Close

Laatste post

Coronavirus
Het zijn vreemde tijden en ook voor Esanico is dit een geheel nieuwe situatie. Gedurende ons hele bestaan hebben wij...
op mrt 21, 2020 | door Jan De Lille
Waarom stookolie nog steeds een optie is
Minister van Energie Bart Tommelein zorgde voor heel wat onrust een tijdje geleden met het nieuw opgestelde Vlaams...
op mrt 11, 2020 | door Jan De Lille
Riello mazoutketel
Stookolie of mazout is nog steeds een belangrijke speler bij de keuze van uw verwarmingssystemen. Het belangrijkste...
op mrt 9, 2020 | door Jan De Lille

Riello mazoutketel

Geplaatst op: mrt 9, 2020 | Auteur: Jan De Lille

Stookolie of mazout is nog steeds een belangrijke speler bij de keuze van uw verwarmingssystemen. Het belangrijkste verschil tussen verwarmen met mazout in vergelijking met andere energiebronnen is dat u 100% onafhankelijk bent van netwerkbeheerders en uw mazouttank kunt bijvullen wanneer u het meeste voordeligste lijkt. We zetten hier alles eens op een rijtje.

Riello mazoutketel

Mazoutketel of stookolieketel: hoe werkt het?

De mazout wordt vanuit de tank gezogen en naar de brander in de stookolieketel gebracht. Door een elektrische vonk wordt de nevel die ontstaan is uit de stookolie in brand gestoken. De warmte die ontstaat uit deze ontvlamming wordt gebruikt om het water te verwarmen om hierna doorheen het verwarmingscircuit of het circuit van sanitair warm water te laten lopen. De mazoutketel doet dus eigenlijk dienst als een warmtewisselaar. De rookgassen worden via het rookkanaal verwijderd. In geval van een condenserende mazoutketel wordt de warmte van deze rookgassen gerecupereerd en hergebruikt en gaan ze niet verloren via de schouw. Uiteraard zijn deze condenserende mazoutketels duurder in aankoop. Mocht u toch geïnteresseerd zijn in een condenserende versie, neem gerust contact op met onze technische dienst en wij zullen u begeleiden in uw keuzemogelijkheden.

Voordelen van een mazoutketel

  • Zoals in de inleiding reeds gemeld, bent u niet afhankelijk van een netwerkbeheerder en bent u dus niet onderworpen aan de prijsschommelingen die hij oplegt. U kunt zelf de prijs van de stookolie opvolgen wanneer u stilletjes aan uw tank moet bijvullen. Ten tijde van deze blog zitten wij volop in de "coronacrisis", welke zware gevolgen heeft op de economie en onder andere ook op de stookolieprijs. Dit betekent dat het nu wel een goed moment is om uw tank bij te vullen!
  • Verwerken met mazout is veilig! Er is geen ontploffingsgevaar bij normale omstandigheden en zal pas in brand schieten wanneer de temperatuur hoger dan 55ºC wordt. Met andere woorden kunt u op uw twee oren slapen wanneer u stookolie gebruikt in uw woning.
  • Vandaag de dag zijn stookolieketels echt wel rendementsvol en energiezuinig. Wanneer u nog steeds gebruik maakt van een oude mazoutketel, dan kan het een interessante optie zijn om over te schakelen naar een nieuw model.

Heeft een mazoutketel ook nadelen?

Verwarmen met een stookolieketel is een zeker te overwegen optie. Vooral omwille van zijn lange levensduur. Maar toch wensen wij u ook te duiden op enkele kleine, maar niet te verzwijgen nadelen:

  • Plaats! Wanneer u een mazoutketel wenst te gebruiken als verwarmingsmiddel, dan moet u rekening houden dat u een plaats moet voorzien voor tanks om de mazout op te slaan en de stookolieketel zelf. Daarnaast moeten de tanks ook bereikbaar zijn zodat zij opgevuld kunnen worden.
  • De aankoopprijs van een mazoutketel en bijhorende brander en tanks ligt iets hoger dan een gewone gasketel.
  • Gas is milieuvriendelijker dan mazout, maar de mazoutsector zoekt steeds naar milieubewuste types van stookolie om de stempel op het milieu zo klein mogelijk te houden.

Levensduur van een mazoutketel?

Momenteel is het einde van de mazout nog niet in zicht en gaan er enkel nog maar voorstellen ten ronde met een verbod op plaatsing van nieuwe ketels vanaf 2035. Dit is nog even. Maar we gaan hier momenteel niet verder over uitweiden, daar een andere blogpost hierover zal gaan.

Wanneer we het hebben over de levensduur van het toestel zelf, dan is de mazoutketel gekend als een zeer duurzaam artikel met een lange levensduur. Een stookolieketel kan ongeveer 30 jaar meegaan, enkel de brander zal waarschijnlijk in deze tussenperiode vervangen moeten worden, daar deze een levensduur heeft van ongeveer 15 jaar. Wanneer u investeert in een mazoutketel, dan weet u dat u een lange tijd zoet bent en ervan kunt genieten.

Riello mazoutketels

Wij hebben enkele mazoutketels op stock van het merk Riello. Dit betekent dat deze onmiddellijk leverbaar zijn. Wij sommen de twee modellen op:

Riello Gitrè

De Riello Gitrè is een lage temperatuur mazoutketel vervaardigd uit gietijzer en met een voorgemonteerde afgestelde brander. Met andere woorden de stookolieketel van dit model is bij levering gebruikensklaar. De reeds in de fabriek gemonteerde brander is een LowNox brander.

De Riello Gitrè is een klassieke mazoutketel die voor een beperkt budget kan geïnstalleerd worden, maar die toch aanzienlijk kan doen besparen. Hierdoor is de Riello Gitrè een ideale optie voor renovatieprojecten.

Deze stookolieketel van Riello is zowel enkel voor verwarming als voor de combinatie van verwarming met sanitair warm water. De Riello Gitrè LN heeft een ingebouwde boiler van 100 liter.

Riello Tregi

Zoals de Riello Gitrè is ook de Riello Tregi een drietreksketel vervaardigd uit gietijzer, maar in tegenstelling tot bovenstaand model met de mazoutbrander nog apart aangeschaft en geïnstalleerd worden. De nodige brander is een ééntrapsbrander.

De Riello Tregi is een lage temperatuurs mazoutketel die bestaat in een versie voor enkel verwarming alsook in een versie voor zowel verwarming als sanitair warm water. Het heeft een ingebouwde stalen boiler van 100 liter.

Riello staat gekend voor zijn sobere vormgeving, optimaal rendement, eenvoudige installatie en gebruik en zeer onderhoudsvriendelijk.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close