Close

Kalk in mijn leidingwater

Geplaatst op: apr 30, 2021 | Auteur: Sharon De Lille

We kennen het allemaal kalkaanslag. Hardnekkige witte vlekken die we amper kunnen verwijderen en die schade berokkenen aan onze kranen en toestellen die werken met warm water. Opgelet! Dit zijn enkel nog maar de zichtbare gevolgen. Mochten we alle gevolgen, ook de onzichtbare, op een rijtje zetten dan zou het probleem van kalk in uw water onmiddellijk duidelijk zijn. Wij begeleiden u bij uw zoektocht naar een oplossing voor de kalk in uw water.

Kalk in mijn leidingwater

Wat is hard water?

Hard water kunnen we beschouwen als water met een te hoge hoeveelheid mineralen. De mineralen die aanwezig zijn, zijn calcium en magnesium. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse of Duitse graad en afhankelijk van de waarde in uw zone kunt u uw water als heel hard of standaard beschouwen.

De mineralen calcium en magnesium komen in het water van onze leidingen omdat drinkwater en leidingwater oorspronkelijk, alvorens gezuiverd te zijn, grondwater waren. Alvorens dat het water onze natuurlijke wateropslag bereikt, was het regenwater dat op de grond valt en opgenomen werd. Het regenwater komt in contact met stenen, grond en zand en hierdoor neemt het mineralen op die allen tezamen de wateropslag bereikt.

Het resultaat van dit natuurlijk proces? Hard water! Hoe hard? Daar kunnen we geen exact antwoord op geven daar dit afhankelijk is van elke regio. De ene zone heeft meer mineralen in de bodem dan de andere en dit heeft dus ook een effect op de waarde van de hardheid.

Die hardheid van het water dat wijst op de aanwezige mineralen in uw water heeft als gevolg kalk. Wanneer we spreken over hardheid of mineralen zullen vele mensen nog niet exact weten waar we het over hebben, maar wanneer we kalk vermelden, wordt daar beamend op geantwoord. Elke woning kampt met kalk en dat heeft zo zijn negatieve gevolgen.

Waarom zit er kalk in mijn leidingwater?

Het feit dat we ons water halen uit grondwater of rivierwater is geen ongeweten gegeven. We moeten ergens ons water vandaan halen. Dat grondwater of rivierwater ontstaat oorspronkelijk uit regenwater dat geabsorbeerd wordt door de grond waarna het water in contact komt met mineralen die het meeneemt op zijn reis tot aan onze tappunten. Dit hebben we reeds hierboven uitgelegd. Maar wat gebeurt er met het water op die reis? Het water wordt door onze watermaatschappij gezuiverd en behandeld zodat het rein water is dat drinkbaar is en dus niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Velen drinken kraantjeswater of gebruiken water om voedingsmiddelen te spoelen of klaar te maken. Logischerwijs moet dit dus rein water zijn. We kunnen ons niet voorstellen dat er bruin grondwater met zand uit onze leidingen zouden komen! Dat is de reden dat we het water reinigen.

Maar de mineralen worden niet uit het water gehaald. Calcium en magnesium blijven aanwezig en dat zorgt ervoor dat er uiteindelijk kalk zit in ons leidingwater.

Hoe weet ik dan of ik hard water heb en dus een hoge kalkwaarde heb? Die info kun je terugvinden bij de watermaatschappij. Elke regio, provincie of zelfs gemeente hebben verschillende waarden. Afhankelijk van de waarde van waar u woont, heb je te kampen met hoge of normale hardheid. Afhankelijk van die waarde is het aan te raden om drastisch in te grijpen of het eerder kalm te overwegen.

Wat zijn de gevolgen van kalk?

Welke gevolgen heeft hard water? Één woord: kalkaanslag. Elke persoon die instaat voor de schoonmaak van een woning is zich bewust van het ongemak van kalk. Hardnekkige kalkaanslag die moet weggeschrobd worden en die onmiddellijk opnieuw verschijnt. Kalkaanslag die na verloop van tijd nooit meer echt verdwijnt en dus een blijvende permanente schijn achterlaat die het mooie design van uw kranen verstoort.

  • Uiterlijke kalkaanslag op uw kraanwerk

Maar ook inwendig houdt kalk hevig slag. Thermostatische kranen hebben de neiging om vast te komen zitten bij overtollige kalkaanslag. Maar ook gewone kranen kunnen inwendig lijden onder de aanwezige kalk waardoor stilletjes aan de druk van uw water dat uit het tappunt stroomt, zal verdwijnen.

