Geen producten
Prijzen zijn incl. btw
Geen producten
Prijzen zijn incl. btw
Bent u ook getriggerd door hernieuwbare energie en zijn bijhorende besparing? Hoort u meer en meer dat mensen kiezen voor een warmtepomp en de warmtepomptechnologie? Dacht u dat een warmtepomp enkel voor nieuwbouw was, maar beseft u nu dat dit voor renovatie ook een goede optie is?
Wij gaan samen met u de voorwaarden overlopen om te bekijken of uw woning of uw project geschikt is om een warmtepomp te installeren.
Of het aan te raden is om uw woning van een warmtepomp te voorzien, is geen vraag die eenvoudig met een ja of een nee kan beantwoord worden. Het antwoord op die vraag wordt bepaald door enkele voorwaarden waar uw woning aan moet voldoen.
Wanneer het gaat over een nieuwbouw project kunt u er sowieso voor zorgen dat u aan alle voorwaarden zult voldoen, met andere woorden is een warmtepomp steeds een goede keuze bij nieuwbouw mits de eisen beantwoord worden en worden toegevoegd aan uw bouwproject. Het is echter bij renovatie waar dit toch eerst moet bestudeerd worden, daar niet alle bestaande woningen de mogelijkheid hebben om aanpassingen door te voeren die ervoor zorgen dat uw huis geschikt is om met een warmtepomp te werken.
Over welke voorwaarden uw woning moet voorzien, gaan we hieronder verder op in.
De warmtepomp is elke dag populairder en meer mensen kiezen voor een warmtepomp. Daarnaast zijn er subsidies die nog meer de mensen gaan pushen om te kiezen voor dergelijk duurzaam systeem. Heeft u interesse in een warmtepomp? Wij gaan na of uw huis geschikt is voor een warmtepomp!
Als alle bovenstaande vragen positief beantwoord worden, dan kunnen we ervan uitgaan dat uw woning geschikt is om een warmtepomp te installeren. Want het klopt inderdaad dat een warmtepomp een zeer hoog rendement heeft en voor heel wat besparing kan zorgen zodat de terugverdientijd miniem is, maar wanneer men niet voldoet aan de minimumeisen kan een keuze voor een warmtepomp met het ook op besparing juist een zeer dure keuze worden die juist het averechts effect heeft op uw energiefacturen. Daarom moet de keuze voor een warmtepomp een goed overwogen en bestudeerde keuze zijn.
Warmtepomp en isolatie van mijn woning
Isolatie is een zeer belangrijke factor om te bepalen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Het bouwjaar kan u al op weg zetten om na te gaan of uw woning beschikt over een goede isolatiegraad. Vanaf de jaren 90 van vorige eeuw werd isolatie geëist tijdens het bouwproject en kunnen we bepalen dat woningen vanaf dan beschikken over een goede isolatie. Hoe dichter we bij vandaag komen, hoe hoger de eisen waren / zijn om te voldoend aan een goede tot uitstekende isolatie, met andere woorden vanaf de jaren 90 tot nu zal elke keer uw woning beter geïsoleerd zijn.
Woningen ouder dan 1990 zullen beschikken over een matige isolatie tot geen isolatie. Afhankelijk van de reeds aanwezige isolatie en het beschikken over spouwmuren, welke belangrijk zijn om effectief te kunnen isoleren, zullen u een idee geven over de bestaande isolatiegraad en de mogelijkheid tot na-isoleren. Indien u beschikt over een woning met een matige isolatiegraad of slechter, geen isolatie, moet dit deel uitmaken van uw renovatieproject om de stap naar een warmtepomp te kunnen maken.
Waarom is isolatie zo belangrijk voor een warmtepomp? Een warmtepomp is synoniem voor besparing en wordt bestempeld met een bepaalde COP factor die een idee kan geven over het rendement. Met andere woorden het rendement dat een warmtepomp kan behalen, bepaalt mee de mogelijkheid dat u heeft om te besparen op uw energiefactuur. Wanneer uw woning vol met punten met warmteverlies zit, zal uw warmtepomp meer moeten stoken dan wat bij goede isolatie het geval zou zijn en zal dus zijn rendement verliezen en dus ook zijn besparingsvermogen. Samengevat is dit een dure investering om geen profijt uit te halen.
