Close

Laatste post

Coronavirus
Het zijn vreemde tijden en ook voor Esanico is dit een geheel nieuwe situatie. Gedurende ons hele bestaan hebben wij...
op mrt 21, 2020 | door Jan De Lille
Waarom stookolie nog steeds een optie is
Minister van Energie Bart Tommelein zorgde voor heel wat onrust een tijdje geleden met het nieuw opgestelde Vlaams...
op mrt 11, 2020 | door Jan De Lille
Riello mazoutketel
Stookolie of mazout is nog steeds een belangrijke speler bij de keuze van uw verwarmingssystemen. Het belangrijkste...
op mrt 9, 2020 | door Jan De Lille

Waarom stookolie nog steeds een optie is

Geplaatst op: mrt 11, 2020 | Auteur: Jan De Lille

Minister van Energie Bart Tommelein zorgde voor heel wat onrust een tijdje geleden met het nieuw opgestelde Vlaams Energieplan. Dit nieuw plan zou immers de verkoop van mazoutketels verbieden vanaf 2021. Ondertussen heeft hij zijn Energieplan reeds moeten aanpassen, daar het vebod op verkoop van mazoutketels geen materie is voor Vlaanderen en de gewesten, maar een federale beslissing is. Wij leggen de huidige wetgeving even uit.

Waarom stookolie nog steeds een optie is

Mazoutketel of stookolieketel: is het nog een interessante keuze?

Er zijn zowel gewestelijke als federale energieplannen opgesteld.

Interfederaal Energiepact: 2035

In het Interfederaal Energiepact kunnen we richtlijnen terugvinden over wat de toekomst is voor het energie- en klimaatbeleid in België tot 2050. Waarom 2050? Tijdens de klimaattop van 2015 in Parijs werd de belofte gemaakt dat in 2050 de landen klimaatneutraal moeten zijn. Met andere woorden wij hebben tot 2050 de tijd om zo groen mogelijk te wonen en dat heeft zo zijn gevolgen voor de mazoutindustrie: vanaf 2035 wenst men de verkoop van stookolieketels te verbieden. Opgelet! Dit gaat over een verkoopsverbod, geen gebruiksverbod. De angst die de gebruikers van een mazoutketel hebben is dat er geen mazout meer zal aanwezig zijn voor hun ketel. Dit is niet waar. Mazout moet tegen dan niet als energiebron verdwijnen.

Wij leggen het even uit met een voorbeeld: Wanneer u een ketel aankoopt op 31 december 2034 dan zal u de stookolieketel mogeb gebruiken totdat deze niet meer te herstellen valt.

Vlaams Energieplan: nieuwbouw / renovatie 2021

Het verbieden of toelaten van de verkoop van stookolieketels is een materie waarover enkel de federale overheid kan beslissen. Vlaanderen heeft hier geen inspraak in. Dit betekent daarentegen niet dat zij zelf geen maatregelen mogen doorvoeren: Vlaanderen is wel bevoegd om regels in te voeren die het gebruik van mazout en mazoutketels kunnen ontmoedigen, maar ze zijn niet in de mogelijkheid om een compleet verbod in te voeren.

Welke nieuwe regels heeft Vlaanderen dan wel ingevoerd? Vlaanderen wil vanaf 2021 bij nieuwbouw projecten of bij zeer ingrijpende energetische renovatieprojecten verplichten om enkel groene energie te gebruiken. Deze verplichtingen worden opgenomen in de EPB-regelgeving, wat staat voor Energie Prestatie en Binnenklimaat, en moeten door de verbouwers / bouwers gerespecteerd worden. Maar het is heel duidelijk in 2021 komt er geen verbod om mazout als keuze voor uw verwarmingsinstallatie.

Voorbeeld: U heeft een oude mazoutketel en wenst deze te vervangen. Dit beschouwt men niet als een ingrijpende renovatie en u mag dus met andere woorden deze vervanging zonder enig probleem doorvoeren en genieten van uw nieuwe stookolieketel.

Is het een goed idee om vandaag nog een nieuwe stookolieketel aan te schaffen?

Natuurlijk! Het is zelfs een aanrader om uw oude mazoutketel te vervangen door een model van de nieuwe generatie stookolieketels. Deze zijn zuiniger en energiebewuster waardoor u het verschil zult voelen op uw factuur en daarnaast ook minder het milieu belast. U mag op beide oren slapen. Tot en met 31 december 2034 kunt u zonder schrik een nieuwe mazoutketel aanschaffen en een totaal gebruiksverbod kan er nooit komen voor 2050. Met andere woorden is het een zeer goed idee om nog een nieuw toestel te plaatsen, vooral ook door hun lange levensduur zult u nog heel lang kunnen genieten van zijn gebruik.

Ik heb net een nieuwe mazoutketel geplaatst. Bestaat de kans dat ik deze niet meer mag gebruiken?

Theoretisch gezien kan uiteraard alles. Maar een gebruiksverbod invoegen is helemaal niet realistisch en omwille van die reden is het een zeer minieme kans dat dit er vroeger dan 2050 komt. Mazout is nog steeds, na gas, één van de belangrijkste energiebronnen. Wanneer we weten dat 1 op 3 gezinnen verwarmen met stookolie, kan je niet van de ene op de andere moment deze gezinnen verplichten om ingrijpende veranderingen door te voeren in hun verwarmingsinstallatie. 2035 is de eerstvolgende datum die genoemd wordt, maar enkel voor het verbod van nieuwe installaties wordt deze datum gehanteerd. De laatste mazoutketels kan dus verkocht worden tot en met 31 december 2034, maar voor deze installaties zal er nog meer dan voldoende mazout aanwezig zijn totdat ook deze installatie niet meer te herstellen is. Met andere woorden is het verhaal van mazout nog steeds niet uitverteld. Hopelijk mogen we er van uitgaan dat tegen dan economisch interessante en betaalbare groene oplossingen zijn voor verwarming.

Het gebruik van enkel en alleen groene energie is onvermijdelijk en ook een logische evolutie, maar vandaag de dag zijn wij daar nog niet klaar voor. De behoefte naar mazout is nog steeds te groot en het gebruik van groene energie is nog te eenzijdig en zonder voldoende alternatieven die de grote vraag kunnen beantwoorden. Omwille van die reden kunt u dus nog tot 2035 een nieuwe installatie aanschaffen en kunt u deze nog gebruiken tot herstelling geen optie meer. Uiteraard wanneer u momenteel beschikt over een oude mazoutketel, dan raden wij aan om deze zo snel mogelijk te vervangen door een nieuwe, daar vandaag de dag deze verwarmingsketels zuiniger en energiebewuster zijn.

Kortom, aangezien groene alternatieven nog steeds schaars zijn en welke er zijn toch eerder als prijzig kunnen beschouwd kunnen worden, is de markt nog steeds niet klaar om mazout te verbieden en enkel en alleen nog maar groen te verwarming. Dit is nog geen verhaal voor vandaag en ook nog niet voor morgen. Mazout is en blijft voorlopig een betrouwbare speler in uw verwarmingsinstallatie.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close