Close

Laatste post

Coronavirus
Het zijn vreemde tijden en ook voor Esanico is dit een geheel nieuwe situatie. Gedurende ons hele bestaan hebben wij...
op mrt 21, 2020 | door Jan De Lille
Waarom stookolie nog steeds een optie is
Minister van Energie Bart Tommelein zorgde voor heel wat onrust een tijdje geleden met het nieuw opgestelde Vlaams...
op mrt 11, 2020 | door Jan De Lille
Riello mazoutketel
Stookolie of mazout is nog steeds een belangrijke speler bij de keuze van uw verwarmingssystemen. Het belangrijkste...
op mrt 9, 2020 | door Jan De Lille

Het belang van ventileren

Geplaatst op: jan 15, 2020 | Auteur: Jan De Lille

Onder het begrip ventileren begrijpen we allemaal dat dit het continu verversen is van de lucht die aanwezig is in de woning. We kunnen op een zeer eenvoudige manier een goede ventilatie bekomen, namelijk het openzetten van ramen en deuren. Laat de "trok" onze binnenlucht maar vernieuwen. Dit kunnen we eerder zetten onder de noemer verluchten. Maar we kunnen dit ook op een systematische en automatische manier verkrijgen, namelijk door een ventilatiesysteem te installeren. Duco ventilatiesystemen zijn een antwoord op elke ventilatievraag.

Het belang van ventileren

Ventileren en verluchten lijkt hetzelfde, maar dat is het niet.

Wanneer we ramen en deuren wijd openzetten om een frisse lucht te bekomen in huis, dan zien we dit eerder als verluchten. Door het openzetten van verschillende openingen die in contact staan met buitenlucht zal je een luchtstroom creeëren die de onfrisse aanwezige lucht zal doen vervagen en er komt verse buitenlucht in de plaats. Dit is uiteraard maar een tijdelijke verfrissing, daar je na verloop van tijd opnieuw met vervuilde lucht zult te maken hebben. Daarnaast gaat er heel wat warmte verloren, zeker in de wintermaanden wanneer de verwarming aanstaat, bij de instroom van verse en koude buitenlucht.

Wanneer we voortdurend gaan verversen, spreken we over ventileren. Op een doorlopende wijze zal de onfrisse verontreinigde binnenlucht vervangen worden door frisse buitenlucht. Op die manier wordt de kwaliteit van de binnenlucht voortdurend in stand gehouden. Dit is een manier om uw gezondheid te beschermen en te verbeteren. Uiteraard gebeurt dit enkel wanneer er op een continue manier wordt geventileerd.

Welke gevolgen heeft slechte ventilatie?

Wanneer een woning niet, amper of slecht wordt geventileerd, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. De luchtverontreiniging en vocht wordt vergroot en dat kan een negatief effect hebben op de gezondheid.

  • Bij slechte ventilatie kan hoesten, slijmvorming en hoofdpijn optreden. Vooral mensen die aandoeningen hebben aan de luchtwegen of die astma hebben, kunnen hierdoor extra lijden.
  • Slechte ventilatie zal voor meer vocht zorgen. Vocht kan dan weer aanleiding geven tot het groeien van schimmel.
  • Woningen met slechte luchtwaliteit zorgen voor concentratieproblemen, vermoeidheid, mindere werklust, problemen met nachtrust, ...

Kortom het is heel duidelijk wat het belang is van een goede ventilatie van uw woning.

We moeten zowel onze woning continu ventileren als af en toe goed verluchten. Zowel ventilatie als verluchting zijn belangrijk om een goede luchtkwaliteit te verkrijgen in uw woning. We mogen beide factoren niet uit het oog verliezen.

Hoe kan ik mijn woning ventileren?

We kunnen gebruik maken van ventilatiesystemen en daarbij moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Maak gebruik van ventilatieopeningen en ventilatieroosters. Het is niet de bedoeling om deze af te sluiten. Om voortdurend te verluchten moeten deze open blijven.
  • Maak dergelijke roosters en openingen op regelmatige basis schoon.
  • Ventilatiesystemen hebben hun onderhoud nodig. Respecteer de voorschriften van de fabrikant Duco bij het gebruik van Duco ventilatiesystemen.

