Close

Atlantic warmtepompboiler met zonnepanelen: het ideale huwelijk

Geplaatst op: okt 23, 2021 | Auteur: Sharon De Lille

Nu de terugdraaiende teller is afgeschaft, moeten gebruikers van zonnepanelen hun opgewekte stroom onmiddellijk opgebruiken of opslaan om op een later tijdstip deze te gebruiken om optimaal te kunnen blijven genieten van de voordelen van zonnepanelen.

Opgewekte energie opslaan kan via een thuisbatterij, maar deze heeft een zo hoge aankoopprijs, dat het heel lang zal duren vooraleer u dit bedrag zult terugverdiend hebben, waardoor dit niet voor iedereen de ideale oplossing is.

De Atlantic Explorer is een alternatief dat een perfecte combinatie is tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en het stockeren van stroom, weliswaar in een thermische vorm. De Atlantic Explorer warmtepompboiler geeft u de oplossing op het niet meer terugdraaien van uw teller.

Atlantic warmtepompboiler met zonnepanelen: het ideale huwelijk

Atlantic Explorer warmtepompboiler en Atlantic Calypso warmtepompboiler

Het einde van de terugdraaiende teller betekent het einde van het voordeel en besparingen van zonnepanelen, zullen vele gebruikers denken. Neen! Klopt niet! Het afschaffen van de geliefde en voordelen gevende terugdraaiende teller veroorzaakte heel wat tumult in Vlaanderen en dat met een begrijpelijke reden. Vanaf nu kunnen gebruikers van zonnepanelen, fotovoltaïsche, de opgewekte stroom die niet onmiddellijk kan gebruikt worden, niet meer recupereren via de terugdraaiende teller. Rekening houdend met het feit dat grotendeels de uren van de meeste zon, mensen buitenshuis zijn en dus de onmiddellijke consumptie vrijwel onmogelijk is. Een dikke streep door hun rekening kunt u wel zeggen. 

Velen spreken over een thuisbatterij, maar zoals we reeds gezegd hebben, is dit een zeer dure bedoening die zeer traag terugverdiend kan worden. Een betaalbare oplossing is naast zelfconsumptie uw zonnestroom omzetten in zonnewarmte. U hoort het donderen in Keulen. Geen nood, wij gaan hier dieper op in. U kunt kiezen voor een verwarmingstoestel die dienst doet als een thermische batterij en dus opgewarmd zal worden door zonnestroom. Het verwarmingstoestel moet beschikken over Smart Grid Ready.

Een Smart Grid Ready warmtepompboiler is een voorbeeld van een verwarmingstoestel en kan dienst doen als thuisbatterij, weliswaar in een thermische versie. Het grote voordeel is dat dit een betaalbaar alternatief is. De opgewekte zonnestroom zal gebruikt worden om uw sanitair warm water op te warmen en de zonnestroom wordt dus omgezet in zonnewarmte. De Smart Grid Ready warmtepompboiler is dus een thermische batterij. U beschikt over sanitair warm water dat opgeslaan is en u kunt deze warmte gebruiken wanneer u een douche of bad neemt.

Kunnen we zonnepanelen nog als rendabel beschouwen?

We mogen niet overdrijven en vanaf nu denken dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn. Elektriciteit is kostelijk en gewoon het feit dat u het zelf kunt opwekken, zal u doen besparen op uw energiefactuur. Daarnaast wordt de aanschaf van zonnepanelen gesteund via verschillende premies zodat de terugverdientijd zal verkorten. De investering is dus zeker de moeite waard, zeker rekening houdend met de lange levensduur van de zonnepanelen.

Om zoveel mogelijk van het voordeel van zonnepanelen te kunnen genieten, moeten we er uiteraard voor zorgen dat we zo veel mogelijk de opgewekte stroom gaan verbruiken omdat deze anders verloren gaat en ons minder voordelen zal bieden.

Zelfconsumptie van opgewekte stroom vermeerderen

Het doel moet zijn om zo veel mogelijk opgewekte stroom op het moment van zon te verbruiken. Uiteraard is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Overdag tijdens de uren van de zon zijn we buitenshuis aan het werken en verbruiken we dus de minste stroom. Vooral 's avonds, wanneer er jammerlijk genoeg geen zon meer is, zal logischer wijs ons verbruik van elektriciteit hoger liggen. Bij elektrische verwarming hebben we daarnaast een bijkomende zorg, namelijk wanneer we de verwarming nodig hebben, gedurende de winter, is er een pak minder zon dan tijdens de zomer wanneer we geen verwarming nodig hebben. Kortom zelfconsumptie spreekt voor zich maar is niet gemakkelijk om als enige oplossing te dienen.

