Close

Laatste post

Bosch Airconditioning: Bosch Climate 5000
Een belangrijk onderdeel dat in het gamma van Bosch Climate (Junkers) ontbrak was airconditioning. Maar dat is...
op jul 3, 2020 | door Jan De Lille
Fernox magnetische vuilafscheider
Magneetfilter, vuilafscheider, centrale verwarmingsfilter, ... Het zijn termen die steeds verwijzen naar hetzelfde...
op jun 21, 2020 | door Jan De Lille
Bosch thermostaten
Junkers behoort al sinds 1932 tot de Bosch groep, maar is steeds zijn eigen benaming blijven bewaren. Sinds februari...
op jun 9, 2020 | door Jan De Lille

Bosch thermostaten

Geplaatst op: jun 9, 2020 | Auteur: Jan De Lille

Junkers behoort al sinds 1932 tot de Bosch groep, maar is steeds zijn eigen benaming blijven bewaren. Sinds februari 2018 werd de benaming Junkers samengevoegd tot Bosch om te profiteren van de naambekendheid van het merk Bosch, vooral voor mensen buiten de verwarmingswereld. Niet alleen de grote toestellen hebben deze naamsverandering ondergaan, ook de regelingen om de verwarmingsinstallaties te besturen werden aangepakt. De naamsverandering van Junkers naar Bosch heeft zich niet enkel beperkt tot de naam, maar ook op het design en het gamma. We overlopen het gamma van Junkers / Bosch regelingen, zoals weersafhankelijke regelingen, kamerthermostaten en programmeerbare thermostaten.

Bosch thermostaten

Bosch thermostaten

We kunnen min of meer drie types van thermostaten onderscheiden: klokthermostaten of programmeerbare thermostaten, kamerthermostaten en weersafhankelijke regelingen.

 1. Kamerthermostaat: de meeste eenvoudige versie die u kunt verkrijgen, namelijk het aan en uitzetten van uw verwarmingsketel door de temperatuur boven of onder de aanwezige temperatuur van uw ruimte te plaatsen. Het komt er op neer dat u manueel uw ketel zult in of uitschakelen door de temperatuur te verhogen of te verlagen op uw thermostaat.
 2. Klokthermostaat of programmeerbare thermostaat: U kunt een dagprogramma of een weekprogramma instellen in uw thermostaat zodat uw verwarmingsketel op de gewenste momenten automatisch zal inschakelen of juist niet zal starten wanneer u toch niet aanwezig bent in uw woning. Dankzij deze programmering gebeurt alles automatisch en zult u niet onnodig uw verwarming laten draaien.
  In deze categorie kunnen we ook nog de slimme of intelligente thermostaat plaatsen. U heeft de mogelijkheid om vanop uw GSM of tablet toegang te krijgen tot uw thermostaat en hierdoor kunt u uw verwarming van op afstand aanpassen. Op die manier kunt u een wijziging in uw planning eenvoudig doorvoeren in het al dan niet inschakelen van uw verwarming. Een logisch gevolg is dat u dankzij deze app van de Bosch thermostaat in staat bent om nog meer te besparen.
  Als we nog een stapje verder gaan binnen de categorie klokthermostaat komen we tot de thermostaat met zoneregeling. Dankzij gebruik te maken van de radiatorthermostaat, welke men op de aanwezig radiator plaatst, kan men voor de verschillende ruimtes (die beschikken over een radiatorthermostaat) een aparte gewenste temperatuur instellen. Dankzij deze manier van temperatuur regelen, kunt u maximaal besparen op uw energiefactuur.
 3. Weersafhankelijke regeling: De weersafhankelijke regeling van Bosch zal de buitentemperatuur en het weer analyseren om zo een ideale binnentemperatuur te verkrijgen naar aanleiding van het weer op dat moment. Hiervoor is er een wel een buitensensor nodig die in verbinding staat met uw verwarmingsketel. Deze buitensensor zal communiceren met uw cv-ketel en de nodige aanpassingen doorvoeren op het vlak van opstarten of stoppen met verwarmen.

Bosch CR thermostaten

Bosch heeft verschillende kamerafhankelijke thermostaten in zijn gamma.

Bosch CR 10 thermostaat

Deze Bosch thermostaat is de eenvoudigste versie en stuurt de verwarmingsinstallatie door een vraag naar een gewijzigde temperatuur te detecteren in verhouding met de reeële aanwezig temperatuur in de ruimte waar de thermostaat geplaatst staat. Deze vraag naar een hogere temperatuur dan de aanwezige temperatuur zal de cv-ketel doen opstarten. Eens de gewenste temperatuur bereikt is, zal de thermostaat het signaal zenden naar de ketel dat deze mag uitgeschakeld worden.

 • Voor eenvoudige cv-installaties van één ongemengd cv-circuit
 • Kan dienst doen als afstandsbediening voor de CW400

Bosch CR 50 thermostaat

De Bosch CR 50 blijft een eenvoudige optie als thermostaat maar kan iets meer als een Bosch CR 10. In tegenstelling tot de CR 10 van Bosch kan deze thermostaat wel geprogrammeerd worden met een weekplanning zodat de verwarmingsinstallatie niet enkel bestuurd wordt door de aanwezige temperatuur in de ruimte waar de thermostaat geplaatst is. U kunt voor elke dag van de week een verschillende programmatie instellen afhankelijk van uw gewoontes.