Welke Duco ventilatiesystemen bestaan er?

Ventilatiesysteem type A

Dit ventilatiesysteem wordt niet expliciet voorzien door Duco, daar het gaat over bijna natuurlijke ventilatie. De luchtinstroom van versie lucht en de afvoer van verontreinigde lucht wordt voorzien op een natuurlijke manier door roosters, schoorsteen, dampkap, ... Deze kunnen regelbaar zijn en een dampkap is mechanisch, maar het ventilatiesysteem op zich is natuurlijk. Er is dus geen sprake van een mechanisch of automatisch systeem. Hierdoor heeft u de hoeveelheid luchtverversing niet in de hand en kunt u soms een tekort of een teveel aan verversing hebben.

Ventilatiesysteem type B

Waarbij bij het ventilatiesysteem type A alles natuurlijk verloopt, spreken we bij ventilatiesysteem type B over een mechanische aanvoer van verse lucht en een natuurlijke afvoer. Via ventilatoren wordt versie buitenlucht in de woning binnengebracht en dankzij een overdruk die hierdoor veroorzaakt wordt, zal de verontreinigde buitenlucht via roosters en openingen naar buiten gevoerd. Aangezien de ventilator constant moet ingeschakeld zijn om ventilatie te verkrijgen, kost dit ventilatiesysteem redelijk veel energie. Hierdoor wordt dit systeem amper toegepast.

Ventilatiesysteem type C en ventilatiesysteem type C+

Dit ventilatiesysteem kunnen we beschouwen als het omgekeerde dan ventilatiesysteem B. Bij het type C ventilatiesysteem hebben we een mechanische afvoer maar een natuurlijke aanvoer. Vervuilde en verontreinigde binnenlucht wordt door mechanische ventilatoren naar buiten afgevoerd. Hierdoor ontstaat er onderdruk in de woning waardoor er versie buitenlucht via roosters en openingen naar binnen zal worden getrokken. Die roosters zullen over het algemeen in droge ruimtes geplaatst worden. Het ventilatiesysteem C zorgt op die manier voor voortdurende ventilatie van de woning. We spreken van ventilatiesysteem C+ wanneer er gebruik gemaakt wordt van detectors en timers. Dankzij deze apparaten wordt de afvoer gecontroleerd, namelijk door vochtmetingen of CO-detectors. Op deze manier is het ventilatiesysteem ook energiebewuster.

Ventilatiesysteem type D ook wel balansventilatie genoemd

Deze manier van ventileren is het mees complexe maar ook het meest complete. Zowel de aanvoer als afvoer van lucht gebeurt mechanisch. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier een duurder prijskaartje aan verbonden is. Via buizen wordt de frisse lucht verspreid en de vervuilde lucht wordt afgezogen. Bij ventilatiesysteem type D wordt er daarnaast ook gebruik gemaakt van een warmtewisselaar die de verse buitenlucht zal opwarmen zodat er in de woning geen warmteverlies kan plaatsvinden. Detectoren en timers zullen ervoor zorgen dat uw volledige ventilatie van uw woning automatisch gebeurt.

Hoe kan ik mijn woning verluchten?

Verluchten is een factor binnen het verversen van de aanwezige binnenlucht die we niet uit het oog mogen verliezen. Het belangrijkste bij verluchten is dat je het enkel doet wanneer het nodig is en neem ook in beschouwing dat alleen verluchten niet voldoende is. Na een half uur is de frisse luchtinstroom reeds verontreinigd en begin je eigenlijk nog maar weinig te merken van de verluchting die je ervoor hebt gedaan.

Verluchting kan zeer interessant zijn wanneer je vocht geproduceerd hebt: denk maar aan douchen of koken. Maar ook na het slapen of na het vertrekken van uw gasten kan verluchten een zeer goede optie zijn.

Wanneer er nieuwe materialen gebruikt zijn die een sterke geur hebben, kan verluchting dé oplossing zijn.

Uiteraard spreekt het voor zich dat wanneer u verlucht de aanwezige warmte zal verdwijnen. Daarom kan het aan te raden zijn om tijdens het verluchten de verwarming af of laag te zetten. Anders zou je maar verwarmen voor niets.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close