Velen opperen voor een stockage van stroom in een thuisbatterij zodat u de opgewekte stroom daar kunt bewaren voor wanneer u deze nodig heeft wanneer u thuis bent. De oplossing zullen velen denken en inderdaad dit is een ideaal scenario, maar we vergeten de dure aankoopprijs die kan uitlopen dot 10000 euro. Hoelang zal dat wel niet duren vooraleer wij dergelijke investering hebben terugverdiend.

Zonnestroom bewaren als zonnewarmte in een thermische batterije

We zullen dus moeten streven naar een betaalbaar alternatief dat ons enerzijds zal doen blijven genieten van de voordelen van zonnepanelen, maar anderzijds ons niet duwt naar een onbetaalbare investering. En de oplossing werd gevonden! Namelijk een verwarmingstoestel dat de opgewekte stroom zal bewaren in de vorm van zonnewarmte. Een voorbeeld hiervan is een warmtepompboiler. De voorwaarde is wel dat het een toestel is dat gedeeltelijk elektrische werkt en dat deze beschikt over een Smart Grid Ready aansluiting waarmee we het toestel onmiddellijk gaan aansluiten aan uw fotovoltaïsche zonnepanelen en dus gekoppeld is aan uw elektriciteitsproductie.

Uw fotovoltaïsche panelen zullen dus stroom opwekken dat enerzijds zal dienen voor onmiddellijk verbruik, maar ook zal dienen als stroom voor de verwarming van uw woning en meer concreet sanitair warm water.

Het Smart Grid Ready toestel zal dus gedurende de uren met de meeste zon en dus wanneer de meeste stroom kan opgewekt worden, deze stroom gebruiken om te verwarmen (sanitair warm water) om dus dienst te doen als thermische batterij en uw opgewekte stroom te bewaren in de vorm van zonnewarmte, meer bepaald sanitair warm water.

Warmtepompboiler met Smart Grid Ready

Een voorbeeld van een thermische batterij en dat een veel meer betaalbare oplossing is dan een thuisbatterij, is de warmtepompboiler die beschikt over Smart Grid Ready. 

Warmtepompboiler warmen water op die dienst doet voor keuken en badkamer zodat uw woning over sanitair warm water beschikt. Zonder alle chaos omtrent de terugdraaiende teller was dit al een product met een zeer snel stijgende populariteit omwille van zijn aantrekkelijke voordelen:

  • Laag energieverbruik omwille van het feit dat 75% gratis opgewekt wordt door gratis energie
  • Lage CO2 uitstoot
  • Premies bij aankoop warmtepompboiler

Wanneer we dus onze Smart Grid Ready warmtepompboiler gaan aansluiten aan onze fotovoltaïsche zonnepanelen zullen we naast bovenstaande voordelen beschikken over nog meer besparingen en zal onze ecologische voetafdruk nog kleiner zijn.

Hoe werkt een warmtepompboiler als thermische batterij?

Een warmtepompboiler die beschikt over Smart Grid Ready zal gekoppeld worden aan de stroomopwekking van uw fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit is een optimale manier om uw opgewekte stroom volledig te kunnen gebruiken. Deze stroom zal allereerst dienen voor de onmiddellijke voeding van uw elektronische toestellen in uw woning, maar zal daarnaast, naast de opgewekte energie die hij uit de lucht haalt, met de elektrische stroom ook uw sanitair warm water verwarmen om de zonnestroom om te zetten naar zonnewarmte.

Smart Grid Ready warmtepompboiler werken dus als thermische batterij en zal wanneer het detecteert dat er veel opgewekte stroom aanwezig is deze optimaal benutten door de warmte op te slaan in zijn kuip in de vorm van sanitair warm water. Dat warm water heb je tot uw beschikking wanneer u maar wenst, ook later op de dag wanneer er geen zon meer aanwezig is om stroom op te wekken.

Heb je zonnepanelen? Kies dan voor een “smart grid ready” warmtepompboiler. Die zet je gratis zonnestroom om in zonnewarmte en slaat die warmte op als thermische batterij zodat je die kan gebruiken wanneer je maar wil, bijvoorbeeld voor je bad of douche. Kiezen voor een warmtepompboiler, betekent 4 x winst:

  • Je haalt zoveel mogelijk uit jouw zonnestroom (zelfconsumptie)
  • Je bespaart heel wat op je energiefactuur
  • Je warmtepompboiler stoot tot 50% minder CO2 uit dan klassieke boilers …
  • ... waardoor je ook kan genieten van premies.