  • Kraanwerk, vooral thermostatische kranen, gaan stuk door kalk.

Koffiezetapparaat? Waterkoker? Algemeen apparaten die water opwarmen voor gebruik, zullen de aanwezigheid van hard water op een negatieve manier ondervinden en er zal sprake zijn van witte kalkaanslag.

Hierboven vermelden we enkel apparaten waar de kalkaanslag zichtbaar zal zijn: maar wat denk je van de gevolgen die een elektrische boiler, een wasmachine of een vaatmachine zullen ondervinden? Hardnekkige kalkaanslag in hun binnenwerk zal ervoor zorgen dat de levensduur minder lang zal zijn en hun energieverbruik hoger zal liggen. De kalkaanslag zorgt ervoor dat het toestel meer moeite heeft om het water aan de kook te krijgen.

  • Apparaten die werken met warm water zullen een kortere levensduur hebben, hardnekkige kalkaanslag ervaren en meer stroom verbruiken waardoor uw energiefacturen zullen stijgen.

Het gevolg voor uw kledij is ook duidelijk, daar de kalkaanslag in uw wasmachine en de aanwezige mineralen in het water ervoor zullen zorgen dat deze zich zullen vasthechten aan uw kledij en dus een zeer nadelig effect zullen hebben op de staat van uw kledij.

Daarnaast zorgt hard water en kalkrijk water voor een droge huid en mensen met huidproblemen zullen omwille van de aanwezige mineralen een droge, gevoelige en zelfs jeukende huid hebben.

Wat kost kalkaanslag? Wat zijn de kosten van hard water?

Hard water kost geld. We hebben al een paar aspecten aangeraakt hierboven, maar we gaan dieper in op het economische gevolg van kalk in uw woning.

  1. Hard water doet uw apparaten meer energie verbruiken: hogere energiefacturen.

Wanneer uw apparaten die warm water produceren, de gevolgen ondervinden van kalkaanslag, zullen deze meer energie verbruiken omwille van de eenvoudige reden dat juist die kalkaanslag het moeilijker maakt om het water tot de gewenste temperatuur te verkrijgen. Omdat de kalkaanslag altijd maar zal vermeerderen, zal het toestel steeds meer moeite hebben om de gewenste temperatuur te verkrijgen en zal die elke keer meer en meer energie verbruiken. Deze stijgen zal je elke keer weer ervaren bij stijgende bedragen van uw energiefactuur.

  1. De apparaten zullen een kortere levensduur hebben.

Uw toestellen moeten harder werken om het gewenste resultaat te verkrijgen. Met andere woorden zullen ze door dit harder werken een kortere levensduur hebben. Je zult sneller reparaties moeten uitvoeren en sneller de toestellen omwille van blijvende of onherstelbare schade moeten vervangen. Maar de korte levensduur is niet alleen bij toestellen die warm water produceren, ook uw kledij zal sneller een oude versleten look hebben en u zult sneller uw kledij moeten vervangen.

  1. Schoonmaakmiddelen om die hardnekkige kalkaanslag te verwijderen.

Hardnekkige kalkaanslag kunt u verwijderen door de juiste producten te gebruiken en goed te schrobben. Wanneer u vaarwel zegt tegen de kalkaanslag, zegt u ook vaarwel tegen de schoonmaakproducten die u nodig had om de kalkaanslag te kunnen verwijderen. Hard water dat kalkaanslag veroorzaakt, zullen u verplichten om kalkwerende producten te kopen.

  1. Hardheid in uw water zal u meer wasmiddel doen gebruiken.

Wist u dat het wasmiddel als eerste taak heeft uw water dat u gebruikt om uw kledij te wassen te verzachten? Wanneer u wast met kalkvrij water moet u het wasmiddel dit niet meer doen en kan het direct starten met de essentie van zijn job: uw kledij wassen. Minder wasmiddel is dus het gevolg van behandeld water. Hard water zal u dus meer wasmiddel doen kopen en u zult hier dus meer kosten door hebben.

Als we het economisch aspect berekenen van kalkaanslag dan zult u merken dat hard water u veel geld zal kosten.

Overtuigd van het probleem van hard water en het probleem van kalk in uw water? Bewust van de negatieve gevolgen van kalk in uw woning? Dan is het nu tijd om naar een oplossing te zoeken?

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close