Close

Hoe uw huis correct ventileren volgens de normen? Duco!

Geplaatst op: sep 23, 2021 | Auteur: Sharon De Lille

Op elke ventilatievraag heeft de fabrikant Duco een antwoord. Kanalen, ventilatiesystemen voor renovatieprojecten of nieuwbouw, de ventilatie van appartementen of wenst u een passieve woning? Wij kunnen geven u het antwoord in één woord: Duco. Duco biedt u dé totaaloplossing voor de ventilatie van uw woning of project.

Hoe uw huis correct ventileren volgens de normen? Duco!

Welke manier van ventilatie kan ik voorzien in mijn woning?

Als we het hebben over ventileren kunnen we het openzetten van ramen of enkele kleine roosters voorzien reeds als ventileren aanzien. Bij oudere woningen is het inderdaad het geval dat deze beperkte manier van ventileren de norm is, maar vandaag de dag om te voldoen aan de E-peilnormen is dat alles behalve voldoende. Vanaf januari dit jaar (2021) moet uw BEN woning voldoen aan het E-peil van 30, met andere woorden ramen en deuren openzetten is absoluut niet voldoende.

Welke ventilatiesystemen kunnen mij wel het E-peil doen bevorderen van mijn woning? De ventilatiesystemen C en D zijn totaaloplossingen die uw e-peil zullen begunstigen. Het zijn vraaggestuurde systemen die de ventilatie van uw woning zullen bepalen door analyse van uw aanwezige binnenlucht. Duco heeft hier een compleet antwoord op uw ventilatievraag en bied het volledige gamma aan van materialen die u nodig heeft om de volledige ventilatie te voorzien van uw woning: van ventilatie-units, roosters tot kanalen. Duco is dé ventilatie in uw woning.

Duco ventilatiesysteem C

Een C ventilatiesysteem gaat op een mechanische manier de vuile lucht afzuigen waardoor de luchtdruk in uw woning zal verlagen. Luchtdruk zoekt altijd zijn evenwicht waardoor er bij mechanische afzuiging automatisch een natuurlijke toevoer van verse lucht zal ontstaan dankzij de aanwezigheid van roosters. Op die manier wordt uw binnenklimaat gereinigd en zal uw woning voorzien worden van verse lucht.

  • Wat zijn de voordelen van het ventilatiesysteem C?

Omdat enkel het afzuigen op een mechanische manier gebeurt, moet u slechts gebruik maken van één ventilator. Hierdoor is het ventilatiesysteem C energiezuiniger. Daar komt ook nog bij dat het onderhoud beperkter is en omdat het juist maar beschikt over één ventilator de installatie compacter is. De kanalen moeten enkel voorzien worden voor de afvoer van vervuilde lucht, daar de toevoer op een natuurlijke manier zonder kanalen gebeurt. Hierdoor is de investering in een ventilatiesysteem C ook kleiner.

Duco ventilatiesysteem D

Bij een ventilatiesysteem D gaan we zowel de toevoer als de afvoer van lucht mechanisch controleren via een centrale ventilatie-unit. Bij een ventilatiesysteem D heeft u ook de mogelijkheid om warmterecuperatie te voorzien van de toegevoerde lucht zodat deze wordt opgewarmd, opgelet niet vervuild, door de afgezogen lucht. Dit houdt in dat de lucht die in het huis wordt gebracht niet de woning zal afkoelen en u dus een hogere factuur zult hebben het klimaat van uw woning aangenaam te houden. Dankzij warmterecuperatie wordt uw binnenkomende lucht opgewarmd. Dankzij het ventilatiesysteem D heeft u dus een aangenaam binnenklimaat.

Daarnaast kunt u uw woning ook onderverdelen zones. Dankzij het 2-zonesysteem van het ventilatiesysteem D kunt u uw woning onderverdelen in een zone waar u overdag vertoeft en een zone waar u zich ’s nachts bevindt. Het is dus zeer aan te raden om de ruimtes waar u overdag leeft onder te verdelen in een zone die u vooral overdag zult voorzien van een goede ventilatie, maar wanneer het ’s nachts is en iedereen zich in zijn slaapkamer bevindt, is het logisch dat u de slaapruimtes voldoende zult ventileren om een goede nachtrust te verzekeren.

  • Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem D?

Het ventilatiesysteem D is een totaaloplossing waarbij uw woning de hele tijd wordt voorzien van mechanische ventilatie met behulp van twee ventilatoren. Enerzijds klopt het dat de investering hoger is en de installatie complexer in vergelijking met een ventilatiesysteem C, maar u voorziet uw woning wel van een optimaal binnenklimaat en daarnaast is het een aardige duw in de rug om de nieuwe e-peil normen te behalen van uw BEN-woning. Dankzij warmteterugwinning wordt de inkomende lucht gratis opgewarmd door de afgevoerde lucht waardoor er dus geen energie verspild wordt. Op die manier helpt het ventilatiesysteem D aan energiebesparing.

We maken een vergelijking tussen ventilatiesysteem C en ventilatiesysteem D van Duco.

VENTILATIESYSTEEM C

VENTILATIESYSTEEM D

Geluid

Het geluid is de geluidsproductie van één ventilator die de vervuilde lucht afvoert.

Het geluid afkomstig van twee ventilatoren die de hele tijd draaien wanneer er toevoer of afvoer van lucht moet voorzien worden.

Gezondheid

Rechtstreeks binnenbrengen van verse buitenlucht via roosters.

Toevoer van verse lucht via kanalen waardoor er periodiek een deftig onderhoud moet uitgevoerd worden.

Onderhoud

Beperkt

Periodiek onderhoud is aangeraden van de filters van de kanalen die de lucht toevoeren.

Energieverbruik

Dit systeem ventileert enkel wanneer er vervuilde lucht wordt gedetecteerd.

Warmterecuperatie waardoor de toegevoerde lucht wordt opgewarmd door de afgevoerde lucht.

Toevoer

Natuurlijke toevoer van verse lucht via roosters.

De toevoer van verse lucht wordt voorzien op een mechanische manier aan de hand van kanalen en units.

Renovatie of/en nieuwbou

Geschikt voor nieuwbouw en renovatie daar er geen toevoerkanalen moeten voorzien worden.

Nieuwbouw aangezien er kanalen moeten voorzien worden voor zowel de toevoer als de afvoer van de lucht.

Prijs

Beperkt daar de installatie minder complex is en het onderhoud niet intensief is

Grotere investering en grotere ruimte nodig omwille van een complexere installatie. Intensiever onderhoud

Ventilatie

Vraaggestuurd ofwel centraal ofwel zonaal tot 11 zones in uw woning via de meting van CO2 en vocht.

Vraaggestuurd ofwel centraal ofwel via 2-zone sturing voor dag en nacht aan de hand van meting van CO2 en vocht gehalte.

Mocht u nog verder vragen hebben of ondersteuning wensen in uw keuze naar het correcte ventilatiesysteem voor uw woning, aarzel niet om ons te contacteren via de gekende kanalen.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close