Close

Waterverzachter, waterontharder of anti-kalksysteem: de strijd tegen kalk!

Geplaatst op: sep 23, 2019 | Auteur: Jan De Lille

België heeft kalk, veel kalk. Omwille van die reden opteren vele gezinnen voor een systeem dat kalkaanslag tegengaat. Het water dat uit jouw kraan stroomt, is afkomstig van meren en rivieren. Hierna zal de watermaatschappij het water behandelen en al een eerste keer ontharden. Maar soms is dit niet voldoende en lijden sommige woning onder de gevolgen van kalkaanslag. Daarom is een investering in een ontharder, waterverzachter of een anti-kalk systeem aan te raden. Geen nood! Die investering verdient u terug.

Waterverzachter, waterontharder of anti-kalksysteem: de strijd tegen kalk!

Regenwater bevat geen kalk, maar eens het water de grond aanraakt en langs stenen stroomt, neemt het de aanwezige mineralen zoals magnesium en calcium in zich op. Deze opgeloste mineralen in het water bepaalt de hardheid en dus de aanwezige kalk in uw water. Wanneer er veel kalk in uw leidingwater aanwezig is, veroorzaakt dit kalkaanslag. Dit verkort de levensduur van uw apparaten en laat een witte aanslag achter op uw douche en kranen. Deze kalk doet dus de mooie glans van uw badkamer verdwijnen en kan uw energiefactuur de hoogte in laten schieten.

Kalkaanslag is dus rechtstreeks een gevolg van de hardheid van uw water. Deze hardheid van het water wordt uitgedrukt in Duitse graad of Franse graad.

De ideale hardheid van het water is 15ºf. Té zacht water mag dan ook weer niet, want dat zal ook dan weer de leidingen aantasten en sommige apparaten zoals een warmtepompboiler zal niet correct werken.

Zeer hard en hard water heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zulk water drinken kan geen kwaad, maar wanneer het verwarmd wordt tot meer dan 60ºC komen er kristallen vrij die zorgen voor kalk en dus grote gevolgen heeft voor uw sanitaire installatie. Zeer hard water kan wel een gevoelige huid nog extra irriteren.

Wat zijn de gevolgen van kalkaanslag?

  • Een witte aanslag op uw kraan, douchekop of bad: De glans van uw keuken en badkamer verdwijnt.
  • Kranen hebben een verminderde waterdruk en er zal dus minder harde stroming zijn. Dit komt door de aanwezige kalk.
  • Elektrische apparaten worden aangetast: energiefactuur zal stijgen, daar apparaten die de gevolgen dragen van kalkaanslag meer zullen verbruiken.
  • In extreme gevallen kan kalk zoveel aanwezig zijn dat uw leidingen verstoppen.
  • ...

Wat kan ik doen tegen kalkaanslag?

Er zijn verschillende oplossingen om de hardheid van uw water te bestrijden en dus ook de aanwezige kalkaanslag. We zetten alle mogelijkheden op een rijtje.

Aqua-O-Matic waterverzachter

De meest klassieke waterverzachter die werkt met een ionenwisselaar en dus met zout.

Hard water wordt door de ontharder gestuurd. Er vindt een ionenwisseling plaats waarbij de magnesium en calcium dat aanwezig is in het hard water zich aan de hars zal hechten. Eens de verzadiging van het hars heeft plaatsgevonden wordt er een een zoutoplossing door de ontharder gestuurd zodat deze samen met de mineralen deeltjes naar buiten wordt afgevoerd via een bypass. Het zout zorgt dus voor het schoonspoelen van de ionenwisselaar wanneer deze volledig gevuld is met kalk en magnesium. Tijdens dit regeneratieproces wordt uw water niet onthard maar kunt u nog steeds water gebruiken. De tijd dat de ionenwisselaar wordt gereinigd, alle aanwezige mineralen worden verwijderd en wordt gezuiverd van de zoutoplossing, zult u geen verzacht water hebben.

Het apparaat van Aqua-O-Matic bestaat uit drie onderdelen: ionenwisselaar, het zoutvat en een besturingseenheid.

Het voordeel van dit soort antikalk systeem is dat u de kalkaanslag zult vermijden. U zult geen gevolgen meer dragen van het aanwezige kalk in het water. Het nadeel daarentegen is dat het toestel redelijk groot is en dat u daarnaast ook een hoeveelheid zout op voorraad moet hebben zodat het toestel efficiënt blijft functioneren. Zulke zakken worden meestal per 25 kg verdeeld. Wat uiteraard niet onzichtbaar is.

