Close

Hoe mijn kalkprobleem oplossen?

Geplaatst op: mei 6, 2021 | Auteur: Sharon De Lille

Er bestaan een heleboel tante-kaat-tips om kalkaanslag tegen te gaan. Is het voldoende om u enkel te beperken tot dit? Nee! Dit zou een grove fout zijn met zware gevolgen. U zult misschien om een intensieve manier de kalkaanslag min of meer kunnen beperken. Maar wat met het inwendige van de toestellen? Daar kunt u niet aan en deze zijn onderhevig aan de gevolgen van kalkaanslag. Wij raden aan om naar een echte oplossing te zoeken! Een investering die een oplossing biedt en die u snel zal terugverdienen.

Hoe mijn kalkprobleem oplossen?

Ik zoek een oplossing voor mijn kalk probleem in huis.

In de volksmond wordt er al snel gesproken over een waterontharder of waterverzachter alsof dit de algemene term is voor alle systemen. Maar dit is niet correct. Een waterontharder is één mogelijkheid, maar vormt deel uit van het geheel. Wij werken met een noemer “antikalk systeem” die alle mogelijke antikalk toestellen omvat.

Op de markt bestaan er inderdaad een heleboel effectieve oplossingen voor uw kalkprobleem. Afhankelijk van uw eisen, wensen en mogelijkheid om te investeren, is de ene mogelijkheid een betere oplossing dan de andere.

Er zijn toestellen die het water ontharden en u dus uw hard water wijzigt in zachter water. Deze worden op een correcte manier ontharder of waterverzachter genoemd. Daarnaast zijn er ook toestellen die de samenstelling van het water niet zullen wijzigen. Uw water zal dus na de behandeling even hard zijn dan voor de behandeling, maar de aanwezige kalk wordt geneutraliseerd.

Ook al werken alle verschillende apparaten op een andere manier hun doel hebben we gemeen: een oplossing bieden voor uw kalkprobleem in uw woning.

Waarom kiezen voor een antikalk systeem?

Waarom raden wij aan om een antikalk systeem te kiezen? Om een antwoord op uw vraag te geven, gaan we de voordelen van een antikalk systeem geven zodat u snel overtuigd zult zijn van het gebruik van een antikalk systeem.

  • De gekende hardnekkige kalkaanslag zal behoren tot de verleden tijd. Omwille van het feit dat het water onthard wordt of de kalk zal geneutraliseerd zijn, zal de kalk geen impact meer hebben op uw toestellen en kraanwerk zodat u geen waar meer zult hebben van die lelijke kalkaanslag zie voor zoveel schade zorgt. Een witte schijn in poedervorm die er met een kleine handomzwaai kan verwijderd worden, kan nog steeds aanwezig zijn, maar dit is niets vergeleken met de hardnekkige kalkaanslag.
  • Verder werken op bovenstaand voordeel is dus het logische gevolg dat de tijd die u spendeert aan schoonmaak zal verminderen. Zoals reeds hierboven vermeld, heeft u geen hardnekkige kalkaanslag meer, enkel een eenvoudig te verwijderen witte schijn. De tijd die u nu wint met het niet meer te hoeven verwijderen van kalkaanslag, kunt u nu gebruiken voor leukere dingen.
  • Algemeen zult u minder schoonmaakproducten en minder wasmiddel moeten gebruiken om alles schoon te krijgen of goed ruikend. Uw budget dat u spendeert aan poetsmiddelen en wasmiddelen zal dus verkleinen. Ook het aandeel van wasverzachter zal verkleinen. Heeft u door wat u kunt besparen met het niet te hoeven kopen van kalk-verwijderende-producten, wasmiddel en wasverzachters? Dit heeft een positief effect op uw portemonnee, maar ook op het milieu. Al deze schoonmaakmiddelen zijn chemische producten die op een of andere manier in uw omgeving terechtkomen via het rioolwater en dus een zeer negatief effect hebben op het milieu. Door het aandeel van deze producten in uw woning te verminderen, zult u onrechtstreeks bijdragen in uw woning tot een beter milieu.
  • De kalkaanslag die vermeden wordt bij uw elektrische warmwater producerende toestellen zal twee positieve gevolgen hebben: levensduur wordt verlengd doordat het toestel minder hard moet werken en uw energiefactuur zal dalen omdat het minder hard moet werken om het gevraagde resultaat te bekomen. Twee voordelen die u heel wat geld zal doen besparen.
  • Uw huid zal minder de gevolgen voelen van hard water of kalkrijk water. Uw huid zal minder droog zijn.