 • Thermostaat voor één circuit centrale verwarming en één circuit warm water
 • Zonder buitensensor en zonder module voor zoneregeling
 • Kan niet gebruikt worden als afstandsbediening voor de Bosch CW 400

Bosch CR 100 thermostaat

De Bosch CR 100 thermostaat is een programmeerbare thermostaat met weekprogramma en met ruimteafhankelijke werking voor één circuit warm water en één circuit centrale verwarming. Binnen het centrale verwarmingssysteem kunt u het aantal CR 100 thermostaten uitbreiden tot 8 stuks om uw bediening van uw verwarmingsketel te optimaliseren.

 • De Bosch CR 100 thermostaat kan gebruikt worden als afstandsbediening voor de CW 400.
 • Wanneer u de Bosch CR 100 thermostaat koppelt aan een buitensensor kunt u deze dus ombouwen tot een weersafhankelijke regeling. Standaard wordt hij geleverd als ruimteafhankelijke regeling. De buitensensor is verkrijgbaar zowel in een draadloze versie als een aansluiting met twee draden.
 • De Bosch CR 100 thermostaat is ook verkrijgbaar in een set met een draadloze regelaar, inclusief een ontvanger / zender MB RF om de thermostaat draadloos te maken, namelijk Bosch CR 100 RF set.

Bosch CW thermostaten

Het grote verschil tussen de Bosch CW thermostaat en de Bosch CR thermostaat is dat een CR thermostaat van Bosch ruimteafhankelijk is en een CW thermostaat van Bosch weersafhankelijk is met buitensensor.

Bosch CW 100 thermostaat

De Bosch CW 100 thermostaat is eigenlijk een vergelijkbaar toestel zoals de Bosch CR 100 thermostaat, met als enig verschil dat de CW 100 van Bosch een weersafhankelijke thermostaat is en de CR 100 een ruimteafhankelijke thermostaat. In alle andere aspecten is deze Bosch thermostaat identiek aan de CR 100.

 • De Bosch CW 100 kan ook draadloos gemaakt worden door het RF set draadloze regelaar met zender / ontvanger MB RF aan te schaffen.
 • Opnieuw doet de Bosch thermostaat dienst in één circuit voor centrale verwarming en één voor warm water. Het is wel uitbreidbaar tot 8 stuks om uw centrale verwarmingssysteem te optimaliseren.

Bosch CW 400 thermostaat

De Bosch CW 400 is een weersafhankelijke regeling die kan gebruikt worden voor maximaal vier cv-circuits en twee warmwatersystemen. Voor ieder circuit kan er een klokprogramma geprogrammeerd worden zodat elk circuit zijn meest energiezuinige programma kan volgen compatibel met de wensen en de noden van de gebruikers. De Bosch CW 400 beschikt over een buitensensor waardoor het toestel weersafhankelijk is, maar indien met de buitensensor niet gebruikt, maakt men het toestel ruimteafhankelijk.

 • Dankzij de Gateway bus module MB LAN 2 kunt u via uw smartphone of tables uw thermostaat ook van op afstand bedienen via de App van Bosch.

Bosch EasyControl slimme thermostaten

De Bosch EasyControl intelligente thermostaten zijn de nieuwste generatie binnen het gamma van Bosch regelingen. Ze zijn programmeerbaar voor centrale verwarming en sanitair warm water. Ze worden verbonden met het internet waardoor ze via het speciaal ontworpen App van Bosch uw volledige installatie kunnen bedienen op uw smartphone of tables. Daarnaast zullen zij leren van uw gewoontes of rekening houden aan de hand van e-monitoring of u al dan niet aanwezig bent in uw woning.

Bosch EasyControl CT 200

De Bosch EasyControl CT 200 is verkrijgbaar in twee versies: de Bosch EasyControl CT 200 thermostaat of het set van de CT 200 met drie radiatorthermostaten voor zoneregeling: het gebruik van radiatorthermostaten is interessant, daar je voor elke ruimte een aparte temperatuur kunt instellen. Hierdoor worden ruimtes niet onnodig verwarmd of zijn ze niet te koud voor hun gebruik. Bijvoorbeeld een hal moet een andere temperatuur hebben dan een badkamer in het piekmoment van zijn gebruik. Beide versies zijn verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.

 • Bosch EasyControl CT 200 met radiatorthermostaten: Standaard worden er drie radiatorthermostaten in het set meegeleverd. Deze radiatorthermostaten hebben aansluiting M30 en zijn compatibel met de meeste radiatoren en radiatoren accessoires (aansluitingen en ombouwingen voor de meeste radiatoren meegeleverd). Elke radiatorthermostaat is toegankelijk via uw Bosch App op uw tablet of smartphone en daarnaast is uw installatie van radiatoren uitbreidbaar tot twintig radiator thermostaten van Bosch.
 • De Bosch EasyControl CT 200 beschikt over een weersafhankelijke functie maar zonder buitensensor. Deze Bosch thermostaat zal weersafhankelijk werken aan de hand van de weersinformatie die hij zal terugvinden op het internet. De internetconnectie doet dus dienst als "buitensensor", ook al is deze fysiek niet aanwezig. Uiteraard is weersafhankelijk werken niet noodzakelijk en kunt u ook ruimteafhankelijk werken.
 • De Bosch EasyControl CT 200 heeft de mogelijkheid om een weekprogramma in te stellen zowel voor centrale verwarming als sanitair warm water. Daarnaast zal hij leren van uw gewoontes en hierdoor uw vooringesteld weekprogramma aanpassen naar nog een energiezuiniger gebruik van uw installatie. Daarnaast zal hij ook detecteren dat u niet aanwezig bent via uw smartphone en zal hij hierdoor nog meer kunnen besparen.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Voeg een opmerking toe

U moet ingelogd zijn om een opmerking toe te voegen.

Close