Daarnaast moet u ook rekening houden met de volgende kenmerken:

  • Het toestel heeft minstens eenmaal per jaar een onderhoud nodig. Een waterverzachter kan bacteriegroei krijgen en moet dus hierdoor onderhoud krijgen. De fabrikant van Aqua-O-Matic verzorgt een onderhoudscontract zodat u zich hier al geen zorgen meer over hoeft te maken.
  • Het hars stroomt via het spoelwater in de riool en wordt dus niet gerecycleerd. Vervuiling kan dus niet vermeden worden, weliswaar zeer miniem.
  • Vermijd het ontharde water te gebruiken wanneer u een zoutarm dieet volgt. Ook is het gebruik van dit water voor baby's niet aan te raden.
  • U moet jaarlijks zout aanschaffen voor het gebruik van dit toestel.
  • U heeft een elektrische aansluiting nodig en er moet dus een stopcontact voorzien worden in de buurt van uw toestel.

Watts Oneflow antikalk toestel

De Watts OneFlow is een antikalk toestel en geen ontharder of waterverzachter. De waterhardheid zal dus niet wijzigen door het gebruik van de Watts Oneflow.

De mineralen calcium en magnesium worden niet uit het water verwijderd, maar worden door de Watts Oneflow gekristalliseerd tot inerte zachte kristallen. De kristallen blijven dus in het water aanwezig maar zal geen kalkvorming meer veroorzaken. Witte poedervlekjes zijn wel nog mogelijk in sommige omstandigheden, daar de aanwezige mineralen nog in het water aanwezig zijn. Het betreft calcium in poedervorm en kan eenvoudig met een doek verwijderd worden. Deze poeder verschijnt wanneer het water verwarmd wordt of in aanraking met de lucht komt. Het gaat niet om hardnekkige kalk.

Met andere woorden blijven de kristallen aan de korrels kleven welke zich in het patroon bevinden en hierna komen zij los waardoor zij gewoon met het water mee zullen stromen.

Het toestel is verkrijgbaar in meerdere modellen: voor huishoudelijk gebruik wordt vooral de 22L/min en 38L/min voorgesteld door de fabrikant Watts. De Watts Oneflow is een zeer compact toestel die op de vloer kan geplaatst worden of opgehangen worden via een 3/4" aansluiting.

  • U moet tweejaarlijks het patroon vervangen zodat de Watts Oneflow correct blijft functioneren.
  • Er kan tot 2% drukverlies ontstaan bij het gebruik van een Watts Oneflow.
  • Het water wordt niet gewijzigd, met andere woorden is identiek op het gebied van drinkbaarheid als voor de manipulatie door de Watts Oneflow.
  • U heeft geen aansluiting om het elektriciteitsnet nodig. Enkel een afwateringsklep is aan te raden om op een eenvoudige manier het patroon te kunnen verwisselen en een miniem onderhoud uit te voeren (lees: reiniging).

Pugh Micromet antikalk toestel

In vergelijking met andere waterverzachters of anti-kalk systemen is deze optie het voordeligst en het minst ingrijpend. Het water stroomt door een filter waardoor er een chemische reactie ontstaat, daar het patroon van micromet met polyfosfaatzout gevuld is. De aanwezige hoeveelheid is geschikt voor consumptie. Wanneer het koude water in contact komt met dat polyfosfaatzout mengt het zich met de aanwezige magnesium en calcium en wordt aanslag en dus hechting aan de leidingen vermeden. Door de kleine aanwezigheid van het polyfosfaatzout in de micromet is er geen negatief gevolg voor de gezondheid en is het dus onschadelijk. Sommige voedingsmiddelen bevatten meer polyfosfaatzout dan de Micromet van Pugh&Co.

  • De Pugh&Co micromet heeft geen onderhoud nodig. U moet gewoon elke 6 maand de filter vervangen zodat het water voldoende onthard wordt.
  • Afhankelijk van uw waterverbruik kunt u kiezen voor een type 75 en type 150 (250L/dag en 500L/dag). De Micromet 75 en 150b zijn vervaardigd uit messing de Micromet 150 uit kunststof. Het voordeel van de micromet 150b is dat deze zowel met één filter als met twee filters kan werken. Dit kan handig zijn wanneer u periodes heeft van meer of minder waterverbruik.
  • De installatie van de micromet van Pugh&Co is zeer eenvoudig en wordt tussen twee leidingen geplaatst.
  • De drinkbaarheid van het water wordt niet aangetast door de Micromet.

Wat is het verschil tussen een ontharder en een antikalk toestel?

Het grote verschil tussen beide systemen om kalkaanslag te voorkomen, zit hem in het al dan niet wijzigen van de samenstelling van het water. 

Een ontharder of ook wel waterverzachter genoemd, wijzigt de samenstelling van uw water door de hardheid ervan te wijzigen. Na behandeling kunt u een test uitvoeren om na te gaan of het toestel correct werkt en u zult dus moeten zien dat uw water minder hard is. Minder hard water zal dus geen tot weinig kalkaanslag veroorzaken.

Een antikalk toestel gaan niets aan de hardheid van uw water wijzigen. Een watertest voor en na de behandeling door een antikalk toestel zal identiek dezelfde resultaten geven. Een antikalk toestel zal de aanwezige kalk in uw water neutraliseren zodat die geen negatief effect meer kan hebben op uw toestellen en leidingen. Maar de samenstelling van uw water zal behouden worden.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen

Close