Close

Welk type airco moet ik kiezen voor mijn woning?

Geplaatst op: apr 20, 2021 | Auteur: Sharon De Lille

Je bent het beu om te puffen tijdens de zomermaanden en je hebt beslist om een airco te installeren, dan ben je bij Esanico aan het goede adres. Eenmaal je beslist hebt om uw woning te voorzien van een airco, moet u alleen nog bepalen welke airco voor u geschikt is. We overlopen de mogelijkheden van airco.

Bent op zoek naar verfrissingen gedurende de warmste maanden? Heeft u zoveel last gehad tijdens de laatste hittegolf van die onaangename stikkende warmte? Wenst u te weten welke airco u moet kiezen? Lees aandachtig wat volgt.

Welk type airco moet ik kiezen voor mijn woning?

Welk type airco moet ik kiezen voor mijn woning?

We kunnen verschillende types airco van elkaar onderscheiden. De keuze van het beste type airco hangt af van uw wens, uw mogelijkheid op het vlak van ruimte en tot welke installatiegraad u wilt gaan.

We kunnen twee groepen onderscheiden in het type airconditioning: de mobiele airco’s, welke ook monobloc airconditioning genoemd worden en de vaste airco’s die splits worden genoemd. Een split airconditioning kunnen we op zijn beurt onderverdelen in twee soorten: single split of monosplit en multisplit, wat betreft of we met een of meerdere binnenunits werken per buitenunit.

Wat is een mobiele airco of monobloc airco?

Een mobiele airco is zoals het woord zelf reeds zegt, een airco die we dankzij de aanwezige wieltjes kunnen verplaatsen. Omdat het gewicht niet zo zwaar is, kunnen we de mobiele airco eenvoudig wisselen van ruimte: overdag in de woonkamer of keuken en ’s nachts plaatsen we de mobiele airco in de slaapkamer. Gedurende de wintermaanden wanneer we geen airco nodig hebben, kunnen we de airco eenvoudig opbergen.

Het praktische van deze mobiele airco is dat het gaat over een monobloc toestel, wat betekent dat we geen apparaat moeten hangen zowel binnenshuis als buitenshuis. Met één toestel kunnen we reeds ons woning voorzien van koeling. Opgelet! De mobiele airco is geschikt voor kleine ruimtes en kan dus niet ingezet worden voor de koeling van een volledige woning.

De voordelen van een mobiele airco zijn:

 • Geen tot kleine installatiekost
 • Flexibel: dankzij de aanwezige wieltjes kunt u uw mobiele airco eenvoudig wisselen van plaats
 • Monobloc: u beschikt enkel over een toestel binnenshuis, waardoor u geen ruimte buitenshuis moet voorzien om de airco de installeren
 • Goedkoper in aankoop en goedkoper in plaatsen wegens het niet hebben van een belangrijke installatiekost.
 • Een mobiele airco is een snelle oplossing om te ontsnappen van de warmste zomermaanden.

De nadelen van een mobiele airco zijn:

 • Een mobiele airco is enkel geschikt voor de koeling van kleine ruimtes. U kunt de airco niet inzetten als koeling voor een volledige verdieping.
 • Omwille van het feit dat u geen buitenunit heeft, heeft de monobloc mobiele airco het koelingsproces binnenshuis, wat een hogere lawaaiproductie veroorzaakt. U moet de decibelwaarde van de mobiele airco checken indien u het toestel wenst te gebruiken in uw slaapkamer. Een mobiele airco met een hoog geluidsniveau kan uw nachtrust verstoren.
 • Een mobiele airco heeft een hoger energieverbruik en heeft een lager rendement. Omwille van het feit dat u ook de slang voor de afvoer van warme lucht door het raam moet brengen, heeft u hier ook het constant binnenbrengen van warme buitenlucht.
 • Omdat een mobiele airco enkel wordt ingezet voor het verkoelen van de aanwezige warme lucht in een bepaalde ruimte in uw woning, zult u onmiddellijk merken wanneer u het toestel uitschakelt. U verwarmt namelijk de aanwezige lucht in die desbetreffende ruimte. Uw woning op zich, namelijk de muren, dak, aanliggende ruimtes, worden niet afgekoeld en van zodra u uw mobiele airco afzet, zult u onmiddellijk de temperatuurstijging voelen.

Wat is een split airco of een vast split aircosysteem?

Een split airco heeft een hoger koelingsmogelijkheid met een hoger rendement en een lagere lawaaiproductie. De split airco kan ingezet worden als doeltreffend koelingssysteem in uw woning. Het belangrijkste verschil met een mobiele airco is dat een split airco vast is en dus niet van ruimte kan gewisseld worden omdat we twee toestellen aan de muur monteren, namelijk een binnenunit en een buitenunit.

We onderscheiden twee hoofdgroepen binnen het koelingssyteem met een split airco: monosplit of single split en multisplit. Het aantal gekoppelde binnenunits aan één buitenunit zal bepalen of we een één-op-één aansluiting, met andere woorden monosplit, hebben of multisplit, meerdere binnenunits op één buitenunit. Het type airco binnen het split systeem dat voor u geschikt is, hangt af van hoeveel ruimtes u van koeling u wenst te voorzien en welke mogelijkheden dat u heeft om uw binnenunit met de buitenunit te verbinden via koelleidingen.