Een thermische batterij dankzij uw Smart Grid Ready warmtepompboiler

Een warmtepompboiler doet dienst als verwarmer van uw sanitair warm water. Het besparende en zuinige aan een warmtepompboiler is dat hij 75% van de energie dat hij nodig heeft, onttrekt uit de buitenlucht. Deze energie is dus gratis. De 25% energie dat hij niet uit de buitenlucht kan halen, haalt hij uit uw elektriciteitsnetwerk. Als we het verbruik van elektriciteit gaan vergelijken tussen een warmtepompboiler en een elektrische boiler, dan kunnen we zeggen dat we een heleboel zullen besparen, maar toch zal hij, weliswaar in beperkte mate, elektriciteit blijven verbruiken. Die elektriciteit kunnen we dankzij Smart Grid Ready extra voordelig of zelfs gratis maken door de nodige 25% elektriciteit te halen uit onze opgewekte stroom. Op die manier maak je van uw warmtepompboiler een toestel die 100% hernieuwbaar is en zijn opwarmingsvermogen enerzijds haalt uit de buitenlucht en anderzijds uit uw zonnepanelen. De Smart Grid Ready technologie zal ervoor zorgen dat uw warmtepompboiler maximaal de potentie van uw fotovoltaïsche zonnepanelen zal gebruiken.

Wat wordt hiermee bedoeld? Een Smart Grid Ready warmtepompboiler zal extra werken en dus verwarmen wanneer uw zonnepanelen een hoge opwekking van stroom hebben en zal dus juist in die momenten optimaal profiteren van de aanwezige zon en opgewekte stroom. Stroom die omwille van een gebrek aan onmiddellijk verbruik anders verloren zou gaan, gebruikt de warmtepompboiler net meer.

Hier zal de warmtepompboiler dus dienst doen als thermische batterij zodat u het verwarmde water later op de dag of 's avonds kan gebruiken, op momenten dat u anders zonder zon elektriciteit zou verbruiken of tijdens gure koude dagen in de winter.

Welke Atlantic warmtepompboiler met Smart Grid Ready kiezen?

Atlantic heeft twee warmtepompboilers met Smart Grid Ready in zijn assortiment: De Atlantic Explorer warmtepompboiler en de Atlantic Calypso VM warmtepompboiler. Beiden warmtepompboilers van het merk Atlantic zijn gekend om hun interessante prijs waarvoor u de beste kwaliteit krijgt. De Atlantic Explorer is het grotere en meest populaire model, de Atlantic Calypso is gekend voor zijn gebruik in kleinere ruimtes.

Beide Atlantic warmtepompboilers beschikken dus over de Smart Grid Ready en zullen dus de zonnestroom stockeren als sanitair warm water. Daarnaast zijn beide modellen bestuurbaar via de Atlantic App van waar u zich ook op dat moment bevindt via uw Smartphone of tablet.

Dankzij de App Cozytouch kunt u in realtime het energieverbruik en temperatuur analyseren om de nodige aanpassingen te kunnen doorvoeren om zo uw verbruik of eigenlijk besparing 100% te benutten.

Atlantic Explorer Warmtepompboiler

Atlantic Calypso Warmtepompboiler

Vloermodel

Muurmodel

Regelbare luchtaanvoer en afvoer

Centrale luchtaanvoer en afvoer

Versie in 200 of 270 liter

Versie in 100 of 150 liter

Anticorrosiebescherming ACI Hybride

Anticorrosiebescherming ACI Hybride

Besturing via WiFi mogelijk (cozytouch)

Besturing via WiFi mogelijk (cozytouch)

Met of zonder warmtewisselaar (extra)

Zonder warmtewisselaar

A+

A+

75% besparing

75% besparing

Hoe snel heeft u uw Atlantic Wartempompboiler terugverdiend?

We kunnen het niet genoeg zeggen: een warmtepompboiler is dankzij zijn rendement een ideale manier om te besparen op uw energiefacturen. Het klopt dat de aankoopprijs hoger ligt dan een traditionele boiler en dat dit voor sommige geïnteresseerden een "nee" wordt, maar houd rekening dat u binnen de kortste tijd deze investering heeft terugverdiend en vanaf dan enkel maar zult besparen. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepompboiler ligt op twee jaar, dankzij de bestaande premies ligt dit nog korter en wanneer we de warmtepompboiler kunnen aansluiten op zonnepanelen, dan is de terugverdientijd zo klein dat u bijna onmiddellijk zult kunnen beginnen besparen. Overtuigd? Wij ook!

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close