Welk antikalk systeem kies ik?

Zoals reeds vermeld, zijn er verschillende mogelijke manieren om kalkaanslagen tegen te gaan. Alle verschillende systemen hebben hetzelfde doel, maar de manier dat ze deze bereiken, is verschillend. We zetten de mogelijkheden even op een rijtje:

Waterverzachter of ontharder

Een waterontharder of waterverzachter werkt op basis van een ionenwisseling met behulp van zout. Het water gaat een proces doorlopen die ervoor zorgt dat het water onthard wordt. Als u de hardheid van het water gaat meten na de behandeling moet u een duidelijk verschil merken.

De aankoop van zulke waterontharders liggen het hoogste, daar deze vrij duur zijn in aankoop. Daarnaast moeten ze ook geïnstalleerd worden en opgestart worden door een technieker. Om de zoveel tijd moet u zout bijvullen, wat vraagt naar een voortdurende zoutopslag. Jaarlijks moet het toestel ook een onderhoud hebben zodat de goede werking gegarandeerd blijft.

Het is een effectieve oplossing die een einde zal maken aan uw kalkprobleem. U moet gewoon rekening houden met de hogere aankoopprijs, installatiekost en onderhoud. Daarnaast zijn het grotere toestellen in vergelijking met andere antikalk systemen waardoor u enige ruimte ter beschikking moet hebben alsook voor de zoutopslag.

Velen zeggen dat het negatief punt van dit artikel een hogere waterfactuur is, deels hebben ze wel gelijk maar in verhouding met uw hogere energiefacturen door kalkaanslag is die verhoging bij een ontharder waardeloos. Het klopt uiteraard wel dat uw waterontharder moet aangesloten worden op het elektriciteitsnet, alsook bij spoeling water zal verbruiken. Maar wij herhalen, deze “extra” kost is niets vergeleken met de hogere kost die kalkaanslag veroorzaakt.

Antikalk systemen zonder zout

In de volksmond worden deze antikalk systemen ook al snel een waterverzachter of ontharder genoemd, maar niets is minder waar. Het gaat merendeels over filters met vervangpatronen waar het water doorheen moet stromen en dus een behandeling zal ondergaan. Het grote verschil met een echte ontharder is het feit dat de samenstelling van het water absoluut niet gewijzigd wordt. Wanneer u een hardheidstest zou uitvoeren voor het doorstromen van de filter en na dan zal u exact dezelfde resultaten verkrijgen. Ik hoor u al vragen: Zijn deze antikalk systemen dan effectief? Ja hoor! Zoals reeds in het begin gemeld, hebben alle antikalksystemen met of zonder zout hetzelfde doel en hetzelfde resultaat, namelijk kalkaanslag vermijden en dus ook de bijhorende negatieve gevolgen ervan. De manier waarop is echter verschillend. De antikalk systemen zonder zouten werken op een andere manier en vermijden kalkaanslag zonder zout te gebruiken en zonder de samenstelling van het water te wijzigen. De samenstelling in de filters van het antikalk systeem gaat de aanwezige mineralen en kalk neutraliseren zodat deze geen negatief effect meer hebben om de leidingen, toestellen, kraanwerk, … De kalk stroomt doorheen de leiding zonder zich vast te hechten en worden naar buiten geleid via de tappunten.

Het grote voordeel van deze anti kalk systemen is het feit dat deze compacter zijn, een kleinere installatiekost zijn daar deze eenvoudiger is en daarnaast geen jaarlijks onderhoud nodig hebben. Het enige dat u moet voorzien, is een vervangcartouche die u moet vervangen volgens de voorschriften van de fabrikant. Geen elektriciteitsverbruik, geen extra waterverbruik, geen jaarlijks onderhoud en een lage installatiekost. Daarnaast ligt de aankoopprijs ook lager in vergelijking met de waterontharder op zout. De enige doorlopende kost die u zult hebben, is de vervangcartouche. Er zijn fabrikanten waarbij u elke 6 maanden moet vervangen, andere waar het over twee jaar gaat of jaarlijks.

Zoals u ziet, vele mogelijkheden om de kalkaanslag in uw woning tegen te gaan. Geen excuses meer om niet te starten met uw kalkbehandeling. Zeg stop tegen de negatieve gevolgen van de aanwezige kalk en kies voor een antikalk systeem. Laat u begeleiden door ons technisch team, gespecialiseerd in kalkbehandeling en antikalk systemen.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close