de temperatuur of het aantal collectoren afstemmen op uw volume van de warmtepompboiler en uw waterverbruik.

Wat zijn de voor en nadelen van de warmtepompboiler?

Energiezuinig

Een warmtepompboiler is een energiezuinig toestel met het oog om te kunnen besparen, zeker in vergelijking met een klassieke elektrische boiler. Hoe komt het dat een warmtepompboiler energie kan besparen? Het toestel neemt warmte af van de omgeving, namelijk twee derde van zijn vermogen. Enkel een derde van het vermogen dat de warmtepompboiler nodig heeft, is afkomstig van elektriciteit. Het verschil in aankoopprijs tussen een elektrische boiler en een warmtepompboiler wordt dus snel terugverdiend. De meerprijs kunt u na een jaar en half reeds terugverdienen.

Elektrische weerstand

Een warmtepompboiler beschikt over een elektrische weerstand. Waarvoor dient deze elektrische weerstand? Bescherming tegen legionella is een belangrijke taak van de elektrische weerstand. Daarnaast is de weerstand ook een belangrijke factor bij nood, waarbijvia een boostfunctie in topsnelheid de volledige kuip moet verwarmd worden. Vooral wanneer er onverwacht geen warm water beschikbaar is in de warmtepompboiler. In dit ogenblik doet uw warmtepompboiler functie als elektrische boiler.

Smartphone

Uw warmtepompboiler kunt u over het algemeen bedienen van op afstand. Om het even waar u bent of wanneer u toegang wenst te hebben tot uw toestel, via uw smartphone en de bijhorende app kunt u uw warmtepompboiler bedienen. Heel handig wanneer u bijvoorbeeld de "vakantie"-modus vergeet in te stellen of last minute plannen inlast of aflast. Op die manier kunt u overtollig verbruik voorkomen.

Warmtepompboiler en zijn opwarmtijd

Een "nadeel" van een warmtepompboiler kan de tijd zijn dat het toestel nodig heeft om het sanitair water op te warmen. Vooral de monobloc warmtepompboiler kan een opwarmtijd hebben tot 7 à 10 uur. Een warmtepompboiler met splitsysteem daarentegen heeft reeds met 3 à 4 uur voldoende om het aanwezige water op te warmen. Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat de compressor, welke tijdens het opwarmproces de hele tijd in werking zal zijn, staat buiten waardoor het gemaakte lawaai de gebruiker niet zal storen.

De warmtepompboiler en zijn installatie

Allereerst moet u nagaan wat uw sanitair warmwatervraag is. Afhankelijk van deze informatie kunt u de nodige inhoud van uw warmtepompboiler berekenen. Een gezin bestaande uit vier personen zou moeten kiezen voor 200 or 270 liter, een appartement met minder inwoners zou met 100 of 150 liter reeds voldoende zijn.

Een eenvoudige eerder omslachtige manier van berekenen, maar die u wel al in de correcte richting kan brengen, is rekening houdend met het feit dat een persoon in het gezin 50 liter water zal gebruiken. U moet wel rekening houden met de opwarmtijd van het toestel en eerder ruim rekenen dan kort, daar anders de elektrische weerstand steeds moet bijspringen en hierdoor u het voordeel van een warmtepompboiler snel zult verliezen.

De gevolgen van het kiezen voor een te grote warmtepompboiler heeft enkel invloed op de aankoopprijs, daar deze duurder zijn. Verder zal de warmtepompboiler minder aanslaan daar de temperatuur amper verloren zal gaan.

Plaatsing van een warmtepompboiler monobloc

U moet een lokaal ter beschikking hebben van minimum 20m3. Dit omwille van twee belangrijke redenen: enerzijds omdat er omgevingslucht moet aangezogen worden en dus voldoende lucht moet aanwezig zijn in het lokaal, maar anderzijds ook om geluidsoverlast te voorkomen. Het toestel wordt beter niet geïnstalleerd dichtbij een slaapkamer of woonkamer. Het geproduceerde geluid zal als storend ervaren worden.

De ideale ruimte om een monobloc warmtepompboiler te installeren, is een kelder of een garage, weliswaar geïsoleerd. Daarnaast moet u ook voldoende aandacht schenken aan de aanvoer- en afvoerkanalen. Deze mogen niet te lang zijn en correct geïnstalleerd worden volgens de voorschriften van de fabrikanten.

Installatie van een warmtepompboiler met splitsysteem

De compressor of buitenunit wordt buiten geïnstalleerd, met andere woorden de aandachtspunten die de fabrikanten meegeven voor de installatie van een monobloc warmtepompboiler zijn hier niet van toepassing. Het complexere van de installatie van een warmtepompboiler met splitsysteem is dat de installateur koeltechnisch moet geschoold zijn omwille van het leggen van koelleidingen.

Het onderhoud van een warmtepompboiler

De warmtepompboiler vraagt geen groot onderhoud, maar uiteraard is het wel aan te raden om een jaarlijkse controle uit te voeren. Stof is namelijk een vervelend iets die de warmtewisselaar of de ventilator kan vervuilen. Deze kunnen met een borstel eenvoudig verwijderd worden. Toch wordt er door de fabrikant steeds aangeraden om een professionele technieker in te schakelen, daar defecten en problemen door hem onmiddellijk zullen opgemerkt worden. Zo kan erger voorkomen worden. Sowieso moet het toestel minimum om de twee jaar grondig onderhouden worden om de levensduur te garanderen.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close