Bij het type split airco kunt u de binnenunits installeren aan het plafond, aan de muur of in de grond. De buitenunits kunt u ofwel met muurbeugels aan de muur hangen ofwel met steunen op het dak. De twee onderdelen van dit type airco moeten met elkaar verbonden worden via koelleidingen.

Wat zijn de voordelen van een split airco?

 • Opmerkelijk lagere lawaaiproductie daar het onderdeel van de airco dat het meeste lawaai produceert buitenshuis hangt.
 • Grote waaier aan mogelijkheden van types en modellen airco binnenunits om te koppelen aan een buitenunit. U kunt verschillende modellen binnenunits en ook nog eens onderling met een verschillend vermogen om uw buitenunit aansluiten. Indien uw buitenunit voldoende capaciteit heeft, kunt u in de toekomst zelfs uw koelingssysteem uitbreiden met een extra airco binnenunit.
 • Omwille van het feit dat u de binnenunits in de hoogte moet installeren, nemen deze geen plaats in in de ruimte.
 • Een airco met splitsysteem heeft een hoger rendement en is dus energiezuiniger in vergelijking met een mobiele airco. Omdat dit type airco koeling geeft in de volledige woning en dus een volwaardig koelingssysteem is, zal u een hogere koelcapaciteit opmerken aan een voordeligere prijs.
 • Dit type airco voorziet niet enkel koeling, maar kan ook verwarming bieden.

Wat zijn de nadelen van een split airco?

 • Wanneer u kiest voor een airco met split zult u een grotere installatie moeten uitvoeren en daarnaast ook voor een hoger bedrag.
 • Ook al kunt u zelf uw airco’s installeren, de opstart of indiensstelling moet steeds uitgevoerd worden door ofwel de fabrikant van het toestel ofwel door een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf. Enkel toestellen die door F-gassen gecertificeerde professionelen worden opgestart, hebben recht op de wettelijke fabrieksgarantie.
 • De aankoop van een airco met split is duurder in vergelijking met een mobiele airco, maar u heeft er uiteraard wel een compleet koelingssysteem voor uw woning voor.

Om het correcte type airco te kiezen voor uw woning moet u dus enerzijds nagaan welk model airco u wenst: namelijk mobiel of vast. Daarnaast moet u bepalen in het geval van kiezen voor airco met splitsysteem of u een monosplit of multisplit verkiest.

Wanneer kiezen voor monosplit en wanneer kiezen voor multisplit?

Wil je enkel één ruimte voorzien van koeling dan is de monosplit airco voor jou de beste keuze. U wenst fris te slapen, maar u hoeft geen koeling in de woonkamer overdag. Dan raden wij de investering te beperken tot enkel een monsplit airco. U heeft het hoge rendement, het hoge koelvermogen en op een energiezuinige manier. Daarnaast kunt u bijverwarmen dankzij de mogelijkheid tot verwarmen van de monosplit airco. Wat eventueel de keuze voor een airco type monosplit interessant maakt, dat u uw buitenunit onmiddellijk in de nabijheid van uw binnenunit kunt plaaten. Het traject van de koelleidingen wordt hierdoor beperkt.

Wilt u uw volledige woning van een koelingssysteem voorzien, dan raden we een multisplit airco aan. Het plaatsen van een monosplit voor elke ruimte zal uw buitenmuur doen laten volhangen met buitenunits. Mocht u geen mogelijkheid hebben om elke binnenunit met de buitenunit te verbinden, zou de combinatie van verschillende monosplit airco’s een optie kunnen zijn. Het voordeel van een multisplit airco is dat we één buitenunit, met voldoende vermogen weliswaar, gaan verbinden via koelleidingen met alle binnenunits in uw woning. Hierdoor kan je voor elke ruimte een gewenste temperatuur instellen. Het feit dat de woning min of meer in zijn geheel wordt afgekoeld dankzij de samenwerking van de verschillende units, zal ervoor zorgen dat u op een energiezuinige manier zult afkoelen.

Welk vermogen moet ik kiezen voor mijn airco?

Om het correcte vermogen te berekenen, moet u rekening houden met enkele factoren:

 • Hoe groot is de af te koelen ruimte?
 • Invloed zon op de ruimte (noordelijk of zuidelijk gelegen, onder plat dak of schuin dak, benedenverdieping, …)
 • Isolatiegraad van de ruimte of eigenlijk de woning in het algemeen

Het benodigde vermogen berekenen is zeer eenvoudig door de verschillende factoren met elkaar in rekening te brengen.

Isolatiegraad

Plat dak

Schuin dak

Benedenverdieping

Goed

40 W/m3

30 W/m3

30 W/m3

Matig

50 W/m3

40 W/m3

40 W/m3

Slecht tot geen

50 W/m3

50 W/m3

50 W/m3

Bovenstaande gegevens zijn de Watt-waarden die u in rekening moet brengen met de ruimte die u moet afkoelen.

Wanneer uw ruimte als inhoud 20m3 meter heeft, moet u de inhoud vermenigvuldigen met het getal dat voor u van toepassing is om het vermogen uitgedrukt in Watt te verkrijgen. De inhoud van de ruimte kunt u berekenen door de hoogte te vermenigvuldigen met lengte en breedte.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close