Warmtepomp en verwarmingssysteem
Een warmtepomp is een systeem dat werkt op lage temperaturen. Dit is nu juist één van de aspecten die ervoor zorgt dat er bespaard kan worden. Maar niet alle warmteafgiftesystemen werken op een lage temperatuur. Denk maar aan traditionele radiatoren. Radiatoren hebben nood aan hitte en hoge temperaturen van het water om warmte te kunnen afgeven. De temperatuur van het water dat een warmtepomp aanmaakt, is niet voldoende om deze warmte te verkrijgen bij radiatoren. Heeft u net nieuwe traditionele radiatoren geïnstalleerd dan is een warmtepomp niet direct de beste optie voor u. Zijn uw radiatoren ook aan renovatie toe? Dan kunt u uw warmteafgiftesysteem mee toevoegen aan uw renovatieproject en dan kan u wel kiezen voor een warmtepomp. Uw radiatoren kunnen dan vervangen worden door lage temperatuur radiatoren die wel compatibel zijn met een warmtepomp.
Verwarmt u uw woning met vloerverwarming? Ideaal! Vloerverwarming werkt op een lage temperatuur om uw woning te kunnen verwarmen. Het is dus de ideale partner van een warmtepomp.
Warmtepomp vraagt ruimte voor zijn installatie
De nodige ruimte die u moet voorzien, hangt ook een beetje af van de warmtepomp die u kiest. Met andere woorden een vast getal kunnen wij hier niet op kleven. Maar u kunt zich wel min of meer voorstellen welke dimensie een warmtepomp kan hebben.
Wenst u een warmtepomp te installeren die enkel werkt voor verwarming, dan kunt u de binnenunit beschouwen als de grote van een cv-ketel. Wanneer u kiest voor een duo-model die zowel verwarming als sanitair warm water zal voorzien, dan moet u rekening houden met de grootte van een ijskast.
Meestal beschikken warmtepompen over een binnenunit en een buitenunit welke met elkaar verbonden zijn met koelleidingen. Heeft u ruimte buitenshuis om uw buitenunit te plaatsen? Gaat de buitenunit geen storende factor zijn voor u en uw omgeving? Kunt u beide units met elkaar verbinden of is dit onmogelijk?
Er bestaan ook monobloc modellen welke alles in één hebben. Op zich gemakkelijk om geen koelleidingen te moeten aanleggen, maar anderzijds moet u ook beseffen dat het lawaai binnenshuis zal plaatsvinden. Heeft u een ruimte waar dit niet als storend zal ervaren worden?
Warmtepomp en uw cv-ketel
Wanneer we een warmtepomp gaan laten samenwerken met een cv-ketel spreken we over een hybride warmtepomp. De taak van de cv-ketel kan twee zaken inhouden: enerzijds kan het gaan over een bijverwarming waar de cv-ketel zal dienen als bijverwarming wanneer het rendement te laag ligt van de warmtepomp, anderzijds kan het voorvallen dat de cv-ketel de verwarming van het sanitair warm water voor zijn rekening neemt.
Uiteraard is het van groot belang om het maximale rendement uit uw warmtepomp te halen dat de samenwerking gebeurt met een cv-ketel in goede staat en relatief nieuw. Dit houdt uiteraard niet in dat u sowieso uw verwarmingsketel gaat moeten veranderen door een nieuw exemplaar, maar wanneer het gaat over een oud model moet u misschien toch een vernieuwing overwegen om geen rendementsverlies te hebben.
Samengevat! Elke woning kan geschikt zijn voor een warmtepomp en elke woning kan voorzien worden van hernieuwbare energie, maar enige aanpassing op enkele aspecten zullen een must zijn om een maximaal rendement uit uw toestel te kunnen halen.
Opmerkingen (0)
Geen opmerkingen